TASR
StoryEditor

Na trhu chýbajú čipy. Ich nedostatok trápi automobilky aj výrobcov elektroniky

17.12.2020, 14:39
Autor:
ČTKČTK
Dopyt čínskych spotrebiteľov, najmä po automobiloch, sa prekvapivo rýchlo zotavil z útlmu spôsobeného koronakrízou.

Výrobcovia automobilov a elektronických zariadení sa stretávajú s globálnym nedostatkom čipov, ktorý brzdí ich produkciu v čase, keď sa spotrebiteľský dopyt zotavuje z útlmu spôsobeného pandémiou choroby covid-19.

S odvolaním sa na analytikov a vedúcich pracovníkov z odvetví to dnes uviedla agentúra Reuters.

Problém má podľa ľudí z odboru niekoľko príčin, vrátane požiaru továrne na čipy v Japonsku, rozsiahlych nákupov zo strany čínskej firmy Huawei, koronavírusových uzáver v juhovýchodnej Ázii a štrajku vo Francúzsku.

Nečakane rýchle zotavenie 

Hlbším dôvodom sú však nedostatočné investície do závodov na výrobu čipov, ktorá tak má problémy držať krok s prekvapivo silným oživením dopytu po telefónoch, notebookoch a automobiloch.

"V celom elektrotechnickom odvetví zažívame nedostatok súčiastok," uviedol Donny Čang, šéf čínskej spoločnosti Sand and Wave, ktorá poskytuje služby pri výrobe elektroniky.

Podľa zdroja Reuters z čínskeho automobilového priemyslu sa predpokladá, že nedostatok čipov bude mať v prvom štvrťroku budúceho roka dopady na výrobu niektorých čínskych automobiliek.

Dopyt čínskych spotrebiteľov, najmä po automobiloch, sa prekvapivo rýchlo zotavil z útlmu spôsobeného koronakrízou. Oživuje sa aj dopyt po notebookoch, mobilných telefónoch a ďalšej elektronike v regiónoch, ktoré sa stále stretávajú s koronavírusovými reštrikciami, napríklad v Európe a Spojených štátoch.

Holandský výrobca automobilových čipov NXP Semiconductors zákazníkom oznámil, že musí zvýšiť ceny všetkých produktov kvôli výraznému rastu nákladov na materiál a kvôli vážnemu nedostatku čipov.

"Zákazky sa obnovili oveľa rýchlejšie, než sme čakali," uviedol šéf NXP Kurt Sievers. "Veľa zákazníkov podalo objednávku príliš neskoro. V dôsledku toho v niektorých oblastiach nedokážeme držať krok (s dopytom)," dodal.

Hromadný nákup Huaweiu 

Podľa analytika Chuanga Le-pchinga zo spoločnosti CICC sú jednou z krátkodobých príčin nedostatku čipov rozsiahle nákupy zo strany čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei, ktorý si tento rok vytváral zásoby čipov kvôli sankciám zo strany Spojených štátov.

Výrobcovia elektroniky, vrátane firiem Panasonic a Yamaha, tiež upozorňujú, že po októbrovom požiari továrne na čipy na juhu Japonska čelia určitému nedostatku čipov, ktorý spomaľuje výrobu audiotechniky a videokamier. Znepokojenie vyvoláva aj štrajk francúzskych zamestnancov vo firme na výrobu čipov STMicroelectronics, poznamenal Reuters.

Šéf odborového zväzu CFDT Eric Potard uviedol, že štrajk viedol k približne osempercentnému poklesu aktivity podniku. STMicroelectronics však tvrdia, že štrajk nemal na jeho výrobu žiadny vplyv.

01 - Modified: 2024-04-01 11:25:02 - Feat.: - Title: Čína kritizuje USA za sprísnenie exportu čipov 02 - Modified: 2024-03-31 15:42:13 - Feat.: - Title: USA revidovali pravidlá, ktoré obmedzujú vývoz čipov do Číny 03 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 04 - Modified: 2024-03-24 14:42:44 - Feat.: - Title: Čína blokuje používanie čipov od AMD a Intelu vo vládnych počítačoch, píše Financial Times 05 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:56