Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

EÚ sa nedohodla na podrobnostiach sankcií voči Rusku. Znova ich blokuje Maďarsko

26.09.2022, 19:56
Autor:
ČTKČTK

EÚ reaguje na mobilizáciu vyhlásenú prezidentom Vladimirom Putinom rovnako ako aj na hlasovanie o pripojení okupovaných častí Ukrajiny k Rusku.

Štáty Európskej únie zatiaľ nenašli spoločnú reč pri rokovaní o siedmom balíku protiruských sankcií, ktorého zásadné súčasti narážajú zvlášť na odpor Maďarska. Pre nezhody na navrhovanom zastropovaní cien ruskej ropy budú krajiny zrejme o tomto kroku rokovať oddelene od novej sankčnej sady, napísala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje EÚ.

Budapešť sa dnes tiež vyslovila proti obmedzeniu spolupráce s ruským jadrovým sektorom. EÚ zatiaľ nedospela k zhode ani v prístupe k Rusom utekajúcim z krajiny pred mobilizáciou.

Európska komisia počas víkendu predstavila členským krajinám návrhy postihov, na ktorých urýchlenú prípravu vyzvali minulý týždeň ministri zahraničia EÚ. Európsky blok tým reaguje na mobilizáciu vyhlásenú prezidentom Vladimirom Putinom rovnako ako na hlasovanie o pripojení k Rusku narýchlo usporiadaná v Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny a v samozvaných proruských útvaroch na východe krajiny.

image

Európsky ľud sa stal chudobnejším no Rusko na kolená nepadlo. Sankcie sa obrátili proti nám, vyhlásil Orbán

Bez Maďarska a Cypru

Veľká časť štátov únie podporuje stanovenie stropu na cenu ropy dovážanej z Ruska, o ktorom nedávno rokovala aj skupina vyspelých krajín G7. Bloomberg dnes s odvolaním sa na diplomatické zdroje uviedol, že najmä Maďarsko a Cyprus nechcú tento krok podporiť. Vzhľadom na nevyhnutnú jednomyseľnosť pri schvaľovaní sankcií sa bez ich súhlasu ďalšie štáty nezaobídu.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó dnes podľa agentúry AFP vyhlásil, že pre Budapešť je neprekonateľnou "červenou líniou" obmedzenie nukleárnej spolupráce s Ruskom. Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán je považovaný za hlavného Putinovho spojenca v EÚ, má s ruskou spoločnosťou Rosatom dohody o stavbe nových jadrových reaktorov.

Budapešť si už skôr pod hrozbou veta sankcií vyjednala výnimku zo zákazu dovozu ruskej ropy, ktorý má začať platiť na prelome rokov. Nebude sa však týkať ropovodu Družba zásobujúceho Maďarsko, ale aj Česko. Orbán dnes navyše už po niekoľkýkrát hovoril o tom, že protiruské sankcie sa míňajú účinkom a mali by byť zrušené.

image

Rusko sa chystá zaplaviť Áziu palivami. Európa pokračuje v sprísňovaní sankcií

Postoj k utekajúcim Rusom

Štáty EÚ zatiaľ hľadajú zhodu aj na ďalších súčastiach balíka, ku ktorým patrí napríklad zákaz dovozu ruských diamantov. Pobaltské krajiny či Poľsko, ktoré presadzujú rázny prístup vo väčšine navrhovaných opatrení, chcú k súhlasu presvedčiť Belgicko, ktoré z obchodov s diamantmi profituje vďaka veľkému centru v Antverpách.

Predstavitelia EÚ hovoria o tom, že ak sa rokovania pohnú správnym smerom, mohli by balík v princípe odsúhlasiť lídri členských krajín na neformálnom summite siedmeho októbra v Prahe.

Veľvyslanci členských krajín sa dnes zišli pre ďalší problém, pred ktorý úniu postavila Putinova mobilizácia. Na stretnutí so zástupcami Európskej komisie a ďalších inštitúcií preberali možný spoločný postoj k ruským občanom utekajúcim z krajiny kvôli obavám z mobilizácie. Podľa vyjadrenia českého predsedníctva, ktoré mimoriadnu schôdzu zvolalo, bola komisia "prizvaná k práci na ďalších návrhoch".

Niektoré krajiny na čele s pobaltskými štátmi nechcú Rusom mieriacim cez ich hranice vyjsť v ústrety a volajú po ďalšom sprísnení vízového režimu. Predseda Európskej rady Charles Michel naproti tomu nabádal k snahe nájsť celoúniovú zhodu, ktorá by Rusom odmietajúcim rozšíriť rady armády poskytla ochranu.

01 - Modified: 2022-09-26 16:42:41 - Feat.: 1 - Title: Európsky ľud sa stal chudobnejším no Rusko na kolená nepadlo. Sankcie sa obrátili proti nám, vyhlásil Orbán 02 - Modified: 2022-09-23 13:45:32 - Feat.: 1 - Title: Uzbekistan pozastavil ruský platobný systém Mir. Dôvodom je tlak zo strany USA 03 - Modified: 2022-09-23 09:40:13 - Feat.: 1 - Title: Berlusconi bráni Putina: K invázii ho donútili ministri a ľud, vládu v Kyjeve chcel nahradiť slušnými ľuďmi 04 - Modified: 2022-09-22 17:59:22 - Feat.: 1 - Title: Erdogan: Výmena zajatcov je významným krokom k ukončeniu vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2022-09-22 16:28:02 - Feat.: 1 - Title: Viktor Orbán chce od EÚ, aby do konca roka zrušila sankcie proti Rusku
01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 03 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 05 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:26