Reuters
StoryEditor

Nemecká Wirecard priznáva, že chýbajúce takmer dve miliardy eur zrejme neexistujú

22.06.2020, 14:09
Autor:
ČTKČTK
Škandál vypukol minulý týždeň, keď audítori oznámili, že nemôžu potvrdiť existenciu 1,9 miliardy eur, ktoré mali byť na účtoch v Ázii.

Nemecká finančná spoločnosť Wirecard dnes uviedla, že účty s chýbajúcou sumou zhruba 1,9 miliardy eur, kvôli ktorým audítori EY minulý týždeň odmietli podpísať účtovnú závierku, zrejme vôbec neexistujú.

Suma predstavuje asi štvrtinu celkovej bilancie firmy. Wirecard súčasne uviedol, že nezverejnení výsledky za minulý rok a za prvý štvrťrok tohto roka zrušil tiež výhľad hospodárenia.

Budúcnosť firmy je tak neistá a bude závisieť na ústretovosti bánk, upozornila agentúra DPA.

Predstavenstvo na základe skúmania zistilo, že je veľká pravdepodobnosť, že bankové účty s čiastkou 1,9 miliardy eur neexistujú.

Pád by mohol spôsobiť šok

Spoločnosť teraz zvažuje niekoľko opatrení, ktoré majú zabezpečiť, že bude schopná pokračovať v prevádzke, vrátane zníženia nákladov, reštrukturalizácie či ukončenia činnosti niektorých divízií.

Wirecard sa tiež snaží znovu vyrokovať s bankami podmienky pôžičky. Podľa DPA sú rokovania konštruktívne a medzi bankami je záujem udržať Wirecard pri živote, pretože jej pád by mohol spôsobiť šok finančnému sektoru. Dohoda by mohla byť do konca budúceho týždňa.

Škandál vypukol minulý týždeň vo štvrtok, keď audítori EY oznámili, že nemôžu potvrdiť existenciu 1,9 miliardy eur, ktoré mali byť na viazaných účtoch v dvoch bánk v Ázii.

Rapídny pokles akcií

Akcie spoločnosti Wirecard minulý týždeň klesli o viac ako 70 percent, v piatok potom rezignoval generálny riaditeľ Markus Braun.

Pátranie po peniazoch na Filipínach sa dostalo do slepej uličky. Filipínske finančné ústavy Bank of Philippine Islands (BPI) a BDO Unibank uviedli, že dokumenty, ktoré majú preukázať, že u nich Wirecard uložila peniaze, sú falošné.

Obe banky zhodne vyhlásili, že Wirecard nie je ich klientom. Tiež filipínska centrálna banka uviedla, že zrejme žiadne peniaze do krajiny nevstúpili.

BPI však agentúre Reuters povedala, že suspendovala jedného zamestnanca na pozícii asistenta, ktorého podpis sa zrejme objavil na jednom z falošných dokumentov. BDO potom centrálnej banke oznámila, že jeden z marketingových úradníkov zrejme podvodne vytvoril bankový certifikát.

Hviezda nemeckého technologického sektora

Spoločnosť Wirecard spracováva platby a poskytuje finančné služby, založená bola v roku 1999. V minulých rokoch bola v Nemecku dávaná za vzor domáceho úspechu a označovaná za hviezdu nemeckého technologického sektora.

V roku 2018 bola dokonca začlenená do hlavného akciového indexu DAX, a to na úkor Commerzbank. V tom čase jej trhová hodnota predstavovala 24 miliárd eur. Po prepade v minulom týždni klesla na menej ako tri miliardy eur, upozornil portál BBC.

Škandál vyšiel najavo po sérii vlaňajších článkov v denníku Financial Times, ktoré sa zamerali na účtovné nezrovnalosti u ázijských aktivít firmy. Podnik obvinenia spočiatku odmietal a tvrdil, že sa zrejme stal terčom špekulantov.

01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 03 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení 04 - Modified: 2024-04-29 07:20:56 - Feat.: - Title: Cenové očakávania nemeckých firiem v apríli vzrástli 05 - Modified: 2024-04-29 14:03:53 - Feat.: - Title: Pozitívna nálada Slovákov sa zlepšila, dobré správy prichádzajú aj z Nemecka či zo zvyšku eurozóny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 16:23