Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post

23.05.2022, 15:23
Autor:
ČTKČTK

Vplyvy ruskej vojny i blokády ukrajinských prístavov možno vidieť na príklade Srí Lanky, ktorá zápasí s hospodárskou krízou a kde chýbajú okrem iného potraviny a palivo. Práve ceny potravín sa v ostrovnej krajine prudko zdvihli po začiatku ruskej invázie.

Ruský prezident Vladimír Putin je kvôli svojej invázii na Ukrajinu zodpovedný za narastajúci hlad ľudí po celom svete, píše denník The Washington Post. Ruská blokáda juhukrajinského prístavu Odesa a ďalších kľúčových námorných ciest v Čiernom mori totiž bráni napadnutej krajine vyvážať obilie, čím sú ohrozené dodávky potravín do krajín Blízkeho východu, Afriky a čiastočne aj Ázie.

"Putinova vojna sa blíži tomu, aby sa z nej stal Putinov globálny hladomor," píše WP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v závere minulého týždňa uviedol, že Rusko blokuje v ukrajinských prístavoch 22 miliónov ton obilia. O hrozbe nedostatku potravín v chudobných krajinách kvôli ochromenému vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny hovorila aj OSN.

Vplyvy ruskej vojny i blokády možno podľa The Washington Post vidieť na príklade Srí Lanky, ktorá zápasí s významnou hospodárskou krízou a kde chýbajú okrem iného potraviny a palivo. Práve ceny potravín sa v ostrovnej krajine prudko zdvihli po 24. februári, teda po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Na externých dodávkach jedla sú podľa denníka do vysokej miery závislé okrem Srí Lanky aj Burkina Faso, Jemen, Sudán, Libanon, Tanzánia, Uganda, Egypt, Tunisko alebo Kamerun. Šéf Svetového potravinového programu David Beasley minulý týždeň Putina vyzval, aby export obilia umožnil. Program dodáva potraviny 125 miliónom ľudí, polovicu všetkého obilia nakupuje práve od Ukrajiny.

Rusko sa navyše zabavené ukrajinské obilie snaží samo predať a vydávať ho za svoje, napísal predtým portál CNN, podľa ktorého si však ruské lode ťažko hľadajú kupcov. Veľký nárast exportu obilia zo Sevastopolu na Ruskom anektovanom Kryme zaznamenal projekt SeaKrime ukrajinskej webovej stránky Myrotvorec – za marec i apríl išlo o zhruba 100 000 ton. Krymský polostrov však obilia produkuje len málo, na rozdiel od okupovaných ukrajinských oblastí, ktoré k nemu priliehajú, píše CNN.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes uviedol, že zdrojom problémov, ktoré vedú k hrozbe svetového hladomoru, nie je Rusko. Na vine sú podľa neho protiruské sankcie a tí, ktorí ich voči Moskve kvôli jej invázii na Ukrajinu zaviedli.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 03 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 05 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:47