Reuters
StoryEditor

Litva oznámila, že ako prvá krajina v Únii prestala odoberať plyn z Ruska

02.04.2022, 21:07
Autor:
ČTKČTK
Litovský rezort energetiky uviedol, že Litva svoju spotrebu tejto suroviny pokrýva z dodávok skvapalneného zemného plynu, ktorý lode dovážajú do terminálu v Klajpede.

Litva od začiatku apríla prestala odoberať plyn z Ruska, oznámilo jej ministerstvo energetiky na svojich internetových stránkach.

K tomuto kroku pristúpilo v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a s požiadavkou Moskvy, aby odberatelia zo zoznamu takzvaných "nepriateľských krajín" platili za ruský plyn v rubľoch.

Litva je prvá

Litva je prvou krajinou Európskej únie, ktorá ruský plyn prestala nakupovať. Rezort energetiky tejto pobaltskej krajiny uviedol, že Litva svoju spotrebu tejto suroviny pokrýva z dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý lode dovážajú do terminálu v Klajpede.

Bod obratu

Ten funguje od roku 2014. Minister energetiky Dainius Kreivys koniec odberu ruského plynu označil za "bod obratu v energetickej nezávislosti Litvy".

"Sme prvou krajinou Európskej únie, ktorým plyn predáva (ruský) Gazprom, ktorá získala nezávislosť na dodávkach ruského plynu. Ide o výsledok dlhoročnej dôslednej energetickej politiky a dobre načasovaných rozhodnutí týkajúcich sa infraštruktúry," povedal Kreivys.

Ministerstvo uviedlo, že v prípade potreby ho krajina môže odoberať cez prepojenie s Lotyšskom a od začiatku mája aj potrubím vedúcim z Poľska.

Britská BBC vo svojej ruskojazyčnej verzii uvádza, že vlani Litva nakúpila tretinu plynu, ktorý potrebovala, od ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Vilnius ho nekupoval už ani v januári

Zároveň sa ale už skôr Vilniusu podarilo znižovať svoju závislosť od ruského plynu, nekupoval ho už tento rok v januári.

Litva, Lotyšsko a Estónsko spolu s Poľskom v reakcii na inváziu presadzujú čo najtvrdšie sankcie voči Rusku, vyslovili sa napríklad za embargo na dodávky ruských energetických suroviny do Európskej únie.

Pobaltské republiky bývali súčasťou Sovietskeho zväzu a cítia sa súčasným správaním Ruska mimoriadne ohrozené.

01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:49