StoryEditor

Vojna robí jednu z najbohatších krajín sveta ešte bohatšiu. Rusko nechcene prenecháva lukratívne miesto na trhu

07.05.2022, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Rusko sa inváziou odstrihlo už z mnohých celosvetových politických, kultúrnych aj športových aktivít. Jeho miesto sa snažia nahradiť krajiny, ktorým môže vojna len prispieť.

Keď lietadlá nad Dauhou začínajú klesať, môžu cestujúci zhora vidieť úplne nový štadión s kapacitou 80-tisíc miest, ktorý bude v decembri hostiť finále majstrovstiev sveta vo futbale.

Môžu si tiež všimnúť ďalší nápadný obraz - tankerov, ktoré sa radia v Perzskom zálive, aby naložili superchladený zemný plyn, píše agentúra Bloomberg.

Nový hráč 

Futbal a stále nenahraditeľnejšie palivo spolu majú síce málo spoločného, ​​Katar však vďaka nim získava obrovský vplyv na svetovej scéne. Futbalové majstrovstvo ukazuje, že Katar dokáže získať medzinárodnú prestíž.

Jeho postavenie vyhľadávaného dodávateľa zemného plynu sľubuje, že z malého polostrova sa stane väčší hráč, o čo sa vždy usiloval.

Rastúce ceny ropy spôsobené vojnou na Ukrajine podporili producentov na Blízkom východe, ako Saudskú Arábiu a Kuvajt.

Finančné a geopolitické výhody, ktoré sa ponúkajú Kataru po tom, čo invázia Vladimira Putina donútila Európu, aby sa odstrihla od dovozu ruskej energie, však robia z Kataru výnimočného víťaza.

Šport a energie 

V posledných týždňoch priletelo do Dohy niekoľko najvyšších predstaviteľov Európskej únie, všetci s jasným odkazom: potrebujeme váš plyn čo najrýchlejšie. Naliehavosť tejto situácie sa ešte zvýšila, keď Rusko prerušilo dodávky do Poľska a Bulharska.

​Podľa výpočtu agentúry Bloomberg vychádzajúceho z vývoja v prvom štvrťroku hodnota katarského vývozu energií tento rok prvýkrát od roku 2014 dosiahne 100 miliárd dolárov.

To krajine umožní míňať ešte viac na svetových akciových trhoch a za realizáciu svojich cieľov v zahraničnej politike, predovšetkým prostredníctvom štátneho investičného fondu, ktorého hodnota je 450 miliárd dolárov. 

Vďaka tomu sa rok 2022 stane viac ako rokom, kedy sa Katar zapíše do športového kalendára. Krajina, ktorá je už jednou z najbohatších na svete, v tomto roku ďalej zbohatne a zvýši svoj vplyv spôsobom, ktorý sa ešte pred rokom zdal nepravdepodobný.

Vojna zahrala do karát 

Európa sa dožaduje skvapalneného zemného plynu, čiže LNG, potom, čo Katar začal projekt v hodnote 30 miliárd dolárov na zvýšenie svojho vývozu LNG do roku 2027 o 60 percent.

Dodatočný dopyt znamená väčšiu konkurenciu medzi odberateľmi pri uzatváraní dlhodobých zmlúv o dodávkach a s najväčšou pravdepodobnosťou aj lepšie podmienky pre Katar. Pred vypuknutím vojny pritom niektorí analytici pochybovali, či bude dostatok obchodov, ktoré by plán rozšírenia ospravedlnili.

​Pre Katar a jeho necelé tri milióny obyvateľov je to veľký obrat. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a ich spojenci sa ho viac ako tri roky snažili ekonomicky priškrtiť, pretože mal blízko k islamistickým skupinám v regióne a Iráne. Pandémia choroby covid-19 stlačila cenu plynu na rekordne nízku úroveň.

Aktivisti za ľudské práva potom Kataru vytýkali zaobchádzanie so zahraničnými robotníkmi, ktorí stavali infraštruktúru pre futbalové majstrovstvá.

Ekonomický bojkot sa však skončil a ceny plynu v Európe sa pohybujú na historických maximách. Emír šajch Tamim bin Hamad Sanie je žiadaný v USA aj v Európe.

Rozmanité ciele 

Katar už žne ovocie. Podľa Citigroup by ekonomika krajiny mala tento rok vzrásť o 4,4 percenta, najviac od roku 2015. Hrubý domáci produkt na hlavu sa vyšplhá na takmer 80-tisíc dolárov čím sa priblíži na úroveň krajín ako Kajmanie ostrovy a Švajčiarsko.

