StoryEditor

Slovensko si plánuje otvoriť rubľový účet na ruský plyn, píšu FT

28.04.2022, 11:03
Autor:
chochoČTKČTK
Agentúra Bloomberg s odkazom na svoj zdroj včera informovala, že účet v rubľoch si už otvorilo desať európskych odberateľov ruského plynu.

Rakúska energetická skupina OMV, ktorá je jedným z najväčších dovozcov ruského plynu, sa chystá pri finančnom ústave Gazprombank vo Švajčiarsku otvoriť si účty v rubľoch.

S odkazom na informované zdroje to dnes napísal britský ekonomický denník Financial Times. Rakúsky podnik tak vyhovie požiadavkám Kremľa, ktorý od svojich odberateľov v EÚ začal vyžadovať platby v rubľoch.

Čo spraví Slovensko?

Medzi štyrmi krajinami, ktoré si plánujú otvoriť rubľový účet, spomínajú FT aj Slovensko: "Distribútori plynu v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a na Slovensku plánujú podľa ľudí znalých príprav otvoriť rubľové účty v Gazprombanke vo Švajčiarsku, aby vyhoveli ruskej požiadavke na platby vo vlastnej mene."

HN požiadali ministerstvo hospodárstva aj slovenského distribútora plynu SPP o to, či môžu informáciu od FT potvrdiť, prípadne vyvrátiť. Rezort Richarda Sulíka však odpovedal len všeobecne.

"Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má k dnešnému dňu všetky záväzky voči ruskej spoločnosti Gazprom riadne uhradené v eurách, čo bolo aj akceptované. Ďalšia platba sa má uskutočniť až v druhej polovici mája. Slovensko je v tejto chvíli v komfortnej situácii a má vytvorený dostatočný časový priestor na rozhodovanie. Viac sa v tejto chvíli k tejto téme nebudeme vyjadrovať," vyjadril sa tlačový odbor ministerstva hospodárstva.

Podobne reagovali aj plynári, ktorí tvrdia, že vždy postupujú podľa podmienok v zmluvách. Prípadné zmeny bude SPP podľa stanoviska analyzovať z hľadiska vplyvu na spoločné zmluvné vzťahy.

"Otázky spojené s ďalším postupom sú predmetom diskusie na úrovni Európskej únie a jej členských štátov a spoločnosť bude postupovať v súlade so spoločne dohodnutým postupom," zdôraznil hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta.

Premiér Eduard Heger sa opakovane vyjadril, že Slovensko zaplatí Rusom za plyn aj napriek ich požiadavke v eurách. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek včera povedal, že budeme pri platbách postupovať podľa dohody v Európskej únii.

Stopka Poľsku a Bulharsku

Agentúra Bloomberg s odkazom na svoj zdroj včera informovala, že účet v rubľoch si už otvorilo desať európskych odberateľov ruského plynu a štyria z nich za plyn zaplatili spôsobom, ktorý začal vyžadovať Kremeľ.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v stredu zastavila dodávky plynu do Poľska a do Bulharska, a to práve so zdôvodnením, že tieto štáty nepristúpili na platby v rubľoch. Moskva tým vyostrila spor so západnými krajinami, ktoré sa postavili proti invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Západné krajiny proti Rusku zaviedli za jeho inváziu rozsiahle sankcie. Moskva potom začala vyžadovať, aby európski odberatelia za ruský plyn od 1. apríla začali platiť v rubľoch. Brusel však členským krajinám oznámil, že takýto postup by bol v rozpore so sankciami. To však Kremeľ odmieta, podľa neho navrhnutý spôsob platieb sankcie neporušuje.

Schéma, ktorú Moskva teraz pri platení za plyn vyžaduje, počíta ako s prostredníkom s bankou Gazprombank, nad ktorou má kontrolu Kremeľ.

Zahraniční odberatelia tak musia najprv previesť svoje eurá či doláre na zvláštny účet v Gazprombank a tá potom v mene daného odberateľa za prijaté devízy nakúpi ruble. Nakúpenú ruskú menu potom prevedie na iný zvláštny účet, z ktorého vykonáva platby za odobraný plyn.

Rakúska vláda v stredu uviedla, že dodávky zemného plynu z Ruska do Rakúska pokračujú bez obmedzení a že nemá žiadne poznatky, že by sa na tom niečo malo zmeniť. Viedeň sa zároveň snaží hľadať alternatívne zdroje.

OMV pracuje na riešení

FT s odkazom na talianskych činiteľov tiež napísali, že svoje možnosti teraz posudzuje talianska spoločnosť Eni. Aj tá patrí k najväčším odberateľom ruského plynu v Európe. Firma, za ktorou stojí talianska vláda, má na rozhodnutie čas do konca mája, kedy je splatná ďalšia čiastka za odber plynu od Gazpromu.

Hovorca OMV agentúre Reuters povedal, že firma pracuje na riešení, ktoré by nebolo v rozpore so sankciami, ale odmietol špecifikovať, či to znamená využitie účtov, ako napísali FT. Eni sa odmietla vyjadriť úplne.

Na platbu v rubľoch pristupujú aj ďalší európski odberatelia. Nemecká spoločnosť Uniper oznámila, že bude prevádzať peniaze za ruský plyn do ruskej banky, nie do banky európskej ako doteraz.

01 - Modified: 2022-04-27 11:08:19 - Feat.: 0 - Title: Zastavenie plynu je vydieranie, tvrdia Sofia aj Brusel. Európska únia zareaguje spoločne 02 - Modified: 2022-04-27 12:21:36 - Feat.: 0 - Title: Južná Kórea dodá časť svojho plynu LNG do Európy, požiadali ju o to USA a Európska únia 03 - Modified: 2022-04-27 12:34:30 - Feat.: 0 - Title: Varovanie aj pre Slovensko: Kto nezaplatí v rubľoch, tomu stopneme plyn, znie z Kremľa 04 - Modified: 2022-04-28 09:09:15 - Feat.: 0 - Title: Účet v rubľoch si otvorilo desať európskych odberateľov ruského plynu, štyria z nich už zaplatili 05 - Modified: 2022-04-28 09:08:01 - Feat.: 0 - Title: Sulík chce nulovú DHP na plyn. Splátku Rusom pošleme podľa dohody v Únii 06 - Modified: 2022-04-28 06:15:09 - Feat.: 0 - Title: Zástupca plynárov: Domácnosti nemusia mať obavy o dodávky plynu 07 - Modified: 2022-04-28 07:48:56 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko si hľadí svoje. Pristúpilo na platobné podmienky Moskvy na odber ruského plynu
01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:21