Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko tento rok unikne recesii, oznámil Scholz. Následky vojny znáša lepšie, ako sa očakávalo

25.01.2023, 19:00
Autor:
TASRTASR

"Vláda odrazila hospodársku krízu," vyhlásil Scholz v parlamente. "Ukázali sme, čoho sme schopní."

Nemecko tento rok unikne recesii, keďže znáša následky ukrajinskej vojny lepšie, ako sa očakávalo. Povedal to v stredu kancelár Olaf Scholz poslancom v Berlíne. Informujeme o tom na základe správy AFP.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v stredu revidovalo smerom nahor svoju prognózu a očakáva, že najväčšia európska ekonomika v roku 2023 vzrastie o 0,2 percenta. Ešte v októbri pritom pre obavy z prudko stúpajúcich nákladov na energiu v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine predpovedalo ekonomike pokles o 0,4 percenta v roku 2023.

image

Zrejme dielom hackerov mohli v Rusku vidieť Zelenského, ako sľubuje oslobodenie od okupácie

Krízu odrazili

"Vláda odrazila hospodársku krízu," vyhlásil Scholz v parlamente. "Ukázali sme, čoho sme schopní."

Masívne vládne stimuly pomohli udržať pod kontrolou náklady na energiu pre domácnosti aj podniky po tom, čo Rusko minulý rok znížilo Nemecku dodávky zemného plynu. Okrem zrýchlenej diverzifikácie dodávok plynu predstavil Berlín vlani balík podpory v hodnote 200 miliárd eur na zmiernenie energetickej krízy vrátane stropov na ceny elektriny a plynu.

"Kríza sa ešte neskončila," pripomenul minister hospodárstva Robert Habeck na tlačovej konferencii v Berlíne. "Dokázali sme sa však vyhnúť najhorším scenárom," poznamenal a pochválil "extrémnu prispôsobivosť", ktorú preukázali nemecké firmy.

image

​Scholz po schválení leopardov ubezpečil, že urobí všetko, aby nezavliekol NATO do vojny s Ruskom

Podľa Habecka hospodársky rast bude v posledných mesiacoch 2022 a v prvej časti tohto roka blízko nule a dokonca môže byť mierne negatívny. "Stále je pravdepodobné, že budeme mať technickú recesiu, definovanú ako dva po sebe idúce štvrťroky hospodárskeho poklesu," vyhlásil a dodal, že prípadný pokles bude "kratší a miernejší", ako sa pôvodne očakávalo a v priebehu roka začne ekonomika naberať tempo.

Výkon ekonomiky rastie

Oficiálne údaje minulý týždeň odhalili, že sa Nemecko vyhlo poklesu v poslednom štvrťroku 2022. Podľa predbežných výsledkov za celý rok 2022 sa výkon ekonomiky zvýšil o 1,9 percenta, čo je lepší výsledok, ako predpovedali analytici.

Nižšie ceny energií pomohli zmierniť infláciu z októbrového maxima 10,4 percenta na 9,2 percenta v decembri. Ministerstvo hospodárstva očakáva, že tento trend bude pokračovať. Pre rok 2023 teraz predpovedá rast spotrebiteľských cien o šesť percent namiesto o sedem percent v predchádzajúcej prognóze.

image

Prvé tanky Leopard by mohol Kyjev dostať o tri mesiace, uviedol nemecký minister obrany

Analytici však upozornili, že nemecká ekonomika ešte všetky ťažkosti neprekonala. "Nespadnúť z útesu je jedna vec, dosiahnuť silné oživenie je iná vec," povedal ekonóm banky ING Carsten Brzeski. Domnieva sa však, že nemecká exportne orientovaná ekonomika bude pravdepodobne ťažiť z uvoľnenia obmedzení spojených s ochorením COVID-19 v Číne, zatiaľ čo nižšia inflácia by mohla podporiť spotrebiteľské výdavky na domácom trhu.

Priemyselná výroba však stále zostáva pod úrovňami pred pandémiou a pokiaľ ide o zimu 2023/2024 pretrváva neistota týkajúca sa energetickej bezpečnosti. Zároveň, domácnosti a firmy ešte nepocítili plný vplyv vyšších nákladov na pôžičky v dôsledku zvýšenia úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky na schladenie inflácie, poznamenal Brzeski.

Nemecko bude musieť riešiť aj veľký nedostatok kvalifikovanej sily. Podľa obchodnej a priemyselnej komory krajina má v súčasnosti dva milióny voľných pracovných miest a ďalšie pribúdajú.

Habeck uznal tento problém a povedal, že Nemecko musí urobiť viac, aby prilákalo a vychovávalo talenty, a to aj zo zahraničia. Prisľúbil tiež "veľké programy" na podporu firiem pri prechode na zelenú energiu, najmä v energeticky náročných odvetviach.

01 - Modified: 2023-01-25 16:33:37 - Feat.: 1 - Title: Zrejme dielom hackerov mohli v Rusku vidieť Zelenského, ako sľubuje oslobodenie od okupácie 02 - Modified: 2023-01-25 14:30:34 - Feat.: 1 - Title: ​Scholz po schválení leopardov ubezpečil, že urobí všetko, aby nezavliekol NATO do vojny s Ruskom 03 - Modified: 2023-01-25 14:02:03 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj poďakoval Scholzovi za dodanie tankov Leopard
01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:41