Ghana je v súčasnosti druhým najväčším vývozcom kakaa na svete. Následkom nedostatku investícií sa jej však nepodarilo zvýšiť výnosy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hviezda Afriky zhasína. Po raketovom progrese prišla inflácia a obrovské dlhy

18.01.2023, 09:00
  • Ghana požiadala o finančnú pomoc Medzinárodný menový fond.
  • Ešte v roku 2019 patrila medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky sveta, a to najmä vďaka vývozu zlata, kakaa a novým náleziskám ropy.
  • Súčasnú enormnú infláciu a dlhy má na svedomí nielen pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine, ale aj neadekvátne politické a ekonomické rozhodnutia tamojšej vlády.
  • Krajina by sa mala v budúcnosti viac sústrediť na zanedbané poľnohospodárstvo a zaistiť v ňom zmysluplnú investíciu.

Zatiaľ čo pred iba troma rokmi svet obdivoval raketový rast ghanskej ekonomiky, dnes sa táto západoafrická krajina nezaobíde bez finančnej injekcie Medzinárodného menového fondu. Môže za to nielen pandémia a vojna na Ukrajine, ale aj neschopnosť vlády v Akkre.

Nie je to tak dlho, čo 30-miliónová Ghana zažívala hospodársky zázrak. Hlavne vďaka vývozu kakaa, zlata a novým náleziskám ropy sa roku 2019 zaradila medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky sveta – tamojší HDP sa vtedy medziročne zvýšil o 6,5 percenta. Svetová banka ju vtedy označila za vychádzajúcu hviezdu Afriky.

Nasledujúca reportáž približuje, ako sa Ghane podarilo podnietiť ekonomický rast vďaka novým náleziskám ropy:

Teraz krajina čelí obrovskej inflácii cez 50 percent a zápasí s takými dlhmi, že požiadala Medzinárodný menový fond MMF o miliardovú pôžičku. O jej poskytnutí by sa malo definitívne rozhodnúť v najbližšej dobe.

image

Megalopola budúcnosti. Na africkom pobreží bude žiť až pol miliardy ľudí

Zanedbané poľnohospodárstvo

Ghanská vláda z problémov viní pandémiu covidu a vojnu na Ukrajine. Podľa analytikov však vina padá aj na ekonomické a politické rozhodnutia, ktoré by uvrhli krajinu do krízy skôr či neskôr.

„Rast, ktorý sme zažili v rokoch 2017 až 2019, pochádzal hlavne z ropného sektora a nových nálezísk. Boli sme nadšení, že ekonomika vďaka tomuto rastie, ale nedokázali sme vymyslieť stratégiu na ďalšie roky v ostatných sektoroch,“ povedal serveru al-Džazíra ghanský ekonóm Daniel Anim Amarteye.

„Napríklad sme zanedbávali poľnohospodárstvo a nezaistili sme v ňom žiadnu zmysluplnú investíciu.“ Podľa OSN pritom poľnohospodárstvo tvorí 21 percent HDP Ghany a viac ako 40 percent jej príjmov z exportu. Krajina je v súčasnosti napríklad druhým najväčším vývozcom kakaa na svete, za Pobrežím slonoviny. Kvôli nedostatku investícií sa však podľa serveru TFI Global nepodarilo Ghane zvýšiť výnosy. Poľnohospodársky rast je tak závislý prevažne od rozširovania obrábanej plochy.

Z dlhodobého hľadiska sa potom podľa al-Džazíry ukázalo ako problém napríklad aj to, že vláda prezidenta Nany Akufy-Adda spustila v predchádzajúcich rokoch bezplatný vzdelávací program na verejných stredných školách a vyhlásila aj bezplatné stravovanie na základných školách. Došlo tiež k výraznému zníženiu daní a ciel, čo logicky viedlo k zvýšeniu vládnych výdavkov, poklesu príjmov a následnému dlhu.

„Boli to zlé politické a ekonomické rozhodnutia. Vláda posledné roky míňala viac, než dostávala. Pomaly sme smerovali ku katastrofe,“ zhodnotil situáciu Kwasi Yirenkyi, finančný analytik spoločnosti Data Crunchers. Najnovšie údaje tamojšej centrálnej banky, Bank of Ghana, uvádzajú, že dlh krajiny dosiahol k septembru minulého roka 48,9 miliardy dolárov. To predstavuje 76 percent HDP, ktorého medziročný rast vlani spomalil pod štyri percentá.

image

Biden plánuje cestu do subsaharskej Afriky, Trump záujem nemal. Chce väčšie zapojenie kontinentu do politiky

Drahá ropa nepomohla

Stav výrazne zhoršila aj vojna na Ukrajine. Mena ghanský nový cedi za posledný rok oslabila až na polovicu a len kvôli tomu podľa al-Džazíry dlh vzrástol o šesť miliárd dolárov. Ghana totiž dopláca na medzinárodné sankcie, ktoré Západ vyhlásil proti Rusku. Ghanský obchod s Ruskom aj Ukrajinou je v troskách, krajine nepomohli ani rastúce ceny ropy, ktorú vyváža. To preto, že nemá dostatočnú kapacitu vlastných rafinérií a prevažnú väčšinu pohonných hmôt – ktorých cena je teraz rekordná – musí dovážať.

„Počas krátkej doby sa ceny v Ghane zvýšili, čo viedlo k hyperinflácii a devalvácii meny, ktoré ovplyvnili makro i mikroúroveň ekonomiky. Ghanská národná banka nemala potrebné doláre na zaplatenie záväzkov krajiny, a dlh tak stále stúpa,“ doplnil Williams Kwasi Peprah, ekonomický odborník z Andrews University v Michigane.

Ghane tak nezostalo nič iné ako požiadať o pôžičku vo výške troch miliárd dolárov od MFF. Prezident Ghany Nana Akufo-Addo to pritom dlho odmietal a tvrdil, že si krajina pomôže sama.

Teraz, aby prostriedky od MFF získala, bude musieť vykonať komplexnú reštrukturalizáciu dlhu, čo znamená prerokovať podmienky svojho dlhu so svojimi veriteľmi, vrátane predĺženia doby splácania, zníženie úrokovej sadzby alebo zníženie celkového dlžného zostatku.

„Riešením súčasného problému je však hlavne to, aby vláda konečne znížila svoje výdavky a zvýšila príjmy,“ uzavrel Peprah.

01 - Modified: 2022-10-31 18:36:40 - Feat.: 0 - Title: Ebola sa vracia: Vedci sa obávajú šírenia smrteľného vírusu. Ako sa pripravuje Slovensko? 02 - Modified: 2022-09-20 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ghana vyhlásila koniec epidémie marburského vírusu 03 - Modified: 2022-08-26 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najhoršia nočná mora: Muž si v spánku odrezal vlastný penis, snívalo sa mu o sekaní mäsa 04 - Modified: 2022-07-28 11:35:18 - Feat.: 0 - Title: Vieš, kde v skutočnosti končí darované oblečenie? Riešenie jednej katastrofy môže spôsobiť ďalšiu 05 - Modified: 2022-11-16 18:56:42 - Feat.: 1 - Title: Nemecko ukončí pôsobenie v misii OSN v Mali najneskôr do konca roka 2023
01 - Modified: 2024-04-15 07:31:52 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku je najnižšia od leta 2021, približuje sa k dvom percentám 02 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti 03 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-12 21:58:21 - Feat.: - Title: Na čele Medzinárodného menového fondu bude po druhom funkčnom období Kristalina Georgievová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:42