Nakupujúci Rusi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tvrdý úder pre ruské akcie aj rubeľ. Trhy reagujú na vyhlásenie mobilizácie

21.09.2022, 11:31
Autor:
ČTKČTK

Ruské energetické firmy Rosnefť a Gazprom v jednej chvíli strácali každá zhruba 12 percent. Rubeľ voči doláru klesol na najnižšiu úroveň za viac ako dva mesiace.

Ruské akcie po začatí obchodovania prudko klesli, hlavný index si odpísal približne desať percent. Ruský rubeľ voči doláru spadol najnižšie za viac ako dva mesiace. Trhy tým podľa analytikov reagujú na oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o čiastočnej mobilizácii. Neskôr akcie podstatnú časť strát vymazali.

Akciový index MOEX, v ktorom sa ceny vyjadrujú v rubľoch, klesol na začiatku obchodovania až na 2002,73 bodu, čo bola najnižšia hodnota od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu z konca februára. Po začiatku invázie index pritom stratil za deň viac ako 30 percent.

image

Putinova voľba. Rusko má na Ukrajine len dve možnosti, obe zlé

Najnižšie hodnoty od apríla

Neskôr MOEX stratu zmiernil a vykazoval pokles približne o 2,4 percenta, ukázali záznamy burzy. Index RTS, v ktorom sa ceny vyjadrujú v dolároch, v rovnakom čase strácal asi 2,9 percenta na 1120 bodov. Po začiatku obchodovania sa prepadol na najnižšiu hodnotu od 27. apríla.

"Tvrdý zásah pre ruské akcie prišiel hneď z viacerých dôvodov. Vyhlásenie mobilizácie v Rusku prišlo v rovnaký deň, kedy separatisti na Ukrajine ohlásili, že chcú urýchliť referendum o pripojení k Rusku. Čiastočne sa pod prepad podpísali tiež plány ruskej vlády zvýšiť dane na ťažbu a vývoz komodít," uviedol analytik XTB Štefan Hájek.

V Rusku ide o prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Dotýka sa hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou; platiť začala okamžite.

image

Rusko aktivitou na Ukrajine o nič neprišlo, posilňuje svoju suverenitu, vyhlásil Putin vo Vladivostoku

Straty sa neskôr zmiernili

Ruské energetické firmy Rosnefť a Gazprom v jednej chvíli strácali každá zhruba 12 percent. Ich straty sa neskôr zmiernili.

"Najväčšie ruské spoločnosti, ako je Lukoil, Gazprom a Novatek, teda stiahli celý ruský index výrazne nižšie. Hoci je ruský akciový a devízový trh z veľkej časti odstrihnutý od zahraničných investorov, napätie posledných dní môže držať pod tlakom predovšetkým akcie. Vývoj ruského rubľa bude z veľkej časti závisieť od pokračujúcich pokusov Európy o odstrihnutie ruských energií," dodal Hájek.

Ruský rubeľ sa dopoludnia prepadol až na 62,7975 za dolár, čo bola najslabšia hodnota od siedmeho júla. Straty sa mu však podarilo zmazať a neskôr sa obchodoval s miernym rastom na úrovni 60,50 rubľa za dolár. Rubeľ zvrátil aj počiatočné straty k euru, ku ktorému pridával 1,2 percenta. K čínskemu jüanu rubeľ vykazoval rovnaký rast.

Rubeľ je tento rok najvýkonnejšou menou na svete. Prispelo k tomu však najmä mimoriadne obmedzenie pohybu kapitálu, ktoré zaviedla centrálna banka v snahe zastaviť masívny výpredaj ruských aktív a zabrániť odlivu devíz.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:51