Český premiér Petr Fiala. FOTO: Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Fiala: Česko a Poľsko obnovilo spoluprácu na plynovode Stork II

06.09.2022, 23:27
Autor:
ČTKČTK

Nový plynovod umožní väčšiu diverzifikáciu dodávok zemného plynu v Európe. Zaistenie energetickej bezpečnosti do budúcnosti je podľa premiéra Fialy pre Česko zásadné.

Česko a Poľsko obnovilo spoluprácu na príprave plynovodu Stork II, projekt má podporu oboch krajín. Novinárom to dnes večer na Ekonomickom fóre v poľskom kúpeľnom meste Karpacz povedal premiér Petr Fiala (ODS).

Nový plynovod umožní väčšiu diverzifikáciu dodávok zemného plynu v Európe. Zaistenie energetickej bezpečnosti do budúcnosti je podľa premiéra Fialy pre Česko zásadné.

"Nesmieme urobiť tú chybu ako naši predchodcovia vo vláde, ktorí sa nestarali o energickú bezpečnosť, dnes vidíme dôsledky. Keby predchádzajúca vláda pracovala na plynovode Stork II, tak sme dnes inde. Slovensko nedávno otvorilo prepojenie práve s Poľskom a my sme na začiatku," povedal Fiala.

Český premiér rokoval so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckim o pozícii oboch krajín k európskym plánom v energetike, o podpore projektu plynovodu Stork II a jeho prínosu pre energetickú bezpečnosť strednej Európy.

Rokovaniu českého a poľského premiéra predchádza piatkovej mimoriadnej schôdzke ministrov energetiky členských krajín Európskej únie.

"Zhodli sme sa, že je potrebné nájsť európske riešenie a zasiahnuť do cien energií tak, aby boli prijateľné pre občanov a firmy. Som rád, že aj v tomto máme jasnú zhodu," povedal Fiala.

Podľa Fialy je potrebné upraviť spôsob, akým sa teraz vytvárajú ceny elektrickej energie. "Obe naše krajiny sú pre európske riešenie a sme radi, že sa k nám pridávajú aj ďalšie štáty. Určite musíme hovoriť o nejakej forme zastropovania cien, o nejakej forme úpravy toho, ako sa dnes utvárajú ceny elektrickej energie v európskom prostredí," povedal český predseda vlády.

Fiala v júli povedal, že Česko chystá priame prepojenie plynovodom z Poľska. Ešte na konci apríla kritizoval predchádzajúcu vládu Andreja Babiša (ÁNO) za to, že podľa neho nezabezpečila projektu česko-poľského plynovodu Stork II dostatočnú politickú podporu.

Babiš Fialovu kritiku odmieta a poukazuje na to, že záujem o výstavbu plynovodu Stork II stratili Poliaci.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:43