Volkswagen logo. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Volkswagen pre plynovú krízu hrozí odchodom z východnej Európy, týka sa to aj Slovenska

23.09.2022, 08:57
Autor:
ČTKČTK

Volkswagen je najväčším výrobcom automobilov v Európe. Jeho súčasťou je tiež česká automobilka Škoda Auto. Tá má v Česku tri výrobné závody, vyrába ale tiež na Slovensku, v Číne a Indii.

Nemecký automobilový koncern Volkswagen by v prípade pretrvávajúceho nedostatku zemného plynu mohol presúvať výrobu z Nemecka a východnej Európy do iných krajín.

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyjadrenie zástupcov podniku. Upozornila, že koncern Volkswagen má továrne v Nemecku, Česku a na Slovensku, teda v krajinách, ktoré patria v Európe k najzávislejším od ruského plynu.

Hovorca Volkswagenu podľa agentúry Bloomberg uviedol, že z presunu výroby by mohla ťažiť juhozápadná Európa, alebo pobrežné časti severnej Európy, kde je lepší prístup k námorným dodávkam skvapalneného zemného plynu LNG. Volkswagen už vyrába automobily v Portugalsku, Španielsku a Belgicku, teda v krajinách, ktoré disponujú LNG terminálmi.

Koncern Volkswagen tiež vyjadril obavy z dopadov vysokých cien plynu na dodávateľov automobilových súčiastok. "Politici musia obmedziť terajšiu nekontrolovanú explóziu cien plynu a elektriny," uviedol Thomas Steg, ktorý má v koncerne na starosti vonkajšie vzťahy.

"Inak budú mať v dodávateľskom reťazci problémy najmä malé a stredné podniky s vysokou spotrebou energie a budú musieť obmedzovať či zastavovať výrobu," dodal.

Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko tento rok vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií.

Rusko dodávky do EÚ obmedzuje, čo odôvodňuje technickými problémami spôsobenými sankciami. Európska únia však tvrdí, že technické problémy sú len zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov.

Volkswagen je najväčším výrobcom automobilov v Európe. Jeho súčasťou je tiež česká automobilka Škoda Auto. Tá má v Česku tri výrobné závody, vyrába ale tiež na Slovensku, v Číne a Indii, väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstiev, ďalej na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi.

01 - Modified: 2024-03-06 15:21:44 - Feat.: - Title: Slovensko sa vzdať ruského plynu nechce, znie z rezortu hospodárstva. Preprava cez Ukrajinu je kľúčová 02 - Modified: 2024-03-06 12:11:16 - Feat.: - Title: Ruský súd hrozí českým plynárom pokutou. Dôvodom je žaloba proti Gazpromu 03 - Modified: 2024-02-17 07:37:07 - Feat.: - Title: Energetická kríza radikálne zefektívnila prijímanie zelených opatrení 04 - Modified: 2024-02-12 12:55:06 - Feat.: - Title: Moskva už nie je spoľahlivým partnerom. Rakúsko sa snaží ukončiť kontrakt na dovoz ruského plynu 05 - Modified: 2024-01-26 12:16:48 - Feat.: - Title: Rusko má v rukáve záložný plán. Ak Kyjev nepredĺži tranzit plynu, Kremeľ využije alternatívne trasy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:34