Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Maďarsko sa po zablokovaní peňazí z EÚ obráti na finančné trhy. Chce predať dlhopisy v dolároch

07.06.2022, 14:00
Autor:
ČTKČTK

Potenciálne výnosy majú pomôcť zalepiť diery v maďarskom rozpočte, ktoré spôsobili veľkorysé sociálne výdavky pred aprílovými voľbami.

Maďarsko plánuje ponúknuť na trhu dlhopisy v eurách a dolároch, pretože vláda premiéra Viktora Orbána hľadá alternatívy k zablokovaným miliardám eur z fondov Európskej únie. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na osobu oboznámenú s touto záležitosťou.

Podľa zdroja Maďarsko plánuje v blízkej budúcnosti predať dlhopisy v dolároch so splatnosťou sedem a 12 rokov a v eurách so splatnosťou deväť rokov. Predaj majú organizovať banky BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, ING Groep a JPMorgan Chase & Co.

Potenciálne výnosy majú pomôcť zalepiť diery v maďarskom rozpočte, ktoré spôsobili veľkorysé sociálne výdavky pred aprílovými voľbami. Orbán vo voľbách opäť zvíťazil, a vo funkcii tak zostáva piate obdobie za sebou.

image

Ústupky voči Maďarsku považuje luxemburský premiér za "neprijateľné"

Maďarsko v súčasnosti nemá prístup 7,2 miliardám eur z pandemických fondov EÚ. Dôvodom sú obavy z oslabenia právneho štátu a z korupcie.

Orbán kvôli finančným problémom cez víkend oznámil rozsiahle plány na konsolidáciu rozpočtu. Je medzi nimi zníženie vládnych výdavkov a úspory v objeme šesť miliárd amerických dolárov a mimoriadnej dane pre rôzne odvetvia, od bankovníctva pre energetiku.

V posledných týždňoch sa na medzinárodné trhy obrátili aj ďalšie krajiny strednej a východnej Európy ako Poľsko a Chorvátsko. Zahraničné financovanie je pre regionálne krajiny lacnejším variantom, pretože po sérii zvyšovania úrokových sadzieb s cieľom zmierniť vysokú infláciu čelia tieto krajiny rastu výnosov dlhopisov v domácej mene.

Maďarsko zvýšilo cieľ predaja zahraničných dlhopisov na tento rok o 2,5 miliardy eur na 5,1 miliardy eur. Po februárovom predaji dlhopisov v jenom mu tak tento rok zostáva predať dlhopisy za 4,5 miliardy eur. Výnos maďarského desaťročného forintového dlhopisu sa teraz pohybuje okolo 7,2 percenta.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 03 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 04 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 05 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:27