Logo spoločnosti Uniper v duesseldorfskej centrále. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ekonomická vojna Moskvy voči Európe má prvú obeť: Dôležitej nemeckej spoločnosti hrozí bankrot

08.07.2022, 17:27
Autor:
TASRTASR

Minister hospodárstva uviedol, že Nemecko intenzívne pracuje na opatreniach, ktoré pomôžu situáciu v spoločnosti Uniper stabilizovať. "Jedno je isté, nedovolíme, aby systémovo významná spoločnosť zbankrotovala a vyvolala tak turbulencie na celom energetickom trhu," povedal.

Nemecká energetická spoločnosť Uniper, ktorá v dôsledku vysokých cien plynu zápasí s finančnými problémami, požiadala v piatok nemeckú vládu o pomoc. Je tak prvou veľkou firemnou obeťou ekonomickej vojny, ktorú Moskva vedie voči Európe ako odvetu za hospodárske sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru CNBC, ktoré sa odvolali na informácie väčšinového vlastníka Uniperu, fínskej firmy Fortum.

image

Rusko rozpútalo energetickú vojnu s Nemeckom

Uniper je prvou nemeckou energetickou firmou, ktorá varovala pred následkami vysokých cien plynu po tom, ako Rusko obmedzilo dodávky suroviny. Spoločnosť preto už nejaký čas rokovala s nemeckou vládou o prípadnej pomoci.

Nemecký parlament medzitým schválil novelu zákona o energetike, ktorá umožňuje vláde zachrániť spoločnosti, ak sa pre vysoké ceny energií dostanú do ťažkostí. Fínsky Fortum, ktorý v Unipere kontroluje 78-percentný podiel, schválenie nových opatrení privítal a ako povedal šéf spoločnosti Markus Rauramo, očakávajú, že vláda začne promptne využívať nové nástroje na stabilizáciu situácie v energetickom priemysle, najmä vo firme Uniper.

Minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že Nemecko intenzívne pracuje na opatreniach, ktoré pomôžu situáciu v spoločnosti Uniper stabilizovať. "Jedno je isté, nedovolíme, aby systémovo významná spoločnosť zbankrotovala a vyvolala tak turbulencie na celom energetickom trhu," povedal Habeck. O konkrétnych opatreniach na podporu Uniperu budú ešte rokovať, dodal.

Uniper je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka. Rusko sa na jeho celkovom dovoze podieľalo viac než polovicou, zatiaľ čo iné spoločnosti dovážali vo väčšej miere zemný plyn z iných krajín, napríklad z Nórska či Holandska.

Obmedzenie dodávok suroviny, ku ktorému Moskva pristúpila v reakcii na západné sankcie, však pre Uniper znamenalo, že v posledných týždňoch dostáva z Ruska iba 40 % z pôvodne zakontrahovaného objemu a zvyšok musí vykrývať zvýšeným nákupom omnoho drahšieho plynu na spotovom trhu.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 05 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:10