Ministerka financií USA Janet Yellenová svedčí počas vypočutia Výboru pre finančné služby Snemovne reprezentantov USA vo Washingtone. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Rusko sa rúti do platobnej neschopnosti. USA im zrejme nepredĺžia výnimku splácania dlhu

18.05.2022, 19:33
Autor:
TASRTASR

Platnosť výnimky uhrádzať splátky ruského vládneho dlhu skončí o týždeň.

Riziko platobnej neschopnosti Ruska sa zvyšuje. Americká ministerka financií Janet Yellenová v stredu uviedla, že Spojené štáty s najväčšou pravdepodobnosťou nepredĺžia výnimku, ktorá umožňuje Moskve uhrádzať splátky štátnych dlhopisov americkým investorom.

Moskve sa doteraz darilo plniť svoje záväzky aj napriek západným sankciám, ktoré zakazujú transakcie s ruským ministerstvom financií, centrálnou bankou alebo ruským štátnym investičným fondom. Objem zahraničného ruského štátneho dlhu predstavuje 40 miliárd USD (38 miliárd eur).

Úrad pre kontrolu zahraničných aktív amerického ministerstva financií však s najväčšou pravdepodobnosťou nepredĺži platnosť výnimky týkajúcej sa splátok ruského vládneho dlhu. Washington ju prijal krátko po uvalení sankcií na Rusko, aby umožnil Moskve uhrádzať platby kupónov. Jej platnosť sa skončí o týždeň v stredu 25. mája.

Yellenová pred stretnutím ministrov financií skupiny G7 v Bonne na otázku, či Spojené štáty umožnia skončenie výnimky na úhradu splátok ruského štátneho dlhu, povedala: "Ešte sme nedospeli ku konečnému rozhodnutiu v tejto veci, ale myslím si, že je nepravdepodobné jej pokračovanie."

"Ak Rusko nenájde spôsob uhradenia týchto platieb a technicky sa ocitne v platobnej neschopnosti, nemyslím si, že to v skutočnosti nejako výrazne zmení situáciu Ruska, keďže už je odrezané od globálnych kapitálových trhov," doplnila ministerka.

Rusko malo naposledy problémy so splácaním zahraničného dlhu po boľševickej revolúcii v roku 1917, keď vznikol Sovietsky zväz.

Poistenie ruského vládneho dlhu proti jeho nesplácaniu v stredu prudko vyskočilo a signalizuje pravdepodobnosť platobnej neschopnosti (default) v priebehu jedného roka na úrovni 90 %.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:15