Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zásobníky plynu v Európskej únií sú naplnené na 70,54 percenta, Slovensko má plynu dosť

04.08.2022, 14:16
Autor:
ČTKČTK
  • Náklady na toto doplnenie zásob budú predstavovať viac ako 50 miliárd eur.
  • Zásobníky sa darí plniť vďaka dovozu skvapalneného zemného plynu.
  • Náklady spojené s využívaním zásobníkov budú predstavovať 300 miliónov až 600 miliónov eur.
  • Slovensku vystačia zásoby plynu až do konca ďalšej vykurovacej sezóny.

Európske krajiny sú na dobrej ceste k dosiahnutiu stanoveného cieľa naplnenia zásobníkov zemného plynu do začiatku zimy na 80 percent. Podľa údajov organizácie Gas Infrastructure Europe združujúcej európskych prevádzkovateľov plynárenských infraštruktúr boli zásobníky začiatkom tohto týždňa naplnené na 70,54 percenta.

image

Gazprom pokračuje v krátení dodávok plynu. Na Slovensko prúdi menej ako polovica dohodnutého objemu

Naplnenosť tak prekonala päťročný priemer, ktorý predstavuje 70,32 percenta, a je blízko desaťročného priemeru, ktorý je 71,40 percenta. Náklady na toto doplnenie zásob však budú predstavovať viac ako 50 miliárd eur, čo je desaťkrát viac ako historický priemer pre naplnenie zásobníkov na zimu, uviedla agentúra Reuters.

Únia prekonala cieľ

"Európska únia už začiatkom júla prekonala predbežný cieľ naplnenia k 1. septembru a je stále na ceste k dosiahnutiu cieľa k 1. novembru," uviedol analytik firmy Aurora Energy Research Jacob Mandel. Do 1. novembra majú byť zásobníky naplnené na 80 percent, aby mali krajiny dostatočnú rezervu pre zimné mesiace s najvyšším dopytom.

Zásobníky sa darí plniť vďaka dovozu skvapalneného zemného plynu. Únia doviezla v prvej polovici roka 21,36 milióna ton LNG, vlani to bolo len 8,21 milióna ton, ukazujú údaje konzultačnej spoločnosti ICIS.

image

Šéf OSN António Guterres odsúdil "grotesknú chamtivosť" ropných firiem, vyzval k ich zdaneniu

Za plnenie zásobníkov sú zodpovedné predovšetkým súkromné firmy. Európske vlády im preto ponúkli stimuly, aby im pomohli nakupovať plyn, keďže ceny stúpli na rekordné čísla.

Cena termínového kontraktu s dodaním budúci mesiac vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku sa od začiatku roka takmer strojnásobila kvôli zníženiu dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1 a napätej situácii na svetovom trhu. Veľkoobchodný nákup plynu sa tak stáva nákladným.

Cena je dasaťnásobná

"Hypoteticky by nahradenie plynu z Nord Stream 1 tento rok v zime na základe cien termínových kontraktov Title Transfer Facility pre zimnú sezónu stálo Európu viac ako 50 miliárd eur, čo je historicky desaťkrát viac," uviedol analytik firmy Invest Callum Macpherson. Analytička inštitútu Bruegel Simone Tagliapietrová odhaduje, že Európa bude muse minúť 26 miliárd eur, aby naplnila zásobníky zo súčasnej úrovne na 80 percent.

image

Odmeny sa dočká skoro každý jeden. Shell vyplatí väčšine zamestnancov bonus

Mandel potom odhadol, že celkové náklady na plyn do zásobníkov v Európskej únií od zavedenia cieľov v júni predstavujú približne 19,8 miliardy eur, ak by plyn bol nakúpený za spotové ceny v holandskom uzle Title Transfer Facility.

Očakáva, že naplnenie zásobníkov na súčasné ciele bude stáť ďalších 35,5 miliardy eur, čím celková suma presiahne 55 miliárd eur. Ďalších 300 miliónov až 600 miliónov eur budú predstavovať náklady spojené s využívaním zásobníkov.

Podľa analytikov by sa náklady na doplnenie zásobníkov mohli presunúť na spotrebiteľov prostredníctvom čoraz vyšších účtov za energie alebo prostredníctvom zdanenia.

Zásobníky treba naplniť rýchlo

Európska komisia minulý mesiac navrhla všetkým členským štátom, aby od prvého augusta znížili spotrebu plynu o 15 percent. Zásobníky by sa tak mohli naplniť rýchlejšie.

Podľa banky UBS sa zásoby plynu v Európskej únií pohybujú na úrovni okolo 78,81 miliardy metrov kubických. To je stále o 25 miliárd metrov kubických menej, ako by podľa analytikov banky umožnilo Únií prežiť úplné zastavenie ruských dodávok bez výrazného zníženia dopytu.

image

Kúriť plynom, elektrinou, drevom alebo uhlím? Pozrite si prepočty, čo sa teraz oplatí najviac

Česká republika podľa premiéra Petra Fialu už požiadavku Európskej únie na naplnenie zásobníkov spĺňa. 

Slovensko má momentálne plynu dosť. Minister hospodárstva Richard Sulík a generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák na tlačovej besede potvrdili, že Slovensku vystačia zásoby plynu až do konca ďalšej vykurovacej sezóny.

01 - Modified: 2022-08-04 09:51:19 - Feat.: 1 - Title: Gazprom pokračuje v krátení dodávok plynu. Na Slovensko prúdi menej ako polovica dohodnutého objemu 02 - Modified: 2022-08-04 10:00:48 - Feat.: 0 - Title: Lacná elektrina bude, aj keby sekery padali, znie u Sulíka. Minister navyše odmení toho, kto ušetrí 03 - Modified: 2022-08-04 09:45:58 - Feat.: 1 - Title: Slovensko a Česko bijú na poplach. Ich najväčší partner je na hranici recesie
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 03 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 05 - Modified: 2024-04-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Tento KVÍZ zvládne len skutočný milovník prírody. Spoznáte ikonické slovenské vrchy podľa fotky?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:03