Muži s drevom na bicykli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zúfalí Európania sa vracajú k najstaršiemu palivu. Na trhu s drevom sa objavuje panika, píše Bloomberg

18.10.2022, 09:43
Autor:
ČTKČTK

Okrem obáv z nedostatku energií kríza zvýšila aj rast životných nákladov. Inflácia v eurozóne v septembri prvýkrát presiahla desať percent.

Neďaleko berlínskeho letiska Tempelhof stavia Peter Engelke okolo svojho skladu nový ochranný plot. Obáva sa, aby mu zúfalí ľudia nerozkradli zásoby. Tým cenným majetkom, ktorý je teraz v ohrození, je palivové drevo.

Engelkeho kroky odrážajú rastúce obavy v celej Európe, ktorá sa pripravuje na nedostatok energií a možno aj na výpadky elektriny v zime, píše agentúra Bloomberg.

Na vykurovaní v Európe sa až 70 percentami podieľa zemný plyn a elektrina. Vzhľadom na drastické obmedzenie dodávok z Ruska sa drevo, ktoré teraz využíva na vykurovanie zhruba 40 miliónov ľudí, stalo vyhľadávanou komoditou.

image

Štát zabudol na najmenšie deti. Z desiatok miliónov eur na energie nedostali škôlky nič

Dreva začína byť nedostatok

Vo Francúzsku sa ceny drevených peliet takmer zdvojnásobili a vystúpili na 600 eur za tonu. Objavujú sa pritom známky panického nákupu tohto paliva. Maďarsko zašlo tak ďaleko, že zakázalo vývoz peliet, zatiaľ čo Rumunsko na šesť mesiacov obmedzilo ceny palivového dreva. Teraz môže trvať aj niekoľko mesiacov, kým zákazník objednané drevo na kúrenie dostane.

Okrem obáv z nedostatku energií kríza tiež zvýšila rast životných nákladov. Inflácia v eurozóne v septembri prvýkrát presiahla desať percent. Domácnosti v regióne sa čoraz častejšie dostávajú do problémov a musia si voliť medzi vykurovaním alebo ďalšími základnými potrebami.

"Sme späť v starých časoch, keď ľudia nemali vykurovaný celý dom," hovorí výkonný riaditeľ britského veľkoobchodu s palivovým drevom Certainly Wood Nic Snell. "Sedeli okolo ohňa, využívali teplo z kachlí alebo z otvoreného ohňa, a potom išli spať. Tohtoročnú zimu to bude oveľa častejšie."

Objednávky rastú

Pre švédsku spoločnosť Gabriel Kakelugnar AB tento trend znamená prudký nárast dopytu. Firma vyrába špičkové kachle, ktoré stoja v priemere 86-tisíc švédskych korún (takmer 8-tisíc eur). Kachle dokážu udržať teplo v miestnosti po dobu 24 hodín vďaka svojej zložitej konštrukcii, ktorej cieľom je udržať a rozvádzať teplo.

"V čase pandémie ľudia začali viac investovať do svojich domovov. To sa teraz samozrejme vystupňovalo, "povedal majiteľ a výkonný riaditeľ švédskej firmy Jesper Svensson. Objednávky firme vzrástli viac ako štvornásobne a zákazníci teraz musia na dodávky čakať až do marca, zatiaľ čo pred rokom to boli len štyri týždne.

image

Vysvietené iba do 23:00 a na minimum. Naše obchoďáky si zvolili inú cestu ako v zahraničí

Pre mnohých Európanov je hlavnou starosťou urobiť všetko pre to, aby sa v najbližších mesiacoch zahrievali. S blížiacou sa zimou je táto starosť čoraz naliehavejšia a zúfalá snaha o zahriatie môže spôsobiť zdravotné a ekologické problémy.

"Obávam sa, že ľudia budú páliť čokoľvek, čo im príde pod ruku," uviedol vedúci oddelenia kvality ovzdušia švédskej agentúry pre životné prostredie Roger Sedin.

Neskúsení spotrebitelia 

"Môžeme pozorovať veľmi vysoké znečistenie, keď drevo spaľujú ľudia, ktorí nevedia, ako to robiť správne," dodáva. Pevné častice totiž môžu skončiť hlboko v pľúcach a spôsobiť infarkt, mŕtvicu alebo astmu, upozorňuje. Riziko je podľa neho zvlášť akútne v mestských oblastiach.

