Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin viní Západ z ekonomickej sebastrednosti. Únii vyčíta, že blokuje hnojivá pre rozvojové krajiny

16.09.2022, 11:58
Autor:
ČTKČTK

Západné krajiny uvrhli na Rusko sankcie kvôli jeho invázii na Ukrajinu, ktorá začala vo februári tohto roku. Opatrenia sa však nevzťahujú na potraviny a hnojivá, ktorých vývoz podľa OSN zostáva aj tak na nízkej úrovni. Podľa Putina však sankcie blokujúce vývoz a predaj hnojív EÚ odstránila len čiastočne.

Západ by sa mal vyvarovať ekonomického sebectva a v rámci svojej politiky prestať využívať protiprávne sankcie, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu SCO v uzbeckom Samarkande.

Rusko je podľa neho pripravené rozvojovým krajinám bezplatne poskytnúť tisíce ton hnojív, ktoré kvôli protiruským sankciám ležia nevyužité v európskych prístavoch, píše agentúra TASS.

Západné krajiny uvrhli na Rusko sankcie kvôli jeho invázii na Ukrajinu, ktorá začala vo februári tohto roku. Opatrenia sa však nevzťahujú na potraviny a hnojivá, ktorých vývoz podľa OSN zostáva aj tak na nízkej úrovni. Podľa Putina však sankcie blokujúce vývoz a predaj hnojív EÚ odstránila len čiastočne, napísala agentúra Reuters.

"Informoval som (generálneho tajomníka OSN Antónia) Guterresa, že sa v prístavoch Európskej únie nazhromaždilo 300-tisíc ton ruských hnojív. Sme pripravení ich bezplatne previezť do rozvojových krajín," uviedol Putin. EÚ obvinil, že "sebecky" umožňuje Rusku hnojivá predávať len úniovým členským krajinám.

Rusko a Ukrajina sa pred inváziou podieľali na celosvetovom vývoze pšenice približne jednou tretinou. Rusko je tiež významným vývozcom hnojív. Vojnový konflikt ohrozil dodávky potravín najmä do rozvojových krajín a Moskva dlhodobo tvrdí, že za hroziacu potravinovú krízu je zodpovedný Západ.

Prístup ruských hnojív na svetový trh bol súčasťou dohody o dodávkach obilia z čiernomorských ukrajinských prístavov, ktorú v júli uzavrelo Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN. Rusko vďaka dohode ukončilo vojenskú blokádu ukrajinských prístavov, z ktorých teraz pravidelne vyplávajú nákladné lode.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:14