Otázkou teraz je, ako Katar s neočakávaným príjmom z LNG naloží. Podľa toho, ako sa správal doteraz, sa zrejme bude ešte viac snažiť preniknúť na globálne akciové trhy, ale mohol by tiež podniknúť ďalšie zahraničnopolitické výpady, ktoré však v minulosti neboli vždy v súlade s jeho spojencami v USA a Európe.

​V minulosti Katar podporoval v Egypte vládu Moslimského bratstva, investoval do Gazy po jej ovládnutí Hamasom a podporoval revolúciu v Sýrii.

Podľa informovaného zdroja by veľká časť peňazí mala byť použitá na posilnenie katarského štátneho investičného fondu. Ten je teraz významným investorom do mnohých spoločností, od Barclays po Volkswagen, ale aj do nehnuteľností v New Yorku a Londýne.

Ďalšie peniaze by mu mohli pomôcť urýchliť vstup do technologických akcií.

Katar by mohol tiež peniaze použiť na podporu svojich regionálnych cieľov. Minulý mesiac sľúbil investície do Egypta.

Výhodné stavenie na plyn 

Cesta Kataru medzi dôležitých svetových dodávateľov plynu bola dlhá.

Zásoby plynu sú prevažne v Severnom poli, obrovskom podmorskom poli zasahujúcom do iránskych vôd. Spoločnosť Shell ich objavila v roku 1971, nerozvíjala ich však, pretože plyn nemal veľkú hodnotu, zvlášť keď bol ďaleko na to, aby mohol byť dopravený potrubím na hlavné trhy.

​V 90. rokoch sa však katarská vláda rozhodla staviť na plyn, pretože spotreba rástla a podarilo sa znížiť náklady na produkciu LNG, kedy sa plyn stlačí a ochladí na mínus 161 stupňov Celzia, čo umožní jeho prepravu po celom svete.

Do roku 2012 sa tak krajina stala najväčším svetovým vývozcom plynu vďaka dopytu v Japonsku a na Taiwane. Európa sa však ukázala byť ťažším trhom kvôli konkurencii Ruska.

Dopyt presahuje ponuku 

Katar zatiaľ nedokáže vyťažiť toľko, aby uspokojil potreby Európy, ktorá z Ruska odoberá približne 40 percent plynu, ktorý potrebuje. Štátny producent Qatar Energy ťaží na plný výkon a viac ako 80 percent jeho dodávok smeruje do Ázie, väčšinou na základe viacročných kontraktov.

Tie Doha podľa svojich slov nehodlá zrušiť, aby mohla odkloniť dodávky do Európy.

Morgan Stanley očakáva, že odklon Európy od ruskej energie zvýši do roku 2030 celosvetovú spotrebu LNG o 60 percent. Goldman Sachs predpovedá, že spotové ceny plynu v Ázii a Európe budú najmenej do konca budúceho roka 25 dolárov za milión britských termálnych jednotiek.

To je viac ako šesťnásobok ceny, ktorá je potrebná na to, aby katarský projekt rozšírenia kapacity nebol stratový.

01 - Modified: 2022-05-01 15:33:24 - Feat.: 0 - Title: Chamtivá Európa umožnila Putinovi, aby proti nej použil plyn ako zbraň, tvrdí britský bezpečnostný expert 02 - Modified: 2022-05-04 10:25:44 - Feat.: 0 - Title: Emisie má aj elektromobil. Je poháňaný uhlím, jadrom alebo plynom od Putina 03 - Modified: 2022-05-05 07:46:49 - Feat.: 0 - Title: Po rope a plyne bude na rade ruský urán. Embargo by bolelo Francúzsko aj USA 04 - Modified: 2022-05-05 14:48:43 - Feat.: 0 - Title: Šéf SPP pre HN: Ak zvládneme august, plyn pre priemysel nebudeme obmedzovať. Reštrikcie však budú 05 - Modified: 2022-01-22 14:09:15 - Feat.: 0 - Title: Biden sa pripravuje na vojnový scenár. USA rokujú s Katarom o dodávkach plynu do Európy 06 - Modified: 2022-04-13 08:38:37 - Feat.: 0 - Title: Športový arbitrážny súd definitívne potvrdil vylúčenie Ruska z baráže o MS v Katare
01 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-10 15:30:00 - Feat.: - Title: Zbavila sa ruského plynu, teraz sa Európa stáva závislou od iného zdroja 03 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 04 - Modified: 2024-03-26 13:50:51 - Feat.: - Title: Katar uisťuje, že rokovania o prímerí v Gaze pokračujú 05 - Modified: 2024-03-21 19:48:55 - Feat.: - Title: Rusko vrátilo na Ukrajinu päť detí, sprostredkoval to Katar
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:06