Dolár a rubeľ. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rubeľ kolíše, trh vyhodnocuje informácie okolo platobnej neschopnosti Ruska

27.06.2022, 11:10
Autor:
ČTKČTK

Ruská mena začala týždeň miernym poklesom, ktorý ale neskôr zmazala a začala rásť. Voči doláru sa tak ďalej drží blízko najvyšších hodnôt za sedem rokov.

Trh vyhodnocuje informácie, že niektorí držitelia ruských dlhopisov nedostali platbu úroku, pretože západné sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu Moskve znemožňujú platbu riadne dokončiť.

Rusko sa tak ocitá vo vynútenej platobnej neschopnosti. Dolár sa dopoludnia v Moskve predával zhruba za 53,20 rubľa, a vykazoval tak oproti piatku pokles o 0,7 percenta.

Euro stálo asi 56,10 rubľa a vykazovalo pokles približne o dve percentá. Na kurz rubľa majú ale značný vplyv administratívne opatrenia Kremľa zavedené po západných sankciách.

Kurz tak podľa analytikov neodráža reálnu hodnotu, ktorú bol mal, pokiaľ by rubeľ zostal voľne zameniteľný. V nedeľu večer skončila 30-dňová lehota, v ktorej mali mať držitelia ruských eurobondov na účtoch úroky zhruba za 100 miliónov dolárov.

Rusko peniaze uhradilo, ale kvôli západným sankciám nemohla byť platba dokončená. Podľa Kremľa nie je dôvod, aby bolo Rusko označené za krajinu v platobnej neschopnosti, pretože Moskva peniaze má a je tiež ochotná platiť podľa dohodnutých pravidiel.

Autoritou, ktorá môže vyhlásiť, či je krajina v platobnej neschopnosti, je Medzinárodné združenie pre swapy a deriváty (ISDA). To už asi pred mesiacom uviedlo, že Rusko nesplnilo svoje záväzky voči veriteľom, pretože neuhradilo úroky z iných dlhopisov.

Oficiálne vyhlásiť, že je Rusko v platobnej neschopnosti, môžu aj ratingové agentúry, ktoré ale kvôli západným sankciám museli prestať rating k ruskému dlhu poskytovať.

Analytici neočakávajú, že vynútená platobná neschopnosť Ruska niečo zmení. Ceny ruských dlhopisov totiž výrazne klesli už po februárovej invázii.

Moskva si teraz na západných trhoch nemôže ďalšie peniaze požičiavať, žiadne ale teraz ani nepotrebuje. Rusko má stále značné príjmy z predaja nerastných surovín, najmä ropy a zemného plynu.

"Vzhľadom k tomu, že ekonomika aj trhy škodu už utrpeli, platobná neschopnosť je teraz skôr len symbolická záležitosť. Pre ľudí v Rusku, ktorí sa už stretávajú s dvojcifernou infláciou a najhorším hospodárskym prepadom za mnoho rokov, to sotva niečo znamená," uviedla agentúra Bloomberg.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:18