Zasnežené prepravné linky vedúce k zásobníkom na termináli skvapalneného zemného plynu Dominion Cove Point v Marylande. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Plyn nemusí stačiť, Európe hrozí výrazné ochladenie. Názory meteorológov sa však rozchádzajú

14.10.2022, 15:13
Autor:
pttpttČTKČTK

Ceny plynu sú viac ako štyrikrát vyššie, než je pre toto ročné obdobie obvyklé. Nemecko varuje pred výpadkami prúdu a prídelmi, a Veľká Británia má najmenšiu rezervu záložných zdrojov energie za posledných sedem rokov, píše Bloomberg.

Európu by mohla v decembri zasiahnuť výraznejšia studená vlna, ktorá by negatívne ovplyvnila hospodárenie s plynom. V novom výhľade pred tým varuje Európske stredisko pre strednodobú predpoveď počasia ECMWF.

Vedci z Copernicus Climate Change Service však upokojujú, že teploty sa počas vrcholu vykurovacej sezóny budú naopak pohybovať nad štandardom.

Pravdepodobnosť väčšej studenej vlny v decembri v Európe je podľa služby Copernicus Climate Change Service C3S spadajúcej pod Európske stredisko pre strednodobú predpoveď počasia vyššia, ale predpovede zatiaľ nie sú úplne presné. Trhy s energiami tradične dôkladne sledujú až novembrovú predikciu strediska, ktorá pokrýva aj druhú polovicu zimy.

image

Európa sa už takmer odrezala od ruských energií. Ceny zrazu prudko padli

„Opúšťame teplé leto a vieme, že zimy sa stávajú miernejšími. Ale predpoveď, ktorú dnes (v piatok) publikujeme, ukazuje, že pravdepodobnosť príchodu studenej vlny pred Vianocami je tento rok vyššia ako obvykle,“ povedal Carlo Buontempo, riaditeľ C3S.

ECMWF prostredníctvom superpočítačov zhromažďuje dáta z národných meteorologických služieb a vydáva kĺzavé trojmesačné predpovede. Výhľad na počasie v druhej polovici zimy vo februári a marci teda zatiaľ nie je k dispozícii.

Prípadná studená vlna v decembri by bola spojená s vysokým tlakom, ktorý prinesie studený východný vietor a pokles teplôt v Európe.

Buontempo uviedol, že európske vlády by si mali vziať čo možno najviac z dát, ktoré sú k dispozícii, a to nielen preto, aby sa pripravili na možný studený front, ale aj aby dokázali predvídať príchod obdobia s nedostatkom vetra a zrážok, ktorý môže ovplyvniť produkciu obnoviteľnej energie.

Vedci upokojujú

Podľa vedcov zo služby Copernicus Climate Change Service, ktorí vo štvrtok aktualizovali svoj sezónny výhľad, však budú teploty počas vrcholu vykurovacej sezóny medzi decembrom a februárom pravdepodobne výrazne nad normálom.

Európania a obyvatelia východného pobrežia USA sa podľa nich túto zimu s väčšou pravdepodobnosťou stretnú s miernymi teplotami ako s hlbokými mrazmi. To môže zmierniť prípadné obmedzenia v oblasti vykurovacích palív v čase, keď náklady na energie prudko rastú, napísala agentúra Bloomberg.

image

Nepriateľské ceny pre priateľov. Nórsko „nechutne“ zarába na plyne pre Európu

Abnormálne vysoké teploty by potom podľa vedcov mohli znížiť dopyt po zemnom plyne, ktorého cenu vyhnala ruská agresia na Ukrajine do rekordných výšok.

Vedci z organizácie Copernicus tiež uviedli, že vo Veľkej Británii, na väčšine pobrežia Stredozemného mora a v niektorých častiach strednej Európy, budú teploty zrejme výrazne nadpriemerné. Zvyšok kontinentu má podľa nich až päťdesiatpercentnú šancu, že výrazne prekročia historické priemery.

Odborníci sa v názoroch rozchádzajú

Copernicus zhromažďuje údaje od vedcov z Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska či USA. Na predpovede využíva najmä výsledky meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc.

Napriek tomu nie je výhľad na miernu zimu medzi meteorológmi úplne univerzálny. Komerčná americká meteorologická spoločnosť Commodity Weather Group sa domnieva, že európska zima bude pravdepodobne chladnejšia ako minuloročná a o niečo chladnejšia ako desaťročný priemer.

Meteorológ William Henneberg pre Bloomberg uviedol, že tohtoročná zima bude mať podľa výpočtu Commodity Weather hodnotu 2 330 dní, zatiaľ čo vlani to bolo 2 085 dní. Desaťročný priemer je 2 233 dní. "Európska zima bude pravdepodobne nestála, vyznačujúca sa striedaním chladných a miernych období," dodal k zverejneným číslam.

image

Bývate v bytovke a chcete kvôli úspore vypnúť kúrenie v spoločných priestoroch? Nemôžete to urobiť len tak

Kontinent sa však aj bez ohľadu na rady meteorológov predháňa v hľadaní náhrad za stále sa stenčujúce dodávky zemného plynu z Ruska. Ceny plynu sú viac ako štyrikrát vyššie, než je pre toto ročné obdobie obvyklé. Nemecko varuje pred výpadkami prúdu a prídelmi, a Veľká Británia má najmenšiu rezervu záložných zdrojov energie za posledných sedem rokov, píše Bloomberg.

Katja Yafimava, vedúca výskumná pracovníčka Oxfordského inštitútu pre energetické štúdiá, však dodala, že výpadky prúdu a uzavretie priemyslu nemožno vylúčiť.

01 - Modified: 2022-10-14 12:18:11 - Feat.: 1 - Title: Turecko chce byť distribučným centrom ruského plynu pre EÚ, tvrdí Erdogan. Na zámere spolupracuje s Putinom 02 - Modified: 2022-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bývate v bytovke a chcete kvôli úspore vypnúť kúrenie v spoločných priestoroch? Nemôžete to urobiť len tak 03 - Modified: 2022-10-14 09:49:06 - Feat.: 1 - Title: Vláda už musí využiť zákonné možnosti na zmiernenie vplyvu cien energií, tvrdí Juris 04 - Modified: 2022-10-14 07:37:27 - Feat.: 1 - Title: Ceny benzínov a nafty na Slovensku sa zvýšili, 95-oktánový ide hore najrýchlejšie 05 - Modified: 2022-10-13 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nemecko si ide svoje „atómovky“ proti cenám energií 06 - Modified: 2022-10-22 13:39:21 - Feat.: 1 - Title: Európa sa už takmer odrezala od ruského plynu. Koľko ťažkých zím nás ešte čaká?
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:42