United Nations Secretary General Antonio Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajiny sa rozchádzajú v názore na zameranie zmluvy o plastoch, nie všetky chcú výrobu obmedziť

03.12.2022, 11:22
Autor:
ČTKČTK

Členovia Organizácie Spojených národov sa dohodli na vytvorení zmluvy, ktorá má riešiť problém plastového odpadu. Líšia sa však v zásadných otázkach, vrátane toho, či obmedziť výrobu plastov.

Prvé kolo rokovaní o celosvetovej dohode o plastoch sa skončilo dohodou o ukončení znečistenia plastmi, ale krajiny sú rozdelené v názore na to, či by ciele a úsilie mali byť globálne a povinné, alebo dobrovoľné a riadené jednotlivými štátmi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Viac ako 2000 delegátov zo 160 krajín sveta sa stretlo v Uruguaji na prvom z piatich plánovaných zasadnutí Medzivládneho rokovacieho výboru. Cieľom rokovaní je vytvoriť prvú právne záväznú dohodu o znečistení plastmi do konca roka 2024.

Vysoké klimatické ambície

Rokovania postavili proti sebe vysoko ambicióznu koalíciu zahŕňajúcu členov Európskej únie a krajiny, vrátane Spojených štátov a Saudskej Arábie, v ktorých sa nachádzajú najväčšie petrochemické firmy a výrobcovia plastov.

image

Macron chce posilniť kultúrne väzby medzi Louisianou a Francúzskom

Členovia Organizácie Spojených národov sa v marci dohodli na vytvorení zmluvy, ktorá má riešiť problém plastového odpadu. Líšia sa však v zásadných otázkach, vrátane toho, či obmedziť výrobu plastov, postupne vyraďovať určité typy umelých látok a harmonizovať globálne pravidlá. Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že plasty sú len fosílne palivá v inej podobe. Vyzval štáty na obmedzenie znečistenia a výroby.

Súčasťou koalície s vysokými ambíciami je viac ako 40 krajín, vrátane Európskej únie, Švajčiarska, hostiteľskej Uruguaja a Ghany. Tieto krajiny chcú, aby zmluva bola založená na povinných globálnych opatreniach vrátane obmedzenia výroby. "Bez spoločného medzinárodného regulačného rámca nebudeme schopní riešiť globálny a zvyšujúci sa problém znečistenia plastom," uviedlo Švajčiarsko vo svojom stanovisku.

image

Britský princ William sa prešiel po bostonskom nábreží s prezidentom Bidenom

Tento prístup je v rozpore s prístupom krajín ako USA a Saudská Arábia, ktoré presadzujú, aby si záväzky stanovovali jednotlivé krajiny samostatne. Washington uviedol, že chce, aby sa pakt podobal štruktúre parížskej dohody o klíme, v ktorej si krajiny samy stanovujú ciele a akčné plány pre emisie skleníkových plynov. Saudská Arábia potom chce zmluvu zameranú na plastové odpadky, ktorá bude postavená "na prístupe zdola nahor a bude vychádzať z podmienok jednotlivých krajín". Podľa kritikov by takýto prístup globálnu dohodu oslabil.

Plast je dennou realitou

Zástupcovia priemyslu na rokovaní vyzdvihovali zásadnú úlohu plastov v každodennom živote. Podľa nich by sa zmluva mala zamerať skôr na boj s plastovým odpadom ako na opatrenia obmedzujúce výrobu plastov. "Dúfame, že nakoniec výbor dôjde k rovnakému záveru ako my, a to, že zvýšenie recyklácie ponúka najlepšie riešenie pre zníženie plastového odpadu," uviedol prezident a generálny riaditeľ Zväzu priemyslu plastov Matt Seaholm.

image

Na trate smerujú modernizované vlaky. Kde budú premávať a kto má nárok na zľavy?

Ekologická skupina Greenpeace uviedla, že bez silnej zmluvy by sa produkcia plastov mohla v najbližších desiatich až 15 rokoch zdvojnásobiť a do roku 2050 strojnásobiť.

Aj keď sa niektoré krajiny rozchádzajú v názore na to, aký prístup by mala zmluva zaujať, niektorí pozorovatelia uviedli, že sa zdá, že rastie zhoda na tom, že znečistenie plastmi nie je len o tom, že odpad končí v oceáne.

"Plasty už nie sú vnímané len ako problém odpadkov v moriach. Ľudia diskutujú o plastoch ako o materiáli vyrobenom z chemikálií, "uviedol poradca Medzinárodnej siete pre elimináciu znečisťujúcich látok Vito Buonsante.

01 - Modified: 2022-12-03 08:04:20 - Feat.: 1 - Title: Britský princ William v Bostone oznámil laureátov ocenenia Earthshot Prize, každý získal milión libier 02 - Modified: 2022-12-03 06:39:26 - Feat.: 1 - Title: Macron chce posilniť kultúrne väzby medzi Louisianou a Francúzskom 03 - Modified: 2022-12-02 23:10:59 - Feat.: 1 - Title: Britský princ William sa prešiel po bostonskom nábreží s prezidentom Bidenom
01 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:18