Robotník pri príce s oceľou. FOTO: Reuters
StoryEditor

Oceliari žiadajú od ruských producentov obrovské zľavy. Niektoré produkty sú nerentabilné

29.05.2022, 14:33
Autor:
TASRTASR

Importéri ocele z Ázie požadujú od ruského koncernu Severstaľ zľavu na oceľ až 40 percent v porovnaní s trhovou cenou.

Importéri ocele požadujú od ruských producentov obrovské zľavy. Preto ruské oceliarne predávajú niektoré svoje produkty so stratou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Ruské oceliarne boli pred vojnou na Ukrajine globálne najziskovejšie v rámci odvetvia. Teraz však musia predávať s obrovskými zľavami, keďže sankcie obmedzili možnosť predaja na kľúčovom európskom trhu a zákazníci z iných regiónov sú čoraz opatrnejší pri obchodovaní s ruskými spoločnosťami.

Ruskí producenti preto hľadajú alternatívnych kupcov. Tí, ktorí sú ochotní nakupovať ruskú oceľ, ale chcú platiť výrazne menej.

Nerentabilné produkty

Importéri z Ázie napríklad požadujú od ruského koncernu Severstaľ zľavu na oceľ až 40 percent v porovnaní s trhovou cenou, uviedli tri zdroje oboznámené so záležitosťou. Takisto zákazníci v Turecku požadujú nižšie ceny.

Niektoré produkty ruských oceliarní sa stali nerentabilnými. Negatívny vplyv na oceliarsky sektor v Rusku má aj silný rubeľ, rovnako ako zdraženie uhlia, transportu a poistenia prepravy, uviedli zdroje.

Pre ruský oceliarsky priemysel to znamená prudký obrat. Oceliarne, ktoré mali desaťročia mimoriadne nízke náklady, sú veľkými exportérmi. Ich ziskové marže kedysi prekračovali 40 %, pričom zahraniční konkurenti sa museli uspokojiť s menej než 10 percent.

Posilnenie rubľa

Sankcie Európskej únie (EÚ) a Spojeného kráľovstva zasiahli napríklad Severstaľ, Evraz a Magnitogorsk Iron & Steel. EÚ tiež zakázala dovoz niektorých ruských produktov.

Okrem sankcií sa ruskí producenti musia vyrovnať aj s prudkým posilnením rubľa, ktoré znižuje príjmy exportu. Napríklad vývoz do Číny je podľa zdrojov aktuálne stratový.

Niektoré oceliarne už začali znižovať produkciu, uviedol výkonný riaditeľ ruského oceliarskeho zväzu Alexej Sentjurin. Hovorca firmy Magnitogorsk to potvrdil a dodal, produkcia je teraz zhruba o 40 percent nižšia ako v januári a februári. Napríklad, produkcia Magnitogorsku je o 40 percent nižšia v porovnaní s januárom a februárom, uviedol hovorca firmy.

01 - Modified: 2024-02-05 14:18:42 - Feat.: - Title: Pred Donaldom Trumpom má Denisa Saková navrch 02 - Modified: 2024-01-19 12:50:07 - Feat.: - Title: Oceliareň Tata Steel ruší v Británii takmer tretinu pracovných miest, prechádza na ekologickejšiu výrobu 03 - Modified: 2023-11-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Nemeckí oceliari idú do štrajku. Požadujú vyššie mzdy a kratší pracovný čas 04 - Modified: 2023-11-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekordné roky sú nateraz preč, hlásia slovenskí hutníci. Segment v EÚ je pre energie a zelené ciele pod tlakom 05 - Modified: 2023-11-23 12:15:25 - Feat.: - Title: Nemeckí oceliari majú obavy. Rozhodnutie ústavného súdu môže ohroziť veľké investície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:52