Reuters
StoryEditor

Fed menovú politiku nezmenil, hlavnú sadzbu ponecháva blízko nule

10.06.2020, 20:17
Autor:
ČTKČTK
Sadzby majú zostať v blízkosti nuly až do konca roka 2022.

Americká centrálna banka (Fed) dnes predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v tomto roku klesne o 6,5 percenta.

Zároveň sľúbila, že bude pokračovať v rozsiahlej podpore domácej ekonomiky, ktorá sa potýka s dôsledkami šírenia koronavírusu.

​Svoju základnú úrokovú sadzbu banka podľa očakávaní ponechala bez zmeny v pásme nula až 0,25 percenta.

Pokračovanie v nákupe dlhopisov 

V budúcom roku očakáva Fed nárast ekonomiky o päť percent. "Pokračujúca zdravotná kríza bude mať v blízkej dobe silný dopad na ekonomickú aktivitu, zamestnanosť a infláciu a prináša značné riziká pre hospodársky výhľad na stredne dlhé obdobie," uviedla centrálna banka v dnešnom vyhlásení.

Predstavitelia Fedu predpokladajú, že základná úroková sadzba zostane v blízkosti nuly minimálne do roku 2022.

Banka tiež sľúbila, že bude pokračovať v nákupoch dlhopisov v doterajšom tempe. Mesačne by tak mala nakupovať vládne dlhopisy za 80 miliárd dolárov a cenné papiere kryté hypotékami za 40 miliárd dolárov.

"To možno považovať za pozitívnu správu, pretože pred zasadnutím sa očakávalo, že Fed naznačí plán postupnej redukcie nákupov," uviedol analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

"Burzy reagujú na rozhodnutie americkej centrálnej banky optimisticky," dodal. Americký akciový index S&P 500 bezprostredne po zverejnení vyhlásenia Fedu zmazal svoje dnešné straty, neskôr však opäť klesol.

Nezamestnanosť v USA

Miera nezamestnanosti v USA by podľa Fedu mala na konci tohto roka predstavovať 9,3 percenta, zatiaľ čo v máji dosahovala 13,3 percenta. Do konca budúceho roka by potom mala klesnúť na 6,5 ​​percenta.

Šéf Fedu Jerome Powell sľúbil, že banka sa bude usilovať o návrat zamestnanosti a ekonomiky na skoršie úrovne. "Sme odhodlaní využiť všetky svoje nástroje," uviedol. "Je to dlhá cesta. Bude to chvíľu trvať," dodal.

Americký minister financií Steven Mnuchin dnes uviedol, že ekonomika Spojených štátov už začala oživovať z prepadu spôsobeného šírením koronavírusu a v treťom a štvrtom štvrťroku sa jej stav bude "dramaticky" zlepšovať.

V prvom štvrťroku sa HDP Spojených štátov podľa údajov amerického ministerstva obchodu znížil o 4,8 percenta. V druhom štvrťroku sa očakáva ešte výraznejší prepad, ktorý by podľa niektorých odhadov mohol činiť cez 20 percent.

Svetová banka tento týždeň predpovedala, že ekonomika USA v tomto roku klesne o 6,1 percenta. V budúcom roku potom počíta so štvorpercentným nárastom.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 04 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:24