Reuters
StoryEditor

Západ vo štvrtok zverejní nové sankcie voči Rusku a posilní už existujúce

22.03.2022, 21:27
Autor:
TASRTASR
Podľa poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť budú nové sankcie oznámené vo štvrtok, keď sa prezident USA Joe Biden stretne v Bruseli s európskymi spojencami.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok oznámil, že Západ vo štvrtok zverejní "nové sankcie proti Rusku", ktoré a posilnia tie doterajšie. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Sullivana budú nové sankcie oznámené vo štvrtok, keď sa prezident USA Joe Biden stretne v Bruseli s európskymi spojencami.

Za dôležitú súčasť tohto balíka Sullivan označil aj dosiahnutie zhody v tom, že je potrebné predísť a zabrániť akémukoľvek pokusu ktorejkoľvek krajiny pomôcť Rusku v podstate podkopať, oslabiť alebo obísť sankcie. Podľa Sullivana je to dôležitou časťou ďalšej fázy režimu sankcií voči Rusku.

Biden v stredu odcestuje do Európy, aby sa potom vo štvrtok Bruseli zúčastnil na mimoriadnom summite NATO, kde sa stretne s lídrami ostatných 29 členských štátov NATO, následne vystúpi na zasadnutí Európskej rady s prejavom k 27 lídrom Európskej únie, informovala americká spravodajská televízia CNN.

Podľa CNN sa očakáva, že Biden bude vo vyhláseniach v Európe vyzývať na spoločné kroky na zvýšenie európskej energetickej bezpečnosti a zníženie závislosti Európy od ruského plynu, a bude sa venovať silám NATO na východnom krídle aliancie.

Sullivan uviedol, že Biden sa prihlási k ďalším záväzkom v oblasti ľudských práv, aby "reagoval na rastúci prílev utečencov" z vojnou zachvátenej Ukrajiny.
Z Bruselu sa Biden v piatok presunie do Poľska, kde ho čaká aj bilaterálne stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Sullivan podľa CNN neuviedol, či sa Biden počas návštevy Poľska osobne stretne aj s utečencami z Ukrajiny.

Sullivan tiež informoval, že od nedávneho telefonátu Joea Bidena s jeho čínskym kolegom Si Ťin-pchingom Spojené štáty nezaznamenali, že by Čína dodala

Rusku nejaké vojenské vybavenie. Uviedol, že Washington "naďalej monitoruje" takéto potenciálne akcie Pekingu.

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:28