Logo britskej ropnej spoločnosti BP. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britská ropná spoločnosť BP zarába na vojne. Dostávajú krvavé peniaze, vyhlásil Zelenského poradca

02.12.2022, 14:05
Autor:
ČTKČTK

Zelenského poradca Oleh Ustenko tvrdí, že stratégiou britskej ropnej spoločnosti BP je "prežiť búrku a akonáhle bude po vojne, vrátiť sa do zabehnutých koľají".

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa pustil do britskej ropnej spoločnosti BP a obvinil ju, že zarába na vojne na Ukrajine.

Zelenského poradca Oleh Ustenko napísal, že britská firma cez investíciu v ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť dostane "krvavé peniaze". BP jeho slová odmietla a uviedla, že od Rosnefti žiadne výnosy už nedostáva. Informuje o tom dnes BBC.

Ustenko napísal, že BP má nárok na stovky miliónov libier. Britský podnik má stále v úmysle svoj podiel v ruskej spoločnosti predať, ako avizoval tesne po začiatku februárovej invázie ruských vojsk na Ukrajinu.

image

Poľsko sa usiluje o zavedenie sakncií Únie na severnú vetvu ropovodu Družba. Snažia sa presvedčiť Nemecko

Obrovské zisky

Ruské energetické firmy v tomto roku vytvorili obrovské zisky napriek sankciám, ktoré voči Rusku zaviedli západné krajiny. Kvôli invázii a následným sankciám sa totiž na svetových trhoch zvýšila cena ropy aj zemného plynu - hlavných vývozných komodít Ruskej federácie.

Rosnefť patrí k najväčším energetickým kolosom v Rusku. Šéfa podniku, miliardára Igora Sečina, považuje britská vláda za veľmi blízkeho a vplyvného spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ustenko radí Zelenskému v ekonomických záležitostiach. Šéfovi BP Bernardovi Looneymu napísal list a vyzval ho, aby navrhol plán, ktorý zabezpečí, že BP nebude z vojny na Ukrajine profitovať. "Sú to krvavé peniaze, také jednoduché to je. Nafúknuté zisky, ktoré pochádzajú zo zabíjania ukrajinských civilistov," napísal Ustenko.

Pred ruskou inváziou na Ukrajinu mala spoločnosť BP v spoločnosti Rosnefť 19,75 percenta akcií. Krátko po začiatku rusko-ukrajinského konfliktu BP oznámila, že sa tohto podielu plánuje zbaviť. Vzdala sa už svojich dvoch miest v správnej rade spoločnosti a v účtovníctve odpísala hodnotu tejto investície. Akcionárom ruskej spoločnosti však BP zostáva. Informované zdroje tvrdia, že proces odpredaja podielu pokračuje, ale pre politickú situáciu nie je zďaleka jednoduchý.

Spoločnosť je stále akcionárom

Rosnefť v novembri oznámila, že má v pláne vyplatiť investorom na dividendách 216 miliárd rubľov (vyše tri miliardy eur). Podľa mimovládnej organizácie Global Witness to znamená, že BP má z týchto peňazí nárok na 580 miliónov libier (vyše 670 miliónov eur). To je podľa organizácie suma zodpovedajúca viac ako tretine priamej finančnej pomoci, ktorú Británia zatiaľ poskytla Ukrajine.

image

Rusko chce rozšíriť plynovody smerom na Peking. Moskva na to nemá peniaze, hovoria experti

Ustenko v liste šéfovi BP spomenul práve túto sumu. Poukázal tiež na to, že keďže BP je stále akcionárom ruskej spoločnosti, potom jej tá suma aj patrí. "BP tie peniaze dostane na ruský bankový účet, s ktorým nemôže voľne disponovať. To jasne ukazuje historickú chybu, ktorú vaša spoločnosť urobila. BP ale tú dividendu tak či tak dostane," napísal poradca Zelenského.

Ustenko tvrdí, že stratégiou BP je "prežiť búrku a akonáhle bude po vojne, vrátiť sa do zabehnutých koľají". Britskú firmu preto vyzval, že ak spomínané výnosy dostane, tak by mala založiť fond venovaný ukrajinským obetiam vojny.

Zisky zredukovali

BP uviedla, že odchod z Ruska stále plánuje a že nemá v úmysle vracať sa "do zabehnutých koľají". Zdôraznila, že už odpísala investície za viac ako 24 miliárd dolárov a že už nevykazuje ani žiadny zisk pochádzajúci z ruskej spoločnosti. Vykázané zisky už BP zredukovala zhruba o dve miliardy dolárov ročne.

"Od nášho rozhodnutia už BP z akcií spoločnosti Rosnefť nedostala žiadne dividendy," uviedol britský podnik. "Domnievame sa, že všetky platby firmám zo znepriatelených krajín, ako je aj Británia, sú podľa regulačných opatrení v Rusku ukladané na ruský bankový účet s veľmi obmedzeným prístupom, z ktorého peniaze nemožno prevádzať bez súhlasu ruskej vlády," dodala BP.

image

Taliansky ropný a plynárenský gigant Eni sa stal terčom kybernetického útoku

Západné štáty po ruskej invázii prijali tvrdé protiruské sankcie. Moskva potom tieto štáty zaradila na zoznam znepriatelených krajín, ku ktorým zaraďuje okrem iného aj celú Európsku úniu. Zoznam vznikol už vlani v máji a zo začiatku na ňom boli len Spojené štáty a Česká republika. Tento rok po invázii naň Rusko zaradilo aj ďalšie krajiny, aktuálne ich je okolo 50.

01 - Modified: 2022-11-25 20:24:16 - Feat.: 1 - Title: Poľsko sa usiluje o zavedenie sakncií Únie na severnú vetvu ropovodu Družba. Snažia sa presvedčiť Nemecko 02 - Modified: 2022-09-23 17:33:15 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce rozšíriť plynovody smerom na Peking. Moskva na to nemá peniaze, hovoria experti 03 - Modified: 2022-09-16 19:33:15 - Feat.: 1 - Title: Nigéria a Maroko postavia plynovod, ktorý prepojí 13 afrických krajín 04 - Modified: 2022-08-31 18:51:42 - Feat.: 1 - Title: Taliansky ropný a plynárenský gigant Eni sa stal terčom kybernetického útoku 05 - Modified: 2022-08-17 17:00:50 - Feat.: 1 - Title: Nedostatok palív v Maďarsku spôsobuje problémy v leteckej doprave, aj záchranárom
01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:55