Ľudia sa zúčastňujú demonštrácie na podporu Ukrajiny uprostred ruskej invázie do krajiny v bulharskej Sofii. FOTO: Reuters 
StoryEditor

EÚ chystá pre Ukrajinu pôžičku deväť miliárd eur aj fond dlhodobej pomoci

18.05.2022, 18:52
Autor:
ČTKČTK
  • Únia chce pômôcť zdevastovanej krajine.
  • Sama sa však zadĺži na finančných trhoch.
  • Rozhodnutie jej najprv musia odobriť všetky členské štáty. 

Európska komisia dnes navrhla poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške deväť miliárd eur na pokrytie okamžitých verejných výdavkov. Exekutíva Európskej únie zároveň plánuje zriadenie zrejme výrazne väčšieho zvláštneho fondu, ktorý má pomôcť hradiť povojnovú obnovu krajiny.

Brusel si peniaze chce požičať na finančných trhoch, čo musia najprv schváliť členské štáty, ktoré majú za úver ručiť.

Podľa odhadov Medzinárodného menového fondu potrebuje ruskú inváziu decimovaná krajina zhruba päť miliárd eur mesačne na platy a chod inštitúcií. Časť peňazí majú podľa skorších sľubov poskytnúť Spojené štáty, zapojiť by sa malo aj Japonsko.

image

Päť štátov EÚ vrátane Slovenska dostane 248 miliónov eur na pomoc utečencom z Ukrajiny

Európsky blok je podľa komisie pripravený pre najbližšie mesiace prispieť najvyššou čiastkou. Navýši tak zhruba 4,1 miliardy eur poskytnuté od začiatku invázie v podobe makroekonomickej, krízovej či humanitárnej pomoci. Ďalšie dve miliardy už EÚ uvoľnila na nákup zbraní pre Kyjev.

"Sme tiež pripravení hrať vedúcu úlohu v medzinárodnom úsilí o rekonštrukciu, aby sme pomohli obnoviť demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu," povedala dnes predsedníčka EK Ursula von der Leyenová k plánu vytvoriť dlhodobý fond obnovy.

Povojnové náklady experti odhadujú výrazne vyššie ako okamžité potreby, rádovo by mohlo ísť až o bilióny eur.

Komisia v tomto plánuje nadviazať na prvú spoločnú pôžičku EÚ, ktorá umožnila vytvoriť fond obnovy po pandemickej kríze obsahujúcej 800 miliárd eur. O smerovaní peňazí z nového balíka, ktorého výška zatiaľ nie je známa, má priamo rozhodovať Ukrajina, EÚ ho však chce podmieniť vykonávaním demokratických reforiem a rešpektovaním právneho štátu.

01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 23:53