MAFRA/Michal Šula
StoryEditor

Česká značka Pietro Filipi chce prepustiť všetkých zamestnancov, o firmu majú záujem Slováci

20.01.2021, 10:56
Autor:
ČTKČTK
K záujemcom o známu značku patrí slovenský reťazec s pánskou módou Otto Berg.

Česká módna značka Pietro Filipi chce prepustiť všetkých pracovníkov svojich 23 obchodov. Uviedol to dnes denník Blesk.

Podľa poslednej účtovnej závierky v Zbierke listín firma Pietro Filipi Stores, ktorá má na starosti prevádzku predajní značky, ku koncu roka 2018 zamestnávala 138 ľudí.

Ďalších 64 ľudí pracovalo ku koncu roka 2018 pre firmu Pietro Filipi s.r.o. obstarávajúcu pre značku návrhy oblečenia.

Portál E15.cz v utorok uviedol, že skupina C2h, ktorá stojí za značkami Pietro Filipi aj Kara, už v decembri oznámila, že Pietro Filipi hrozí insolvencia kvôli koronakríze a nahromadeným dlhom.

Podľa výkonného riaditeľa C2h Michala Mičku je formálny proces riešenia úpadku neodvratný aj u Kary. V oboch prípadoch je snaha o reorganizáciu a zachovanie fungovania podnikov, oznámil dnes ČTK.

Bez práce a bez peňazí

Zamestnanci obchodov Pietro Filipi dostali podľa Blesku v januári deň pred výplatou list s oznámením, že sú bez práce aj bez peňazí.

"Pracovné pomery s vami budú ukončené," napísal podľa denníka pracovníkom personálny riaditeľ firmy Jan Zipser.

Firma je podľa jeho listu v bezvýchodiskovej situácii, ktorá zrejme skončí insolvenciou, konkurzom a zánikom spoločnosti.

"Spoločnosti Pietro Filipi Stores nezostávajú finančné prostriedky na účte, a tak bohužiaľ nebudeme schopní uhradiť mzdy za december roku 2020 a ani za nasledujúce mesiace," uviedol.

Vyzývajú na okamžitý odchod

V liste firma zamestnancom hrozí, že ak neodídu hneď na dohodu, prepustí ich sama na konci marca z organizačných dôvodov, ale až do prepustenia im nevyplatí žiadne peniaze.

Firma preto pracovníkom píše, nech radšej ukončia pracovný pomer dohodou ku koncu januára. "Vznikne vám nárok na odstupné. To síce nebude vyplatené, ale od 1. februára 2021 sa môžete prihlásiť na úrad práce. Tam môžete požiadať o kompenzáciu odstupného," uvádza firma v liste.

Dopĺňa podľa Blesku, že aj keby ľudia pracovný pomer ukončili sami kvôli nevyplateniu mzdy, vznikne im nárok na náhradu mzdy zamestnávateľom, ktorú však Pietro Filipi nemá z čoho vyplatiť.

Záujem majú Slováci

Portál E15.cz uviedol, že skupina C2h podnikateľa Michala Mičku oznámila vlani v decembri svojim veriteľom a držiteľom jeho dlhopisov, že sa chystá vstúpiť do konkurzného konania.

Zo spoločností v holdingu je na tom podľa Mičku najhoršie práve sieť módnych obchodov Pietro Filipi.

"Naším cieľom je spoločnosť Pietro Filipi reorganizovať, a tak ju udržať v chode. Podmienkou je vstup investora, ktorý podnik finančne posilní a zároveň sa s prenajímateľmi dohodne na nových nájomných zmluvách," povedal Mička portálu.

Kto by mohol byť investorom, Mička neuviedol. Podľa portálu k záujemcom patrí slovenský reťazec s pánskou módou Otto Berg.

Aj v prípade značky Kara firma podľa Mičku preferuje reorganizačný scenár, ktorý je podmienený vstupom investora. "Aj v tomto prípade rokujeme s niekoľkými záujemcami a veríme v dohodu tak, aby prevádzka podniku bola zachovaná," uviedol pre ČTK.

Značka Pietro Filipi mala finančné problémy už pred vlaňajším začiatkom pandémie koronavírusu, kvôli ktorej štát opakovane uzatváral obchody. Módna značka mala už na konci roka 2019 podľa informácií ČTK záväzky po splatnosti voči dodávateľom vyše 70 miliónov korún a neplnila podmienky bánk.

01 - Modified: 2022-04-13 06:57:52 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj je na pokraji bankrotu. Predchádzalo mu zníženie daní o polovicu 02 - Modified: 2022-04-03 16:08:17 - Feat.: - Title: Slovákov nezastavila ani koronakríza. Zdrojom zárobku už nie je len nákup nehnuteľností 03 - Modified: 2022-02-11 08:04:56 - Feat.: - Title: Výkony stavebníctva výrazne zaostávajú za číslami spred pandémie. Produkcia minulý rok opäť klesla 04 - Modified: 2022-02-10 11:59:39 - Feat.: - Title: Koronakríza silnejšie pritlačila slovenskú ekonomiku. Na jej porazenie si počkáme dlhšie 05 - Modified: 2022-02-09 10:13:12 - Feat.: - Title: Vláda odklepla takmer 2,5 milióna eur pre mestá a obce, štát im preplatí pandemické výdavky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:34