Indický podnikateľ Gautam Adani. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najbohatší človek Ázie odráža útok špekulantov, za dva dni prišiel o 50 miliárd dolárov

27.01.2023, 14:40
Autor:
ČTKČTK

Indický podnikateľ Gautam Adani sa v rebríčku najbohatších ľudí na svete nachádzal na štvrtom mieste. Po správe americkej analytickej spoločnosti sa prepadol na siedme miesto.

Najbohatší človek v Ázii, indický podnikateľ Gautam Adani, odráža útok špekulantov a zvažuje súboj na súde. Kvôli správe analytikov americkej spoločnosti Hindenburg Research hodnota Adaniho impéria za dva dni klesla o viac ako 50 miliárd dolárov, uviedla dnes agentúra Bloomberg.

Analytici tvrdia, že Adaniho obchodná skupina manipuluje s cenami akcií a dopúšťa sa účtovných podvodov, čo Adani odmietol. Prepad akcií jeho firiem však spôsobil, že Adani klesol v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

image

Najbohatším Číňanom sa nedarí. Schudobneli o vyše 600 miliárd dolárov

Selektívne dezinformácie

Adani správu označil za zlomyseľnú a taktiež za selektívne dezinformácie. Hindenburg Research na svojom webe uvádza, že sa snaží odkrývať účtovné podvody a ďalšie nezrovnalosti vo firmách. Bloomberg a ďalšie finančné médiá ju však označujú anglickým súslovím ‘short seller‘ - tak sa hovorí firmám či špekulantom, ktorí profitujú z poklesu cien akcií. Správy o kontroverziách vo firmách k poklesu cien výrazne prispievajú, vďaka čomu špekulant dosiahne zamýšľaný zisk.

Výpredaj akcií firiem z Adaniho obchodnej skupiny sa pred víkendom ešte zvýraznil. To môže byť problém pre jeho snahu ponúknuť investorom akcie svojej vlajkovej spoločnosti Adani Enterprises v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Skupina Adani sa pritom vo štvrtok snažila investorov uistiť, že správa Hindenburgu je nepravdivá, a sľúbila, že podrobne vysvetlí, čo Hindenburg označuje za nezrovnalosti či podvody.

"Tieto problémy zasahujú do srdca indického podnikového sektora, kde dominuje viacero rodinných konglomeránov," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Global CIO Office v Singapure Gary Dugan. "Tie sú zo svojej podstaty neprehľadné a globálni investori musia problematiku správy a riadenia firiem prijímať s dôverou," dodal.

Dôveryhodná správa

Investičná spoločnosť Hindenburg Research vznikla v roku 2017 a založil ju obchodník Nathan Anderson. Podľa dostupných informácií ju tvorí menej ako desať ľudí. Ich správu o impériu Gautama Adaniho vo štvrtok spomenul americký investor a šéf veľkej investičnej spoločnosti Pershing Square Bill Ackman. Označil ju za vysoko vierohodnú a z analytického hľadiska veľmi kvalitnú.

image

Majetok za 330 miliónov eur. Tri hokejové hviezdy a Hamšík patria medzi najbohatších Slovákov

Indická komisia pre cenné papiere podľa miestneho listu Business Today uviedla, že správu Hindenburg Research by mohla využiť na svoju prácu. V každom prípade sa chce na Adaniho obchodné impérium teraz zamerať a niektoré tvrdenia preveriť.

Zdroj z indickej centrálnej banky agentúre Reuters povedal, že firmy z Adaniho obchodnej skupiny úroky z poskytnutých úverov zatiaľ vždy splácali podľa harmonogramu. Obavy z finančných problémov Adaniho firiem a dopadov na indickú ekonomiku zdroj označil za umelo vyvolané médiami.

Pokles akcií

Akcie Adani Enterprises dnes na burze v Bombaji odpisovali takmer 20 percent, uzavreli potom so stratou 18,5 percenta mierne nad 2 761 rupií. Klesli tak pod 3 276 rupií za kus, čo je cena, za ktorú firma hlavným investorom ponúkla nové akcie.

