Reuters
StoryEditor

Bez pomoci sa Európa "utopí" v prebytku vína, varujú vinári

04.05.2020, 12:01
Autor:
divdiv
Uzavretie reštaurácií nie je tragédiou len pre ich majiteľov. Doplácajú na to i vinári, ktorí kvôli nefunkčným reštauráciám nemajú odbyt doma, ani v zahraničí.

Bez núdzovej pomoci z Bruselu budú vinárske pivnice príliš plné na to, aby v nich vinári mohli uchovávať víno z tohtoročnej úrody.

"Akonáhle bude príliš veľa zásob, ceny vína budú prudko klesať," upozornil web Politico prezident nezávislej vinárskej loby CEVI Thomas Montagne.

​Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV) upozornila, že uzavretie barov a reštaurácií, by mohlo znížiť celosvetový predaj vína a príjmy vinárov v Európe na polovicu, napísal web Successful Farming.

S tým korešponduje aj názor generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre víno Paua Rocy, ktorý uviedol, že uzavretie reštaurácií a hotelov by mohlo viesť k 35 percentnému poklesu objemu predávaného vína a 50 percentnému zníženiu hodnoty predaja.

Vinárska kríza

Zložitá situácia vinárov pripomína vinársku krízu z roku 2000, ktorá prinútila Európsku úniu prepracovať poľnohospodársku politiku a znížiť masívnu nadprodukciu vína stimulovanú vlastnými dotáciami.

Kvôli koronavírusu sú teraz opäť potrebné opatrenia na záchranu ročníku, ktoré EÚ neochotne použila na zníženie vinárskych prebytkov v roku 2006.

Francúzsko, ktoré je najväčším vývozcom vína z EÚ, nalieha na Európsku komisiu, aby zaviedla režim hromadnej destilácie.

"Francúzski vinári sú úplne zahltení," upozornil francúzsky minister hospodárstva Didier Guillaume vo francúzskej televízii.

Možné ústupky 

Európska komisia oznámila, že konzultuje s hlavnými mestami jednotlivých štátov navrhované opatrenia v oblasti núdzového poľnohospodárstva, ktoré by umožnili krajinám EÚ odchýliť sa od obvyklých pravidiel hospodárskej súťaže a financovať programy destilácie a súkromného skladovania vína.

Medzi ďalšie zvažované návrhy Komisie patrí umožnenie poľnohospodárom zničiť svoju vínnu révu na tej istej pôde v priebehu dvoch rokov a poskytnúť krajinám väčšiu flexibilitu pri používaní finančných prostriedkov v rámci ich vinárskych programov.

Trh potrebuje obnoviť

EÚ však trvá na tom, že destilácia bude musieť byť financovaná z existujúcich rozpočtov vinárskych programov v jednotlivých krajinách, namiesto zvyšovania pomoci.

V reakcii na to tri francúzske, španielske a talianske vinárske družstvá, ktoré sú zodpovedné za polovicu európskej produkcie vína, zaslali Komisii list.

V ňom sa uvádza, že EÚ by mala dať 350 miliónov eur platiacim pestovateľom, aby mohli destilovať 10 miliónov hektolitrov vína do čistého alkoholu, čím by podporili ceny. To by znamenalo zničiť cez miliardu fliaš vína.

Zákonodarca Európskej ľudovej strany Herbert Dorfmann z Talianska opísal odmietnutia Komisie "nájsť" nové peniaze na vinársky priemysel ako "absolútne neuspokojivé", a uviedol, že je to nespravodlivé voči krajinám, ktoré už vyčerpali svoje prostriedky na podporu vína.

Sektor mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré koronavírus tiež zasiahol, pritom získal v rámci rovnakých opatrení 30 miliónov eur nových európskych peňazí na financovanie režimu súkromného skladovania.

Destilácia len súčasťou riešenia 

Aj ak by EÚ peniaze našla, niektorí odborníci z vinárskeho priemyslu hovoria, že destilácia by mala byť len súčasťou riešenia.

"Musíme sa zamerať na obnovu trhov," upozornil generálny tajomník lobby vývozcov vína CEEV Ignacio Sánchez Recarte. Pokiaľ budú krajiny nútené využiť všetky zostávajúce finančné prostriedky na destiláciu, nezostanú im podľa Sáncheza Recart na posilnenie vývozu žiadne peniaze.

​Sánchez Recarte chce, aby Brusel zmenil pravidlá tak, aby peniaze EÚ na propagáciu vína mimo blok mohli byť použité na marketingové kampane na domácom trhu.

"Tento balík umožňuje plné využitie týchto súm pre naliehavé opatrenia pre krízovú destiláciu a krízové ​​skladovanie, ktoré členské štáty a zainteresované strany dôrazne požadujú," uviedol však hovorca Európskej komisie.

Aby toho nebolo málo, európski vinári stále trpia dôsledkami 25 percentných sadzieb uvalených prezidentom USA Donaldom Trumpom vlani v októbri, v spore o európske dotácie pre Airbus.

Nedávna správa Európskej komisie o vplyve koronavírusu predpovedala, že vývoz tento rok klesne o 14 percent.

Správa z roku 2018 uviedla, že EÚ sa predtým snažila zabezpečiť trvalý rast exportu pomocou predaja vysoko kvalitných vín, ako je Champagne. Nová štúdia však upozorňuje, že pandémia postihla najmä drahé vína.

Francúzsky socialistický europoslanec Éric Andrieu prišiel s myšlienkou použiť destilovaný etanol z vína na vytvorenie dezinfekčného prostriedku na ruky, ale hovorca lobby producentov etanolu ePure sa ohradil tým, že Európa netrpí nedostatkom etanolu.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 07:05