TASR/AP
StoryEditor

Merkelová je skeptická, dohoda je ďaleko

17.07.2020, 11:40
Autor:
TASRTASR
Predseda Európskej rady Charles Michel verí, že dohoda je možná.

Lídri Európskej únie (EÚ) sa v piatok zídu v Bruseli, kde budú na dvojdňovom samite rokovať o novom rozpočtovom rámci a fonde obnovy po koronakríze.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová očakáva pre názorové nezhody ťažké rokovania. Predseda Európskej rady Charles Michel verí, že dohoda je možná.

"Všetci ideme na samit s veľkou energiou, ale musím priznať, že rozdiely sú stále veľmi, veľmi veľké, a preto teraz nemôžem povedať, že už teraz dospejeme k riešeniu," povedala Merkelová po príjazde na samit. "Očakávam veľmi, veľmi ťažké rokovania," dodala.

Michel je "presvedčený, že s politickou gurážou je možné dospieť k dohode". Takisto však počíta s veľmi náročnými rokovaniami. Dodal, že teraz nejde "len o peniaze, ale o ľudí, o európsku budúcnosť, o našu jednotu".

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza majú lídri EÚ povinnosť voči svojim občanom, aby sa dohodli na fonde obnovy po koronakríze.

"Španielsko prichádza na tento samit s tým, že chce dosiahnuť dohodu, že bude logicky chrániť národné záujmy v oblasti poľnohospodárstva, a takisto chceme formulovať svoju predstavu o riadení fondu obnovy," povedal Sánchez novinárom v Bruseli.

Menej optimistický je holandský premiér Mark Rutte, ktorý vidí menej než 50 percentnú šancu, že sa európski lídri dohodnú už na tomto samite.

"Podľa mňa je šanca menej než 50 percent, ale budeme optimistickí," povedal tesne pred začiatkom samitu Rutte. "Nikdy neviete, nakoniec môžeme dosiahnuť kompromis. Stále je to možné," doplnil.

Rutte takisto zopakoval, že nech bude balík na podporu obnovy akýkoľvek, podpora bude podmienená reformami, tie budú musieť zrealizovať krajiny, ktoré dostanú úvery alebo dotácie.

01 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 02 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici 03 - Modified: 2023-02-20 13:54:20 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vtipkári tvrdia, že Merkelovú nachytali telefonátom v mene Porošenka 04 - Modified: 2022-12-10 05:40:11 - Feat.: - Title: Putin: Z vyhlásení Merkelovej o Ukrajine som sklamaný. Od Nemecka som čakal úprimnosť 05 - Modified: 2022-12-07 15:55:47 - Feat.: - Title: Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:25