Cenový prepad u akcií ďalších firiem skupiny, napríklad Adani Green Energy alebo Adani Total Gas, predstavoval maximálne 20 percent. To je limit, cez ktorý už cena za jeden deň viac na burze v Bombaji klesnúť nemôže. Výrazný prepad počas prudkého nárastu objemu obchodov akcie zažili aj v stredu, vo štvrtok sa na burze neobchodovalo.

Prudký pokles cien akcií z Adaniho impéria spôsobil, že hodnota podnikateľovho majetku spadla pod 100 miliárd dolárov. Podľa rebríčka časopisu Forbes k dnešnému ránu predstavovala 96,6 miliardy dolárov, čo Adaniho zaradilo na siedme miesto medzi najbohatšími ľuďmi sveta. Na začiatku týždňa bol štvrtý.

image

Najbohatší Slováci: Víťaz rebríčka si polepšil o 300 miliónov eur, prvýkrát sú v ňom aj hokejové legendy

Zostáva najbohatším

Najbohatším človekom v Ázii však zostáva. Jeho najbližším konkurentom v rebríčku je priemyselný magnát Mukeš Ambani, ktorý je tiež z Indie. Jeho majetok Forbes vo svojom online rebríčku k dnešku odhadol na 83,6 miliardy dolárov, čo Ambaniho vo svete radí na 11. miesto.

Gautam Adani s rodinou zbohatli predovšetkým na ťažbe uhlia, ktoré hrá v indickom priemysle dodnes kľúčovú úlohu. Do podnikateľovho impéria patria stavebné a poľnohospodárske firmy, prenos dát, médiá, obnoviteľné zdroje energie aj zbrojárske podniky.

Hodnota Adaniho majetku sa v minulých rokoch zvýšila skoro o 2-tisíc percent a podľa rebríčka najbohatších ľudí sveta agentúry Bloomberg sa prechodne vyšplhala až na 125 miliárd dolárov. Adani sa tak dostal pred zakladateľa americkej spoločnosti Amazon Jeffa Bezosa a vlani v septembri bol krátko druhým najbohatším človekom sveta, než klesol na tretie, potom na štvrté a teraz až na siedme miesto.

Firmy, ktoré špekulujú s poklesom ceny akcií konkrétneho podniku a pomáhajú si pri tom zverejňovaním kompromitujúcich informácií, musia svoje tvrdenia v prípade súdnych sporov doložiť.

image

Vesmírna spoločnosť SpaceX získa od investorov štvrť miliardy dolárov, firma má hodnotu cez sto miliárd

Ak to ich ľudia nedokážu a nevyvrátia podozrenie, že pokles ceny akcií vyvolali zámerne a za pomoci nepravdivých tvrdení, spravidla ich to potom stojí množstvo peňazí a riskujú aj väzenie. Hindenburg Research uviedol, že si za svojimi tvrdeniami ohľadom Adaniho firiem stojí.

01 - Modified: 2022-11-08 13:00:19 - Feat.: 1 - Title: Najbohatším Číňanom sa nedarí. Schudobneli o vyše 600 miliárd dolárov 02 - Modified: 2022-10-06 13:24:07 - Feat.: 1 - Title: Majetok za 330 miliónov eur. Tri hokejové hviezdy a Hamšík patria medzi najbohatších Slovákov 03 - Modified: 2022-10-06 11:14:29 - Feat.: 1 - Title: Najbohatší Slováci: Víťaz rebríčka si polepšil o 300 miliónov eur, prvýkrát sú v ňom aj hokejové legendy 04 - Modified: 2022-07-23 08:18:32 - Feat.: 1 - Title: Génius bez srdca? Z kráľa technológií je majster prešľapov, prichádza o miliardy
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 03 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:45