Reuters
StoryEditor

Pripravení míňať. Úspory domácností cez koronu vzrástli na viac ako päť biliónov dolárov

19.04.2021, 14:23
Autor:
ČTKČTK
Pokiaľ spotrebitelia minú približne tretinu svojich dodatočných úspor, zvýši sa podľa odhadov Moodys rast svetovej ekonomiky o viac ako dva percentuálne body v tohtoročnom aj budúcom roku.

Spotrebitelia po celom svete si od začiatku pandémie covidu-19 vytvorili dodatočné úspory v objeme 5,4 bilióna dolárov.

Teraz sa ich dôvera v ekonomiku zvyšuje, čo otvára cestu k silnému oživeniu spotrebiteľských výdavkov.

Píše o tom denník Financial Times s odvolaním sa na odhady ratingovej agentúry Moodys. Tá pri odhadovaní výšky dodatočných úspor vychádzala z porovnania s vývojom v roku 2019.

Pripravení míňať 

Podľa odhadov dodatočné úspory na konci tohtoročného prvého štvrťroku predstavovali vyše šesť percent globálneho hrubého domáceho produktu.

Údaje o spotrebiteľskej dôvere naznačujú, že spotrebitelia sú pripravení míňať, akonáhle sa vďaka uvoľňovaniu opatrení proti koronavírusu otvoria obchody, reštaurácie a bary.

"Kombinácia uvoľnenia rozsiahleho odkladaného dopytu a nadmerných úspor povedie k rastu spotrebiteľských výdavkov po celom svete," uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Moodys Analytics Mark Zand.

Pokiaľ spotrebitelia minú približne tretinu svojich dodatočných úspor, zvýši sa podľa odhadov Moodys rast svetovej ekonomiky o viac ako dva percentuálne body v tohtoročnom aj budúcom roku.

Historicky najväčší pokles 

Hoci svetová ekonomika vlani kvôli pandémii utrpela najväčší pokles v modernej histórii, väčšinu príjmov domácností vo vyspelých krajinách ochránili vládne stimulačné opatrenia.

Spotrebitelia navyše znížili výdavky kvôli neistote ohľadom zamestnania a kvôli tomu, že mnoho služieb prerušilo či obmedzilo prevádzku, píše Financial Times.

V dôsledku toho sa vlani miera úspor domácností v mnohých vyspelých ekonomikách vyšplhala na najvyššiu úroveň v tomto storočí a objem bankových vkladov v mnohých krajinách prudko vzrástol.

Podľa Zandiho sú dodatočné úspory vysoké najmä v Severnej Amerike a Európe, kde sa široko praktizovali koronavírusové uzávery a zvyšovali vládne výdavky.

V samotných USA podľa odhadov Moodys domácnosti vytvorili dodatočné úspory cez dva bilióny dolárov, a to ešte pred tým, než sa prejavili dopady nového balíka stimulačných opatrení prezidenta Joea Bidena.

Celkovo tak podľa poradenskej spoločnosti Evercore ISI existujú dostatočné predpoklady na rozsiahle míňanie domácností.

Ekonómka Silvia Ardagnaová z banky Barclays tento rok očakáva prudké zrýchlenie výdavkov domácností v USA a v menšej miere aj v Británii. Varuje však, že v eurozóne by sa kvôli pomalšiemu tempu očkovania mohlo stať, že zadržiavaný dopyt sa v najbližších dvoch štvrťrokoch nepremení na spotrebu.

01 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:17