Logo Gazpromu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nemecký Uniper a RWE dostali od Gazpromu oznámenie o nemožnosti plniť záväzky

18.07.2022, 18:21
18.07.2022, 18:54
Autor:
ČTKČTK

Agentúra Reuters predtým informovala, že Gazprom vyhlásil stav vyššej moci znemožňujúcej dodávky zemného plynu do Európy najmenej jednému významnému odberateľovi. Gazprom sa k veci zatiaľ nevyjadril.

Najväčší nemecký výrobca elektriny a tiež dovozca ruského plynu RWE dnes oznámil, že dostal od ruskej spoločnosti Gazprom vyrozumenie, že ruská firma ďalej nemôže plniť svoje záväzky z dôvodu zásahu vyššej moci.

Rovnaké oznámenie dostal od ruského plynárenského gigantu tiež Uniper, ktorý je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka. To by znamenalo, že sa Gazprom snaží vyviazať zo zodpovednosti za neplnenie záväzkov voči Uniperu a RWE.

"Prosím, pochopte, že nemôžeme komentovať detaily ani náš právny názor," uviedla vo vyhlásení RWE. Uniper povedal, že oznámenie Gazpromu neuznáva, pretože má retroaktívnu účinnosť, a to od 14. júna.

"Uniper sa domnieva, že je to neopodstatnené. Tvrdenia o zásahu vyššej moci preto oficiálne odmietol," uviedol nemecký podnik, ktorý ale spresnil, že kvôli mimoriadnym okolnostiam nemôže garantovať dodávky svojim zákazníkom.

image

Zásah vyššej moci od Gazpromu sa dotýka nemeckého Uniperu. Ten sa dištancuje pre jeho neskorú účinnosť

Reuters krátko predtým s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že Gazprom vyhlásil zásah vyššej moci znemožňujúcej dodávky zemného plynu do Európy najmenej jednému významnému odberateľovi, ktorého však nemenoval.

Odvolával sa na list Gazpromu s dátumom 14. júna, neskôr uviedol, že list má dátum 14. júla. Účinnosť oznámenia je od 14. júna. Gazprom v tomto oznámení podľa Reuters uviedol, že nemôže plniť svoje záväzky pre mimoriadne okolnosti, nad ktorými nemá kontrolu.

Dátum vyhlásenia vyššej moci sa zhruba kryje so začiatkom obmedzovania kapacity plynovodu Nord Stream 1 na súčasných zhruba 40 percent pôvodného stavu.

image

Gazprom v júni vyhlásil stav vyššej moci na dodávky plynu do EÚ. Pravdepodobne ide o plynovod Nord Stream 1

Gazprom v polovici júna kapacitu plynovodu obmedzil so zdôvodnením, že sa mešká avizovaný návrat ruskej turbíny zo servisu, ktorý v Kanade vykonávala nemecká spoločnosť Siemens Energy.

Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do EÚ, teraz však prechádza pravidelnou údržbou. Trvať by mala do 21. júla a najmä Nemecko už dalo najavo, že má obavy, aby po údržbe začal plyn týmto potrubím vôbec znova prúdiť.

List Gazpromu datovaný podľa Reuters 14. júla a určený Uniperu môže ruskú firmu chrániť pred kompenzáciami za nedodanie suroviny v termíne stanovenom zmluvou. Gazprom, nad ktorým má kontrolu Kremeľ, ale týmto postupom riskuje ďalšiu eskaláciu napätia medzi Ruskom a Západom pre nevyprovokovaný vpád ruských vojsk na Ukrajinu.

Medzinárodná agentúra pre energetiku podľa denníka Financial Times krátko po správe varovala, že Európa musí spotrebu plynu okamžite znížiť. Spomenula obmedzenie klimatizácie a predaj plynu priemyselným odberateľom v aukciách, inak podľa nej hrozí, že v zime bude surovina na prídel.

Uniper sa pre nedostatok plynu a jeho prudko rastúce ceny dostal do ťažkostí a pred desiatimi dňami požiadal vládu v Berlíne o stabilizačnú pomoc, ktorej cieľom je zastaviť kumuláciu strát a zabezpečiť firme likviditu.

Koncern dnes podľa agentúry DPA úplne vyčerpal miliardovú úverovú pomoc od štátnej rozvojovej banky KfW a požiadal o ďalšie prostriedky. Rokovania s federálnou vládou o záchrannom balíku pokračujú. Uniper sa dostal pod tlak práve pre obmedzenie dodávok ruského plynu cez baltský plynovod Nord Stream 1.

01 - Modified: 2022-07-18 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Pochmúrne výhľady Európy 02 - Modified: 2022-07-18 14:42:38 - Feat.: 1 - Title: Zásah vyššej moci od Gazpromu sa dotýka nemeckého Uniperu. Ten sa dištancuje pre jeho neskorú účinnosť 03 - Modified: 2022-07-18 14:41:44 - Feat.: 1 - Title: Gazprom v júni vyhlásil stav vyššej moci na dodávky plynu do EÚ. Pravdepodobne ide o plynovod Nord Stream 1 04 - Modified: 2022-07-18 12:28:42 - Feat.: 1 - Title: Strach Západu z úplnej odstávky plynu Čína neucíti. Gazprom jej historicky navýšil denný tok komodity
01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 05 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:17