Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemci pripravujú veľkú finančnú pomoc. Vláda chystá ďalší balík inflačných úľav za 65 miliárd eur

04.09.2022, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Nemecko chystá ďalší balík opatrení, ktoré majú ochrániť spotrebiteľov a podniky pred dopadmi prudko rastúcej inflácie, v hodnote 65 miliárd eur.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dokument, ktorý zverejnila nemecká vláda.

Na opatreniach, ktoré zahŕňajú návrhy na rozšírenie zliav na verejnú dopravu a daňové úľavy vo výške 1,7 miliardy eur pre deväťtisíc energeticky náročných podnikov, sa dnes dohodli tri strany vládnej koalície kancelára Olafa Scholza. "Je to zatiaľ najväčšia pomoc z troch balíčkov," povedal Scholz na tlačovej konferencii.

"Kvôli rýchlemu rastu cien energií je nutná rýchla a primeraná pomoc občanom a podnikom," uvádza sa podľa agentúry AFP vo vládnom dokumente.

Balíček pomoci podľa dokumentu zahŕňa aj šek pre študentov a dôchodcov a zvýšenie príspevku na bývanie. Infláciu ženú nahor predovšetkým vysoké ceny energií, ktoré kvôli energetickej neistote súvisiacej s ruskou inváziou na Ukrajinu neklesajú.

Nemecká vláda preto využije príjmy z neočakávaných daní na zníženie cien plynu, ropy a uhlia pre konečných spotrebiteľov, oznámil Scholz.

Nemecko podľa kancelára "bude schopné zvládnuť tohtoročnú zimu" a zaistiť si dodávky energie napriek vyschnutiu dodávok ruského plynu, na ktorých je jeho ekonomika silne závislá.

"Rusko už nie je spoľahlivým dodávateľom energie (...) Federálna vláda sa na túto možnosť pripravuje od začiatku roka," povedal novinárom Scholz a zdôraznil, že vďaka diverzifikácii zdrojov dodávok a doplneniu zásob plynu je krajina schopná sa vyrovnať s dlhším odstavením plynovodu Nord Stream 1.

Nemecko už kvôli vysokým cenám energií a rastúcim životným nákladom prijalo množstvo opatrení vrátane jednorazových príspevkov, aby ľuďom uľavilo.

Medzi najpopulárnejšie kroky patrili dočasné zníženie dane z pohonných hmôt či zavedenie mesačného celonemeckého lístka pre regionálnu a mestskú dopravu za deväť eur. Tieto dve úľavy skončili na konci augusta

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:44