Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Reuters
StoryEditor

Ruská ekonomika sa rúca, o tom už niet pochýb, ukazujú nové štatistické dáta

01.07.2022, 22:52
Autor:
ČTKČTK

Utrpela predovšetkým výroba áut, ktorá je teraz o 96,7 percenta nižšia ako vlani. Poklesli aj reálne dôchodky a mzdy.

Ak ako dôkaz vplyvu západných sankcií na ruskú ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou najväčšia krajina sveta prvýkrát od boľševickej revolúcie nezaplatila svoj zahraničný dlh, nová správa o sociálno-ekonomickej situácii Ruska nenechá už nikoho na pochybách.

Ruská ekonomika sa postupne rúca, píše americký týždenník Newsweek. Dáta ruského štatistického úradu ukazujú, že výroba sa prepadla v mnohých odvetviach, od automobilov až po domáce spotrebiče. Pokles zaznamenal aj maloobchod.

Celkovo sa index priemyselnej výroby v Rusku, mesačný ekonomický ukazovateľ merajúci reálnu produkciu v spracovateľskom, ťažobnom, elektrárenskom a plynárenskom priemysle, v máji medziročne znížil o 1,7 percenta. To je výraznejší pokles ako v apríli, keď pokles predstavoval 1,6 percenta. Ťažba sa tento rok v máji medziročne znížila o 0,8 percentuálneho bodu, spracovateľský priemysel potom zaznamenal pokles o 3,2 percentuálneho bodu.

image

Pomoc pri odpútaní sa od Ruska: Chcú spustiť ťažbu v najväčšom ložisku plynu na Slovensku

Aj keď sa tieto čísla zdajú pomerne nízke, odrážajú klesajúci trend. Zjavnejší je v enormných prepadoch materiálov, ktoré ovplyvňujú výrobu konkrétnych produktov.

Zasiahnuté automobily

Utrpela predovšetkým výroba áut, ktorá je teraz o 96,7 percenta nižšia ako vlani. Výroba nákladných automobilov sa prepadla o 39,3 percenta, výroba dieselových a benzínových motorov o 57 percent, výroba dieselových lokomotív o 63,2 percenta a výroba nákladných vagónov o 51,8 percenta.

Francúzska automobilka Renault, ktorá ovládala najväčšiu ruskú automobilku AvtoVAZ, v marci pozastavila prevádzku vo svojom moskovskom závode. Tento krok urobila pod tlakom ukrajinských lídrov, ktorí tak reagovali na ruskú inváziu. Renault neskôr súhlasil s predajom svojich ruských aktivít za symbolickú čiastku.

image

Zo strategického partnera hlavná hrozba. NATO poslalo Putinovi jasný odkaz: Nevyhráš

Nákladná letecká doprava sa medziročne znížila o 86 percent, čo má vplyv aj na ďalšie produkty. O 58,1 percenta sa oproti minulému roku znížila aj výroba chladničiek a o 59,2 percenta výroba práčok. Zaujímavé je, že o 24,5 percenta klesla aj výroba cigariet, poznamenal Newsweek.

Grafy ukazujú, že maloobchodný obrat sa taktiež znížil v porovnaní s predchádzajúcim rokom, pokles je však znateľný aj oproti začiatku tohto roka. Veľkoobchodný obrat sa tiež prudko znížil, oslabenie spotrebiteľského dopytu je pravdepodobne odrazom nižších miezd v čase vysokej inflácie, s ktorou sa krajina stretáva.

Smer recesia

Ešte významnejšou správou pre ruské obyvateľstvo je reálny pokles dôchodkov, ktoré sa v máji medziročne znížili o 8,2 percentuálneho bodu, zatiaľ čo mzdy v apríli klesli o 7,2 percentuálneho bodu.

Tieto údaje sú jasným znamením, že ruská ekonomika utrpela v dôsledku sankcií, a to napriek skutočnosti, že sa rubeľ po februárovom prepade odrazil od dna a krajina sa vyrovnala so sankciami lepšie, než sa spočiatku očakávalo.

Pokles priemyselnej výroby je síce menší, než očakávali západní ekonómovia, ale pokles ekonomiky je nepopierateľný. Dokonca aj ruská centrálna banka uviedla, že v tomto roku očakáva pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 7,8 percenta. Západní ekonómovia očakávajú takmer dvojnásobný prepad. Inštitút pre medzinárodné financie (IIF) odhaduje prepad o 15 percent.

Jedna z nečakane dobrých správ pre Rusko prišla z trhu práce, kde bola v máji rekordne nízka miera nezamestnanosti, konkrétne 3,9 percenta. Vzhľadom na to, že vysoká inflácia naďalej znižuje reálne mzdy, nie je pravdepodobné, že by sa vysoká zamestnanosť nejako premietla do spotrebiteľského dopytu. Súčasná ochota ľudí míňať preto nebude zrejme schopná zvrátiť recesiu, ktorá Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou čaká.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:01