Reuters
StoryEditor

Ide o historickú dohodu, tvrdí Macron s Merkelovou. Spokojný je aj holandský premiér, ktorý bol proti

21.07.2020, 08:39
Autor:
ČTKČTK
Taliansko a Španielsko budú výrazne najväčšími príjemcami prostriedkov z fondu obnovy.

Dohodu na parametroch fondu obnovy po koronakríze a budúceho sedemročného rozpočtu EÚ, ktorú lídri únie dosiahli až dnes po štyroch dňoch a nociach vyjednávania, označili za "historickú" francúzsky prezident Emmanuel Macron či nemecká kancelárka Angela Merkelová .

​Spokojný je s ňou aj holandský premiér Mark Rutto, ktorého tvrdý postoj niektorí počas rokovaní označovali za veľkú prekážku zhody. Podľa Rutteho vzťahy Holandska s Úniou zostávajú silné aj napriek zložitým rokovaniam na summite.

Obavy z dlhu 

"Sme všetci profesionáli, znesieme pár úderov. Som spokojný s touto dohodou," citovala agentúra Reuters dnešné vyjadrenia holandského premiéra. Toho niektoré štáty EÚ počas summitu obvinili z neúspešných rokovaní, pretože Holandsko stálo na čele krajín, ktoré presadzovali šetrnejší prístup kvôli obavám z veľkého spoločného dlhu EÚ.

Do ostrého sporu sa dostal Rutte počas rokovacieho maratónu s talianskym premiérom Giuseppem Contem, ktorého krajina patrí v tejto pandémii k najpostihnutejším. "Možno budeš vo svojej vlasti pár dní hrdinom, ale po pár týždňoch budeš pred všetkými európskymi občanmi tým, kto je zodpovedný za to, že adekvátna a efektívna európska reakcia je zablokovaná," ​​vyčítal Conte Ruttemu na summite jeho nezlomný postoj.

Marshallov plán 

Conte dnes dohodu privítal a označil ju za ambiciózny plán obnovy, ktorý pomôže "silno a účinne" čeliť kríze európskych ekonomík postihnutých pandémiou covidu-19. Taliansko a Španielsko budú výrazne najväčšími príjemcami prostriedkov z fondu obnovy.

"Je to veľká dohoda pre Európu a pre Španielsko. Napísali sme jednu z najbrilantnejších kapitol európskej histórie," komentoval dohodu zo summitu španielsky premiér Pedro Sánchez. Označil ju za "Marshallov plán", ktorý je aj "silným odkazom svetu", že Európa je pripravená čeliť výzvam.

Za "historickú" označili dohodu francúzsky prezident Macrona aj nemecká kancelárka Merkelová. "Toto je dôležitý signál vyslaný za hranice Európy, že EÚ, aj napriek odlišným podmienkam jednotlivých členských štátov, je schopná konať," povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Macronom.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:03