Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trh s elektrinou v Únii spotrebiteľov nechráni, bremeno zostalo na nich. Eurokomisia chystá reformu

23.01.2023, 14:14
Autor:
TASRTASR

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová zdôraznila, že bezprecedentná energetická kríza ukazuje, že treba prispôsobiť dizajn trhu s elektrinou budúcnosti.

Európska komisia v pondelok oznámila, že spúšťa verejnú konzultáciu o reforme dizajnu trhu s elektrinou v Európskej únii s cieľom lepšie chrániť spotrebiteľov pred nestabilitou cien, podporiť ich prístup k bezpečnej energii z čistých zdrojov a zvýšiť odolnosť trhu.

Komisia pripomenula, že súčasný systém poskytuje efektívny, dobre integrovaný trh už vyše 20 rokov, čo Únii umožňuje využívať ekonomické výhody jednotného trhu s energiou, zaisťuje bezpečnosť dodávok a urýchľuje proces dekarbonizácie.

Bremeno je na spotrebiteľoch

Avšak počas súčasnej krízy vysokých a nestálych cien elektriny sa ekonomické bremeno prenieslo na spotrebiteľov, a preto je potrebná reforma, ktorá by lepšie ochránila domácnosti a podniky pred vysokými cenami energie, zvýšila odolnosť a urýchlila zelený prechod stanovený v Európskom zelenom dohovore a pláne REPowerEU.

image

Januárový šok. Niekomu energie zlacneli, iným zdraželi aj o tisícky percent (Brífing HN)

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová v tejto súvislosti zdôraznila, že bezprecedentná energetická kríza ukazuje, že treba prispôsobiť dizajn trhu s elektrinou budúcnosti a umožniť mu poskytovať výhody cenovo dostupnej čistej energie pre každého. "Teším sa na príspevky od širokého spektra zainteresovaných strán, ktoré nám tento rok pomôžu usmerniť náš legislatívny návrh," odkázala v správe pre tlač.

Podľa jej slov je dôležité, aby všetci Európania, od veľkých priemyselných spotrebiteľov až po malé a stredné podniky a domácnosti, mali prospech z rastu a nízkych prevádzkových nákladov obnoviteľných zdrojov.

image

Cenový šok pre desaťtisíce bytoviek. Vládna pomoc ich obišla a elektrina im zdražela až desaťnásobne

Konzultácia, ktorú eurokomisia otvorila v pondelok, podporí jej prácu na legislatívnom návrhu, ktorý má byť predložený v prvom štvrťroku 2023.

Núdzové opatrenia

Konzultácia potrvá do 13. februára a zameriava sa na štyri hlavné oblasti: zníženie závislosti účtov za elektrinu od krátkodobých cien fosílnych palív a podpora využívania obnoviteľných zdrojov energie; zlepšenie fungovania trhu s cieľom zaistiť bezpečnosť dodávok a využívať alternatívy k plynu, ako je skladovanie a reakcia na dopyt; posilnenie ochrany a posilnenia postavenia spotrebiteľov a nakoniec zlepšenie transparentnosti trhu, dohľadu a integrity.

Od leta 2021 zaznamenali ceny energií bezprecedentné skoky a nestálosť a mali vážny vplyv na domácnosti a hospodárstvo Európskej únie. Na zmiernenie vplyvu tejto trhovej dynamiky Európska komisia navrhla širokú škálu núdzových opatrení, ktoré členské štáty odobrili.

image

Energetici v problémoch. Hrozbe konkurzu čelí na súde ďalší dodávateľ

Lídri Európskej únie na decembrovom samite vyzvali eurokomisiu, aby urýchlene pracovala na štrukturálnej reforme trhu s elektrickou energiou s dvojitým cieľom zabezpečiť európsku energetickú suverenitu a dosiahnuť klimatickú neutralitu.

Plánovanú reformu dizajnu trhu s elektrinou oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová aj vo svojom výročnom prejave o stave Únie vlani v septembri a je zahrnutá do pracovného programu eurokomisie na rok 2023. Za prípravu novej legislatívy je zodpovedná komisárka Simsonová, ktorá na decembrovom zasadnutí Rady Európskej únie pre energetiku predložila prvý náčrt vylepšeného dizajnu trhu s elektrickou energiou.

01 - Modified: 2023-01-23 11:31:16 - Feat.: 1 - Title: Čo sa hýbe, to Rusi netrafia, hovorí odborník. Predvída koniec horúcej fázy vojny 02 - Modified: 2023-02-21 15:30:20 - Feat.: 0 - Title: Januárový šok. Niekomu energie zlacneli, iným zdraželi aj o tisícky percent (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-01-23 08:41:06 - Feat.: 1 - Title: Stratia byty nálepku top investície? Prehľad toho, čo tento rok zarobí najviac a porazí aj infláciu
01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:33