Neskúsenosť je vidieť aj v Nemecku, kde sa zväz kominárov potýka so záplavou žiadostí o pripojenie nových i starých kachlí a zákazníci sa pýtajú na spaľovanie konského trusu a ďalších nezvyčajných palív.

Objavujú sa tiež známky hromadenia. Výkonný riaditeľ francúzskej spoločnosti Poujoulat SA Frédéric Coirier uviedol, že niektorí klienti si kúpili dve tony drevených peliet, aj keď bežne na vykúrenie domu na celý rok stačí menej ako jedna tona. Coirierova firma vyrába okrem iného drevené palivo.

image

Droba: Viem si priznať chybu, ale situáciu s Arrivou sme nezapríčinili. Chcel som jazdiť aj osobne

"Ľudia zúfalo zháňajú drevo a kupujú ho viac ako obvykle," hovorí zakladateľ a generálny riaditeľ nórskej firmy na predaj dreva Kortreist Ved Trond Fjörtoft. "Zvyčajne sa to stáva, keď sa začne ochladzovať, niekto si povie ‘aha, mali by sme objednať nejaké drevo‘. Tento rok to začalo v júni", hovorí. To je zhruba v čase, keď Rusko znížilo dodávky plynu.

V Berlíne kríza vyvoláva spomienky na pustošenie po druhej svetovej vojne. Pre nedostatok paliva vtedy vyrúbali obyvatelia takmer všetky stromy v centrálnom parku Tiergarten, aby si mohli zakúriť.

Hoci obyvatelia Berlína teraz nezachádzajú do takýchto extrémov, obavy o zabezpečenie tepla sú veľké. Engelke nielenže postavil ďalší bezpečnostný plot, aby ochránil svoje drevo, brikety a vykurovací olej, ale tiež musel prestať prijímať nových zákazníkov. "Pozeráme sa na zimu s veľkými obavami," hovorí.

01 - Modified: 2022-10-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Očakávame ďalšie prehlbovanie zadlžovania nemocníc smerujúce ku kolapsu systému 02 - Modified: 2022-10-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štát zabudol na najmenšie deti. Z desiatok miliónov eur na energie nedostali škôlky nič 03 - Modified: 2022-10-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vysvietené iba do 23:00 a na minimum. Naše obchoďáky si zvolili inú cestu ako v zahraničí 04 - Modified: 2022-10-17 17:30:00 - Feat.: 0 - Title: Vodíková revolúcia klope na dvere: Čo nás v doprave čaká? 05 - Modified: 2022-10-18 08:14:38 - Feat.: 1 - Title: Ako si Slováci stále vedia natankovať lacný maďarský benzín? Pumpár hovorí o zážitkoch z praxe 06 - Modified: 2022-10-16 20:21:52 - Feat.: 1 - Title: Mažgút, ktorý chce vymeniť Drobu: Sľubuje výraznú zľavu na cestovanie a výjazdové rokovania po vzore Smeru 07 - Modified: 2022-10-17 12:38:07 - Feat.: 1 - Title: Vyhliadka na budúci rok. Nemecko stiahne ekonomiku eurozóny do recesie, píše Bloomberg 08 - Modified: 2022-10-17 10:29:18 - Feat.: 0 - Title: Ocenili troch slovenských vedcov. ESET Science Award udelili po štvrtýkrát 09 - Modified: 2022-10-17 05:48:13 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu, súhlasil s ním aj minister Lengvarský
01 - Modified: 2024-03-21 14:44:02 - Feat.: - Title: Muránska planina má po dvoch týždňoch opäť nového riaditeľa, rezort preveruje zmluvu na predaj dreva 02 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 03 - Modified: 2024-02-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Japonci pošlú na obežnú dráhu Zeme drevený satelit. Chcú tak bojovať proti znečisťovaniu vesmíru 04 - Modified: 2024-02-11 07:00:00 - Feat.: - Title: Zrub stvorený drevom z kysuckých hôr: Do chalupy, ktorá ukrýva nevšedný príbeh, sa vošla aj sauna 05 - Modified: 2023-12-13 18:30:00 - Feat.: - Title: Kúrte plynom, hlási vláda. Aj drevo zlacnelo, no na štátnom dotovaný plyn sa chytá len zriedka (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:10