Reuters
StoryEditor

Šéf Fedu poskytol neobvyklý rozhovor. K zotaveniu ekonomiky bude nutná vakcína, povedal

17.05.2020, 21:11
Autor:
ČTKČTK
Šéfovia Fedu rozhovory na celoštátnych televíznych kanáloch neposkytujú často.

Na to, aby sa americká ekonomika plne zotavila z dopadov pandémie, bude zrejme potrebná vakcína proti koronavírusu.

V relácii Face the Nation televíznej siete CBS to dnes povedal šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. Je teda podľa neho pravdepodobné, že proces zotavenia sa pretiahne hlboko do budúceho roka.

"Ekonomika sa zotaví. Možno to nejakú dobu potrvá, mohlo by sa to pretiahnuť až do konca budúceho roka. To naozaj nevieme," povedal Powell v relácii, ktorá je súčasťou širšieho spravodajského bloku 60 Minutes a ktorá bude v celom znení odvysielaná až dnes večer.

"Za predpokladu, že nepríde druhá vlna koronavírusu, tak si myslím, že sa dočkáme stabilného oživenia ekonomiky v druhej polovici tohto roka. Aby sa ekonomika plne zotavila, budú ľudia musieť mať absolútnu dôveru, čo bude možno až s príchodom vakcíny," dodal Powell .

Viaceré stimuly 

Fed od začiatku pandémie, teda zhruba od polovice marca, zaviedol niekoľko programov, ktoré majú ekonomiku podporiť.

Cieľom je pomôcť podnikom a zabezpečiť fungovanie finančných trhov, ktoré po vykonávaní reštriktívnych opatrení v snahe zastaviť šírenie koronavírusu prudko klesli. Fed sa snaží zabrániť lavíne firemných aj osobných bankrotov.

Šéfovia Fedu rozhovory na celoštátnych televíznych kanáloch neposkytujú často. Od začiatku krízy, teda zhruba za posledné dva mesiace, sa ale Powell v podobnom rozhovore objavuje už druhýkrát.

Významný pád

Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá, že americká ekonomika tento rok kvôli koronavírusu vykáže prepad o 5,9 percenta po minuloročnom raste o 2,3 percenta. Na budúci rok menový fond očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov o 4,7 percenta.

V americkej ekonomike, kde je dominantný sektor služieb, sa od polovice marca ocitlo bez práce viac ako 36 miliónov ľudí, čo nemá obdobu. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu totiž doliehajú hlavne na služby, ako sú reštaurácie, hotely a nadväzujúce profesie.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:01