Elon Musk na obrazovke telefónu, v pozadí logo Twitteru. FOTO: Reuters
StoryEditor

Investori Twitteru žalujú Muska. Manipuloval s trhom a ušetril vyše 150 miliónov dolárov, tvrdia

27.05.2022, 12:29
Autor:
TASRTASR

Načasovanie zverejnenia informácií o podiele Elona Muska v spoločnosti už začala skúmať Americká komisia pre burzy a cenné papiere.

Investori spoločnosti Twitter podali žalobu na miliardára Elona Muska, pričom ho obvinili z manipulácie trhu. Podľa nich Musk zámerne neinformoval o skoršom nákupe akcií Twitteru, čím vyťažil z nižšej ceny.

Podľa informácií agentúry Reuters investori v žalobe tvrdia, že šéf automobilky Tesla nezverejnil, že do 14. marca kúpil viac než 5-percentný podiel v sociálnej sieti Twitter, čím podľa nich ušetril 156 miliónov amerických dolárov (145,84 milióna eur). Dodali, že ich konanie Muska poškodilo a žiadajú kompenzácie v zatiaľ nešpecifikovanej hodnote.

Ako HH informovali pred týždňom, práve súdny proces bol jedným z možných scenárov „prípadu“ Twitter verzus Musk. Súdiť sa mohli začať obe strany. Ukončiť proces vstupu do Twitteru mohol samotný Musk pre deklarovanú prítomnosť škodlivých „botov“ na sociálnej sieti. To, či je údaj o nich dostatočným dôvodom na ukončenie akvizície, ale nebolo jasné. Ak miliardár verí, že počet spamových účtov bol pri uzatváraní zmluvy nepresný, mohol by argumentovať nesprávnou interpretáciou faktov. „Musk mal v tejto oblasti už viackrát problémy a nečudoval by som sa, keby boli úrady pri posudzovaní veľmi prísne,“ hovorí analytik XTB Tomáš Vranka. Twitter je však presvedčený, že dohoda je „nepriestrelná“ a že percento nepravých účtov na sieti bolo známe už dávnejšie. 

Scenár súdu sa teda naplnil – ale žalobu podali investori Twitteru. 

Odložil zverejnenie svojho podielu

Tí v žalobe, ktorú podali tento týždeň na súde v San Franciscu, uviedli, že Musk pokračoval v nákupoch akcií Twitteru aj po 14. marci. Až začiatkom apríla zverejnil, že vlastní vo firme 9,2 percenta.

image

Tri scenáre, ktoré visia nad Muskom a Twitterom. Z dohody nebude ľahké vycúvať

"Odkladaním zverejnenia svojho podielu v Twitteri sa Musk dopustil manipulácie trhu a akcie kúpil za umelo nízku cenu," uviedli investori. Musk ani jeho právnici sa k žalobe nevyjadrili. Reagovať odmietla aj spoločnosť Twitter.

Podľa investorov nedávny pokles ceny akcií Tesly výrazne ohrozil Muskove možnosti zafinancovať akvizíciu Twitteru. Musk totiž prisľúbil, že svoje akcie ponúkne ako kolaterál na zabezpečenie si úverov potrebných na kúpu sociálnej siete. Akcie Tesly dosahovali vo štvrtok 26. mája popoludní zhruba 713 dolára za akciu, zatiaľ čo začiatkom apríla to bolo okolo tisíc dolárov.

Cenu akcií tlačil nadol

Muskove načasovanie zverejnenia informácie o jeho podiele v Twitteri už začala skúmať Americká komisia pre burzy a cenné papiere, informoval ešte začiatkom mesiaca americký denník The Wall Street Journal. Komisia vyžaduje, aby každý investor, ktorého podiel v spoločnosti prekročí 5 percent, informoval o tejto skutočnosti najneskôr do 10 dní.  

image

Zničí Teslu miliardár Elon Musk?

Investori poukázali aj na Muskovu verejnú kritiku Twitteru vrátane tweetu z 13. mája, že v súvislosti s falošnými účtami na Twitteri "dočasne pozastavuje dohodu o kúpe siete".

Podľa nich sa to dá považovať za snahu ďalej tlačiť cenu akcií Twitteru nadol. Musk však v stredu 25. mája prisľúbil ďalšie miliardy na zafinancovanie akvizície Twitteru, čo, ako uviedla agentúra Reuters, signalizuje, že stále pracuje na dokončení transakcie.

Ešte koncom marca sa Musk vyjadril nasledovne: „Sloboda prejavu je nevyhnutná pre fungujúcu demokraciu. Veríte, že Twitter dôsledne dodržiava túto zásadu?“ spýtal sa koncom marca svojich takmer 95 miliónov sledovateľov na Twitteri Elon Musk. Keď 70 percent ľudí odpovedalo „nie“, poznamenal, že „dôsledky ankety budú dôležité“. To, kam jeden tweet viedol, však v tom časte zrejme ani len netušil. Diskutovaná sága medzi miliardárom a platformou, na ktorej sa rád „ventiluje“, môže mať viacero dohier. 

image

Osoby ako Musk sú na pomedzí geniality a šialenosti. Zatiaľ nevidím dôvod k obavám, hovorí odborník

Otázne je, čo bude ďalej. Jedným z možných scenárov je aj to, že kúpa padne. V zmluve o zlúčení sa obe strany zaviazali transakciu dokončiť. Sú v nej však vymenované viaceré dôvody, ktoré by kúpu zastavili. Jedným z nich je neprevzatie spoločnosti do 24. októbra tohto roku. Ďalším, ak by akcionári zahlasovali proti prevzatiu alebo by bola sociálnej sieti ponúknutá vyššia suma od iného investora. V takej situácii však musí firma Muskovi zaplatiť pokutu vo výške jednej miliardy dolárov. Ak by však dohoda zlyhala z jeho strany – napríklad v prípade, že by nedokázal zabezpečiť financovanie akvizície –, sociálnej sieti by dlhoval rovnakú sumu.

01 - Modified: 2022-05-26 14:57:42 - Feat.: 1 - Title: Zničí Teslu miliardár Elon Musk? 02 - Modified: 2022-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tri scenáre, ktoré visia nad Muskom a Twitterom. Z dohody nebude ľahké vycúvať
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:59