dolár rubeľEPA
StoryEditor

Čierny pondelok ruskej ekonomiky. Nastal tvrdý pád rubľa, ruská centrálna banka zaviedla závažné opatrenia

28.02.2022, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Niečo také sa nedialo ani za krízy v roku 2008, ani po anexii Krymu v roku 2014.

Pondelok, ako už bolo jasné cez víkend, sa pre ruský finančný systém stal naozaj čiernym dňom, napísala ruská redakcia BBC na svojom webe a poukázala na rekordné oslabenie rubľa, zvýšenie kľúčovej sadzby centrálnej banky a uloženie povinnosti vývozcom predávať devízové ​​príjmy.

Historické rekordy

Po prvé je tu pád rubľa. Ranné obchodovanie na moskovskej burze (od siedmej ráno) zrušili. Keď sa o desiatej predsa len začalo obchodovať, kurz dolára vystúpil na úroveň 117,8 rubľa a eura na 132,9. Teraz sa obe meny predávajú trošku lacnejšie, ale ešte nie je večer. Sú to historické rekordy.

Niečo také sa nedialo ani za krízy v roku 2008, ani po anexii Krymu v roku 2014. V bankových aplikáciách sa od nedele ponúka nákup devíz podľa astronomického kurzu: za euro teraz chcú 150 rubľov, za dolár 140.

Prečo sa tak stalo? V nedeľu boli proti ruskej centrálnej banke zavedené vražedné sankcie. Asi polovicu jej aktív a medzinárodných rezerv (prostriedkov, ktoré centrálna banka rovnako ako iné národné banky má v zahraničných aktívach pre prípad "čierneho dňa") sa rozhodli zmraziť.

Z týchto rezerv centrálna banka podporovala rubeľ v posledných dňoch tým, že predávala "svoje" doláre na trhu. Teraz si musí hľadať iné zdroje. Cez víkend proti Rusku vyhlásili aj ďalšie tvrdé sankcie, ako je faktické uzavretie vzdušného priestoru, odvolanie prenajatých lietadiel, odpojenie jednotlivých bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT.

S týmto nákladom trh prišiel k pondelku - a nie je divu, že sa rubeľ zrútil.

Po druhé: centrálna banka zvýšila kľúčovú sadzbu na 20 percent. To je ďalší rekord (od roku 2013, kedy sa sadzba stala pre centrálnu banku v zásade hlavným ukazovateľom), čo vôbec neteší.

Žiadna centrálna banka - napriek obvyklým predstavám - nemá moc mechanizmov pomôcť národnej mene a celému systému. Aby zabránili situácii, že sa sporitelia hromadne vrhnú na banky, aby si vybrali peniaze, čo je nebezpečné pre celý systém, bol regulátor nútený zvýšiť sadzby.

To robí úspory v rubľoch trochu príťažlivejšími a celkovo ochladzuje trh. Je pravidlom, že sadzby pre úvery a depozity nasledujú kľúčovú sadzbu s miernym oneskorením niekoľkých týždňov.

Ale teraz nastala zvláštna situácia a oneskorenie bude najskôr menšie.

Po tretie: vývozcom uložili povinnosť predávať devízové ​​príjmy. Nie všetky, ale 80 percent. Je dôležité chápať, že ju nemajú odovzdať, ale predať - teda vymeniť za rubeľ.

Závažné opatrenia

Toto opatrenie centrálna banka tiež zaviedla, aby podporila ruskú menu. Pri terajších cenách ropy (zatiaľ nie je dôvod si myslieť, že klesnú – skôr stúpnu) budú predávať okolo 55-60 miliárd dolárov mesačne.

Samozrejme nevieme, koľko devíz predala centrálna banka na podporu rubľa, ale najskôr sú tieto hodnoty porovnateľné. Na stabilizáciu trhu v najbližších týždňoch by to malo stačiť, domnieva sa riaditeľ pre investície spoločnosti Loko-Invest Dmitrij Polevoj.

Je dôležité chápať, že ide o skutočne závažné, ale nie bezprecedentné opatrenia. Predaj časti devízových príjmov bol povinný až do roku 2007. Okrem toho do minulého júna boli vývozcovia povinní prevádzať devízové ​​príjmy do Ruska a mať ich tu (nemuseli ich predávať, ale držať v zahraničnej mene).

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:21