Bývalý generálny riaditeľ FTX Sam Bankman-Fried. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zástupcovia rezortu kryptomien sa v Davose snažia dištancovať od krachu FTX

19.01.2023, 14:48
Autor:
ČTKČTK

Bývalý šéf FTX, 30-ročný Samuel Bankman-Fried, v Spojených štátoch čelí obvineniu z ôsmich trestných činov, okrem iného z podvodu na investoroch či prania špinavých peňazí.

Zástupcovia odvetvia kryptomien sa na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose snažia dištancovať od vlaňajšieho krachu kryptomeny BURZY FTX. Zdôrazňujú, že išlo v prvom rade o podvod a že na vine nie je technológia ako taká. Pripúšťajú, že škandál poškodí reputáciu odvetvia, no na druhej strane sa teraz podľa nich dostane pozornosti dobre vedeným firmám. Informuje o tom dnes televízia CNBC.

Od novembra 2021, keď celková trhová kapitalizácia kryptomien dosiahla vrchol okolo troch miliárd dolárov, segment po krachu FTX odpísal zhruba dve miliardy USD.

Podvody a pranie peňazí

Bývalý šéf FTX, 30-ročný Samuel Bankman-Fried, v Spojených štátoch čelí obvineniu z ôsmich trestných činov, okrem iného z podvodu na investoroch či prania špinavých peňazí. Pred súdom vinu odmietol. Americké úrady prípad označili za jeden z najväčších podvodov americkej histórie.

image

V USA zatkli Rusa prezývaného Gandalf zapleteného do kryptozločinov. Burza kryla hazardné hry a drogy

"FTX sa podľa mňa teraz vykresľuje ako problém odvetvia kryptoaktív. Ja si myslím, že ak sa na vec pozriete poriadne, nie je to v skutočnosti problém kryptoaktív. Problémom je, že to bol podvod, "povedal v rozhovore so CNBC Brad Garlinghouse, ktorý vedie spoločnosť Ripple. Firma stojí za kryptomenou XRP, ktorá je podľa časopisu Forbes tento rok šiestou najväčšou digitálnou menou.

Garlinghouse Bankmana-Frieda prirovnal k finančníkovi Bernardovi Madoffovi, kvôli ktorého podvodným investíciám prišli investori asi o 65 miliárd dolárov. "Keď sa objavil Bernie Madoff, tiež sme nezmenili prístup k dohľadu nad hedgeovými fondmi a ich reguláciu," konštatoval.

Zlyhanie firemnej kontroly

Ani firma Ripple sa podľa neho nevyhla expozícii voči spoločnosti FTX, požičala jej totiž kryptomenu XRP v hodnote desať miliónov dolárov. Ripple však dúfa, že tieto prostriedky získa späť z konkurzného konania v USA. Expozícia firmy voči FTX však nie je podľa Garlinghouse zásadného významu a predstavuje iba jedno percento likvidných aktív spoločnosti.

Podobne ako Garlinghouse sa k problému stavajú aj ďalší zástupcovia odvetvia. V prípade kolapsu FTX treba rozlišovať, povedal napríklad spoluzakladateľ spoločnosti Celo Rene Reinsberg. Ide podľa neho o zlyhanie inštitúcií a jednotlivcov. "To je niečo odlišné od technológie," dodal.

image

Bitcoin narástol, postrčil ho vývoj okolo skrachovanej burzy FTX

"Za svoju kariéru som nikdy nevidel také zlyhanie firemnej kontroly a takú absenciu dôveryhodných finančných informácií, ako tomu bolo tu," uviedol v polovici novembra americkému súdu nový šéf FTX John Ray, ktorý pred rokmi pôsobil aj ako likvidátor americkej energetickej spoločnosti Enron.

Šéf spoločnosti Circle Jeremy Allaire poukázal na to, že kryptomienkovú burzu FTX podporovala séria významných osobností, od politikov po športovcov, a tak teraz v ich radoch panujú rozpaky. "Zároveň si myslím, že to povedie k tomu, že sa bude oveľa viac skúmať, ktoré spoločnosti sú dobre riadené a regulované, ktoré majú dostatok kapitálu, silný audit i kontrolné mechanizmy - všetky náležitosti, na ktorých záleží v prípade globálnej finančnej inštitúcie," povedal. "Ľudia si na to začnú dávať pozor a nebudú veriť úplným rozprávkam," dodal.

Čo sa týka poklesu celkovej trhovej kapitalizácie odvetvia, garlinghouse považuje za nespravodlivé umiestňovať kryptoaktíva v hodnotení vlaňajších strát investorov do rizikových aktív. Pripomína, že aj iné triedy aktív zaznamenali značné straty, napríklad akcie firiem z odvetvia vyspelých technológií.

01 - Modified: 2023-01-14 14:03:36 - Feat.: 1 - Title: Cena bitcoinu prudko stúpla a dostala sa nad 21-tisíc dolárov 02 - Modified: 2023-01-12 11:01:57 - Feat.: 1 - Title: Bitcoin narástol, postrčil ho vývoj okolo skrachovanej burzy FTX 03 - Modified: 2023-01-11 20:55:10 - Feat.: 1 - Title: Western Union po dvoch rokoch začína opäť sprostredkovať platby na Kubu, používajú ju emigranti
01 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 02 - Modified: 2024-03-15 20:21:45 - Feat.: - Title: Prokuratúra navrhuje, aby zakladateľ skrachovanej kryptoburzy FTX strávil až 50 rokov vo väzení 03 - Modified: 2024-03-08 18:33:09 - Feat.: - Title: Bitcoin má nový rekord, kryptomena prvýkrát prekonala hranicu 70-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-02-14 15:54:09 - Feat.: - Title: Návrat na scénu. Investície do bitcoinu prvýkrát od novembra 2021 prekročili jeden bilión dolárov 05 - Modified: 2024-02-12 22:19:14 - Feat.: - Title: Bitcoin vystrelil. Najstaršia kryptomena prvýkrát od roku 2021 presiahla hranicu 50-tisíc dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:12