Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová počas prejavu na otvorení plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európsky parlament prijal rokovaciu pozíciu k zmene zákona o preprave odpadov v Únii a mimo nej

17.01.2023, 13:17
Autor:
TASRTASR

V prijatom texte poslanci podporujú výslovný zákaz prepravy všetkých odpadov určených na zneškodnenie v rámci Únie, okrem povolených a opodstatnených prípadov.

Európsky parlament v utorok v Štrasburgu prijal svoju rokovaciu pozíciu na rokovania s vládami členských krajín o novom zákone o revízii postupov Európskej únie a kontrolných opatrení pri preprave odpadu.

Revidované právne predpisy, za ktoré zahlasovalo 594 poslancov, piati boli proti a 43 sa zdržali hlasovania, by mali účinnejšie chrániť životné prostredie a ľudské zdravie a zároveň plne využívať príležitosti, ktoré ponúka odpad na dosiahnutie cieľov Európskej únie v oblasti obehového hospodárstva a hospodárstva s nulovým znečistením.

image

Predsedníčka Europarlamentu predstavila prvé návrhy reforiem po korupčnom škandále. Pravidlá budú prísnejšie

V prijatom texte poslanci podporujú výslovný zákaz prepravy všetkých odpadov určených na zneškodnenie v rámci Únie, okrem povolených a opodstatnených prípadov. Vývoz nebezpečného odpadu z EÚ do krajín, ktoré nie sú členmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD, bude takisto zakázaný.

Vývoz odpadu, ktorý nie je nebezpečný, na jeho ďalšie zhodnotenie, by bol povolený len tým krajinám, ktoré nie sú členmi OECD a ktoré vyslovia svoj súhlas a preukážu svoju schopnosť spracovať tento odpad udržateľným spôsobom.

Poslanci okrem iného navrhujú aj zákaz vývozu plastového odpadu do krajín, ktoré nie sú členmi OECD, a postupne ukončiť jeho vývoz do krajín OECD do štyroch rokov.

Parlament v neposlednom rade vyzýva na vytvorenie mechanizmu EÚ zameraného na riziká, ktorý by usmerňoval krajiny eurobloku vykonávajúce inšpekcie s cieľom predchádzať nezákonnej preprave odpadu a odhaľovať ju.

Spravodajkyňa EP pre túto oblasť, dánska poslankyňa Pernille Weissová, v správe pre médiá ocenila, že ambiciózna pozícia europarlamentu v nadchádzajúcich rokovaniach s členskými štátmi bola schválená veľkou väčšinou hlasov. "Musíme premeniť odpad na zdroje na spoločnom trhu, a lepšie sa tak starať o životné prostredie a konkurencieschopnosť. Nové pravidlá nám tiež uľahčia boj proti trestnej činnosti v oblasti odpadu v Únii aj mimo nej. So zákazom vývozu plastového odpadu, ktorý navrhujeme, presadzujeme oveľa inovatívnejšie a obehové hospodárstvo kdekoľvek ide o plasty. Je to skutočná výhra pre ďalšie generácie," opísala situáciu europoslankyňa.

Hlasovanie v pléne EP znamená, že vyjednávači europarlamentu sú pripravení začať rokovania o konečnej podobe nového zákona s Radou Únie.

01 - Modified: 2023-01-17 06:44:04 - Feat.: 1 - Title: Predsedníčka Europarlamentu predstavila prvé návrhy reforiem po korupčnom škandále. Pravidlá budú prísnejšie 02 - Modified: 2023-01-16 12:34:56 - Feat.: 1 - Title: Poslednú šancu na zostavenie vlády v Bulharsku dostali socialisti 03 - Modified: 2023-01-15 14:16:54 - Feat.: 1 - Title: Igor Matovič pripustil predčasné voľby. Hirmana nazval opáleným ministrom
01 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 02 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 03 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 04 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 21:22