StoryEditor

Holandský expert pre HN: Na autá bez šoféra si ešte počkáme

19.08.2021, 13:48
V mestách sa oveľa ťažšie zavádzajú do prevádzky plne automatizované vozidlá než na diaľniciach, kde je interakcia predsa len výrazne menšia, tvrdí v rozhovore pre HN Arjen't Hoen, holandský odborník na dopravnú politiku.

Holandsko patrí medzi technologicky najrozvinutejšie krajiny Európskej únie. Predpokladám, že to platí aj v oblasti dopravy.
Áno, v tomto segmente máme veľa rozvojových projektov. Týka sa to napríklad elektrických vozidiel. Počty elektromobilov v Holandsku neustále rastú a my máme do činenia s témami, ako je ako zavádzanie nabíjacej infraštruktúry do verejných priestorov. Riešime povedzme to, ako prepojiť nabíjacie stanice s tými čerpacími, ale taktiež využívanie elektriny z domácností a úradov pre automobily. Ďalšou témou je úroveň automatizácie vozidiel. Hoci niektorí ľudia hovoria o tom, že v blízkej budúcnosti dosiahneme piaty stupeň automatizácie, ja osobne si nemyslím, že to pôjde tak rýchlo.

Čo znamená v praxi piaty stupeň?
To, že vozidlá sú kompletne automatizované a vy už pri šoférovaní nemusíte robiť vôbec nič. Na druhej strane som presvedčený, že táto oblasť bude v nadchádzajúcich rokoch rásť exponenciálne. Vodiči budú mať k dispozícii čoraz viac druhov asistenčných systémov pri riadení vozidla.

Na ktorom stupni automatizácie sa momentálne nachádzame?
Práve teraz sme na úrovni druhého alebo tretieho stupňa. Niektoré automobilky pritom nepredpokladajú, že do konca tohto desaťročia dosiahneme štvrtý alebo piaty stupeň.

Je teraz Holandsko na treťom stupni?
Podľa mňa nie sme zatiaľ ani na treťom stupni. A čo sa týka Európskej únie celkovo, skôr sme na prvom alebo druhom stupni. Pritom by vôbec nebolo ťažké posunúť sa vpred.

Veľa zrejme závisí aj od prostredia, v ktorom jazdíme...
Presne tak. Je totiž veľký rozdiel, či jazdíte v mestách, alebo mimo ich. Na frekventovaných mestských uliciach je výrazne ťažšie uvádzať ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 02 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:36