Reuters
StoryEditor

Fed varuje pred zraniteľnosťou finančníctva, hovorí o rizikách pre milióny domácností

16.05.2020, 10:36
Autor:
ČTKČTK
Do finančných ťažkostí sa podľa Fedu v dohľadnej dobe budú dostávať domácnosti i firmy.

Americká centrálna banka (Fed) varuje pred "výraznou" zraniteľnosťou finančného sektora v dôsledku koronavírusovej pandémie.

Do finančných ťažkostí sa totiž podľa nej v dohľadnej dobe budú dostávať domácnosti i firmy. Fed to podľa agentúry Reuters uviedol vo svojej najnovšej správe o finančnej stabilite.

"Prepuknutie choroby Covid-19 predstavuje vážne riziká pre podniky všetkých veľkostí a pre milióny domácností," napísala centrálna banka.

Tej sa síce spolu s ostatnými aktérmi podarilo povzbudiť ekonomiku a bankový systém zatiaľ ustál prvotný prepad, správa však varuje pred prípadným dlhšom trvaní pandémie a jej vážnejším priebehom, než sa očakávalo.

Oživenie bude náročné

Na začiatku útlmu Fed s úľavou konštatoval, že finančný systém tentoraz nebol pôvodcom súčasných ťažkostí.

Piatková správa je však ďalším z množstva signálov zo strany centrálnej banky, že oživenie po koronakríze bude náročné, ak budú firmy naďalej bez tržieb a domácnosti bez príjmov.

Banka varuje, že pred rizikom nebude imúnny nikto, fondy rizikového kapitálu počnúc cez veľké banky až po domácnosti. Všetkým by podľa nej mohlo hroziť zadlženie, nutnosť predať aktíva, bankrot, alebo by sa mohli prizerať, ako hodnota ich majetku klesá.

Zraniteľnosť bude významná

Správa však konštatuje, že opatrenia prijaté na záchranu finančného systému po poslednej kríze vytvorili mechanizmy, ktoré popri krízových krokov, ktoré podnikol Fed, zatiaľ umožnili vyhnúť sa najhoršiemu. Včasným intervenciám sa podarilo udržať v systéme likviditu.

"Zraniteľnosť finančného sektora bude pravdepodobne v dohľadnej dobe významná," uviedol však Fed.

"Napätie v súvahách domácností a podnikov vyvolávané od marca ekonomickými a finančnými šokmi povedie zrejme k zraniteľnosti, ktorá nejakú dobu pretrvá," stojí v správe.

Kroky na záchranu hospodárstva podniká aj vláda. Americká Snemovňa reprezentantov v noci na dnes SELČ tesne schválila rekordný balík na podporu ekonomiky, ktorý dosahuje obrovskú čiastku tri bilióny dolárov.

Zákon navrhnutý demokratmi teraz poputuje do republikánmi ovládaného Senátu. Ak Senát balíček schváli, pôjde o najväčšiu podobnú pomoc v histórii Spojených štátov, uviedol spravodajský server CNN.

01 - Modified: 2022-05-02 07:32:29 - Feat.: - Title: Nemocnice rušia reprofilizované lôžka. Mení sa aj vyplácanie covidových príplatkov 02 - Modified: 2022-04-28 14:36:32 - Feat.: - Title: Americká ekonomika prekvapilo klesla, jej domáci dopyt ostáva vysoký 03 - Modified: 2022-04-25 10:10:57 - Feat.: - Title: Dokonca aj krátke vystavenie znečisteniu ovzdušia zvyšuje riziko covidu 04 - Modified: 2022-04-23 12:39:34 - Feat.: - Title: Americké akcie zoslabli z dôvodu prísnejšej menovej politiky 05 - Modified: 2022-04-21 12:00:25 - Feat.: - Title: Zápal pľúc z covidu zvyšuje riziko demencie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:47