Reuters
StoryEditor

Americké banky sa "topia v peniazoch." Prílev nemá v histórii obdobu

21.06.2020, 18:17
Autor:
TASRTASR
Dôvodom prudkého zvýšenia vkladov je odpoveď vlády a centrálnej banky na koronakrízu.

Americké banky sa doslova "topia v peniazoch", keď bankové vklady od začiatku pandémie nového koronavírusu vyskočili o rekordné dva bilióny dolárov (1,78 bilióna eur), vyplýva z údajov Federálneho úradu na ochranu vkladov (FDIC).

Tento prílev peňazí nemá v histórii žiadnu obdobu. Len v apríli vklady vzrástli o 865 miliárd dolárov, čo je viac než predchádzajúci celoročný rekord.

Dôvodom prudkého zvýšenia vkladov je odpoveď vlády a centrálnej banky na koronakrízu. Vláda uvoľnila stovky miliárd dolárov na podporu malých firiem a domácností.

Fed zasa prijal celý rad opatrení na podporu finančných trhov, vrátane neohraničeného nákupu dlhopisov. Neistá budúcnosť zasa spôsobila, že všetci - od domácností po globálne korporácie - hromadili hotovosť.

Viacero dôvodov

Viac než dve tretiny z prudkého nárastu vkladov išlo podľa FDIC do 25 najväčších finančných inštitútov.

Najviac, samozrejme, pripadlo na najväčšie americké banky z pohľadu aktív JPMorgan Chase, Bank of America a Citigroup.

"Ak sa na to pozrieme z akejkoľvek strany, tento nárast bol skutočne výnimočný," uviedol analytik firmy Autonomous Research Brian Foran.

Existuje viacej dôvodov, prečo americké megabanky najviac profitovali z prudkého nárastu vkladov. Keď štáty začali v marci prijímať reštriktívne opatrenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu, spoločnosti ako Boeing alebo Ford okamžite načerpali desiatky miliárd dolárov z úverových liniek a tieto peniaze uložili v bankách, od ktorých si ich požičali.

A, samozrejme, veľké banky majú tiež najviac retailových klientov. Bežní ľudia nemali moc príležitostí míňať peniaze, keď boli zavretí doma. Miera osobných úspor dosiahla v apríli rekordných 33 percent.

Následky sú otázne

Banky, ktoré budú opatrné pri poskytovaní úverov uprostred recesie, nemajú moc možností, čo urobiť s nahromadenou hotovosťou, uviedol Foran. Veľa bánk podľa neho hovorí, že aktuálne nemajú čo s peniazmi robiť.

Zatiaľ nie je jasné, aké to bude mať následky. Niektorí experti počítajú s prudkým oslabením dolára a nárastom inflácie, ďalší hovoria o nafukovaní bubliny na akciovom trhu.

Jeden následok pre sporiteľov však bude bezprostrednejší, banky určite ešte znížia už aj tak minimálne úrokové sadzby, keďže nepotrebujú ďalšie peniaze.

01 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:09