Vlaky na nástupišti na stanici Waterloo. Neďaleko stojí zamestnanec stanice v prvý deň národného železničného štrajku v Londýne, 21. júna 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Británii kolabuje železničná doprava. Štrajkuje 40-tisíc železničiarov a funguje len pätina siete

27.07.2022, 11:33
Autor:
ČTKČTK
  • Spoločnosť Network Rail vyzvala dochádzajúcich, aby vlaky využívali len v najnutnejších prípadoch.
  • Sériu štrajkov nielen na železnici v Británii vyprovokovali rastúce životné náklady.
  • Na nutnosti znížiť efektivitu štrajkov sa zhodli dvaja konzervatívni kandidáti na premiérsky post.

V Británii sa dnes začal štrajk, ktorého sa zúčastňuje 40-tisíc železničiarov z odborových organizácií RMT a TSSA. Požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky.

V prevádzke je len zhruba pätina spojov, napísala agentúra Reuters. "Sme viac ako kedysi odhodlaní dosiahnuť zvýšenie miezd, väčšie pracovné istoty a dobré pracovné podmienky," povedal generálny tajomník RMT Mich Lynch.

Niektoré časti krajiny sú bez spojenia

Dvadsaťštyrihodinový štrajk prinútil prevádzkovateľa úplne uzavrieť polovicu britskej železničnej siete. Dopravné spoločnosti značne obmedzili cestovné poriadky a niektoré časti krajiny teraz nemajú žiadne vlakové spojenie.

Spoločnosť Network Rail, ktorá vlastní väčšinu železničnej siete, vyzvala dochádzajúcich, aby vlaky využívali len v najnutnejších prípadoch.

Štrajk prichádza v čase, keď rodiny vyrážajú na letné dovolenky a športoví fanúšikovia na Hry Spoločenstva (Commonwealth Games), ktoré sa začínajú vo štvrtok v Birminghame.

Dnešný štrajk oznámili odbory po tom, ako opäť zlyhali rokovania medzi nimi a zamestnávateľmi. "Network Rail nijako nezlepšila svoju predchádzajúcu ponuku a prepravné spoločnosti nám tiež neponúkli nič nové," vyhlásil Lynch.

image

Kyjev víta prísľub Británie, že budúci ročník Eurovízie usporiada "v mene Ukrajiny"

RMT uviedla, že dostala ponuku štvorpercentného zvýšenia miezd s možnými ďalšími štyrmi percentami na budúci rok, ak budú zamestnanci ochotní pristúpiť na zmeny v pracovných zmluvách.

Dôvodom je rastúca inflácia

Sériu štrajkov nielen na železnici v Británii vyprovokovali rastúce životné náklady, ktorých rast prevyšuje rast miezd. To vedie k napätiu v odboroch poštových služieb, zdravotníctva, v doprave i súdnictve.

Odbory kritizujú konzervatívnu vládu končiaceho premiéra Borisa Johnsona, že zamestnávateľom prekáža v docielení dohody. Minister dopravy Grant Shapps vyhlásil, že odboroví predáci sa "snažia čo najviac narušiť každodenné životy miliónov tvrdo pracujúcich ľudí".

Konzervatívna vláda minulý týždeň upravila zákon, aby bolo pre zamestnávateľov jednoduchšie dočasne zamestnať agentúrnych pracovníkov, a zmierniť tak dopady štrajkov vo svojich odvetviach.

image

NATO je pripravené. Naď rokoval s Wallaceom o vzájomnej spolupráci i pomoci Ukrajine

Na nutnosti znížiť efektivitu štrajkov sa zhodujú aj dvaja konzervatívni kandidáti na premiérsky post, ministerka zahraničia Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak.

Ďalšie štrajky odbory plánujú na sobotu, keď budú protestovať rušňovodiči, a ďalšie tri dni stávok sú v pláne v auguste.

01 - Modified: 2022-07-30 09:21:26 - Feat.: 1 - Title: Drahý benzín? V skutočnosti je to inak. Za dekádu dokonca reálne zlacnel 02 - Modified: 2022-07-26 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri prepade trhu si udržte chladnú hlavu. Ak prečkáte ťažké obdobie, môžete skutočne zarobiť 03 - Modified: 2022-07-26 15:07:46 - Feat.: 1 - Title: Čo prinesie zasadnutie Fedu?
01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:53