Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina sa pokúša o dobré vzťahy s investormi. V hre je možnosť reštrukturalizácie dlhu

30.06.2022, 23:01
Autor:
ČTKČTK

Zmeškanie splátky medzinárodných dlhopisov pre emitentov predstavuje riziko straty prístupu na svetové dlhové trhy na niekoľko rokov.

Predstavitelia Ukrajiny skúmajú možnosti reštrukturalizácie ukrajinského dlhu, pretože hrozí, že sa možnosti financovania vojnou zničenej krajiny vyčerpajú. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tri informované zdroje.

V rokovaní je však viacero scenárov a rozhodnutie sa očakáva až koncom leta. Ukrajina má čas najmenej do prvého septembra, keď podľa agentúry Bloomberg bude musieť splatiť 1,4 miliardy amerikých dolárov.

Snaha zachovať si dobré vzťahy

Podľa citovaných zdrojov rady a analýzy ohľadom finančnej a dlhovej situácie Ukrajine ponúka Medzinárodný menový fond (MMF). Jednou zo zvažovaných možností je takzvaný consent solicitation (žiadosť o súhlas), teda žiadosť emitenta dlhu o súhlas držiteľov dlhopisov so zmenou podmienok vydaných cenných papierov.

Ďalšou možnosťou je využitie ruských zmrazených aktív ako zástavy, právna realizovateľnosť takéhoto nápadu je ale neistá. Hovorca MMF uviedol, že pracovníci fondu rokujú s ukrajinskými úradmi od začiatku invázie na konci februára a rokovania stále pokračujú. K možnosti reštrukturalizácie dlhu sa však priamo nevyjadril. Ministerstvo financií v Kyjeve správu odmietlo komentovať.

image

Rubeľ je najsilnejší za posledných sedem rokov. Pre Rusko to nie je dobrá správa

Rokovania o reštrukturalizácii signalizujú snahu ukrajinskej vlády udržať si dobré vzťahy s globálnymi investormi, najmä preto, aby bola krajina schopná financovať svoju povojnovú obnovu. Zmeškanie splátky medzinárodných dlhopisov pre emitentov predstavuje riziko straty prístupu na svetové dlhové trhy na niekoľko rokov.

Záväzky chcú splácať

Reštrukturalizácia ukrajinských dlhopisov v štýle zníženia dlhovej záťaže by mohla pomôcť zabezpečiť, že peniaze od hlavných spojencov na obranu a humanitárnu pomoc nebudú presmerované na splácanie dlhopisov.

Ukrajinské dlhopisy v dolároch a eurách sa obchodujú pod úrovňou, ktorá naznačuje riziko ťažkostí a reštrukturalizácie. Podľa Bloombergu sa dlhopisy splatné v septembri obchodujú s viac ako 40-percentnou zľavou voči ich nominálnej hodnote. Ukrajinská vláda ale uvádza, že je odhodlaná svoje zahraničné dlhové záväzky splácať.

Ukrajinská centrálna banka odhaduje, že ekonomika krajiny môže tento rok klesnúť o najmenej 30 percent. Domáca hrivna je pod čoraz väčším tlakom. Centrálna banka preto na svojom poslednom zasadnutí na začiatku júna zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 25 percent z desiatich percent, aby podporila domácu menu.

01 - Modified: 2022-06-29 12:30:17 - Feat.: 1 - Title: Rubeľ je najsilnejší za posledných sedem rokov. Pre Rusko to nie je dobrá správa
01 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 02 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 07:29:16 - Feat.: - Title: Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych 05 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:34