Reuters
StoryEditor

Čína úmyselne neobchádza sankcie, chce ale ďalej obchodovať s Moskvou

02.04.2022, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Predstaviteľ čínskeho ministerstva uviedol, že jeho krajina je proti sankciám.

Čína úmyselne neobchádza sankcie zavedené západnými štátmi proti Rusku kvôli invázii na Ukrajine. Peking sa ale nepovažuje za súčasť konfliktu a chce ďalej udržiavať obchodné vzťahy s Moskvou.

Dnes to pre médiá povedal predstaviteľ čínskeho ministerstva obchodu Wang Lu-tchung, informovala agentúra Reuters.

​Pri piatkovej videokonferencii predstavitelia Európskej únie Čínu vyzvali, aby pomohla s riešením konfliktu na Ukrajine a neobchádzala uvalené sankcie.

"Čína nepatrí medzi strany dotknuté krízou na Ukrajine. Myslíme si, že by (konflikt) nemal ovplyvniť naše normálne obchodné vzťahy s akoukoľvek ďalšou krajinou," povedal Wang, ktorý vedie na ministerstve odbor pre európske záležitosti.

Dodal, že udržiavaním bežného obchodu s Moskvou Peking podporuje globálnu ekonomiku. Dodal, že Čína podporuje rokovania o prímerí, ale úloha Pekingu v rozhovoroch "by nemala byť preceňovaná".

Predstaviteľ čínskeho ministerstva uviedol, že jeho krajina je proti sankciám. "Je tu tiež riziko, že dopady týchto sankcií sa rozšíria do zvyšku sveta a že povedú k menovým, obchodným a finančným vojnám a že ohrozia dodávateľské a priemyselné reťazce," uviedol Wang.

Piatkové rokovania medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a premiérom Li Kche-čchiangom a najvyššími predstaviteľmi Európskej únie označil predstaviteľ ministerstva za veľmi otvorené a podrobné.

Šéf Európskej rady Charles Michel uviedol, že sa obe strany zhodli na tom, že konflikt "ohrozuje globálnu bezpečnosť a svetovú ekonomiku".

Lídri Únie Peking vyzvali, aby Moskve s inváziou nepomáhal a neobchádzal sankcie zavedené Západom. Peking odmietol odsúdiť ruskú vojenskú agresiu a nazvať ju inváziou.

Súčasne kritizoval sankcie zavedené USA, EÚ a ďalšími krajinami a označil ich za nelegálne a jednostranné, uviedla agentúra Reuters.

Čína sa tiež domnieva, že vinníkom krízy sú Spojené štáty a rozširovanie Severoatlantickej aliancie, povedal v piatok hovorca ministerstva zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 05 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:13