Reuters
StoryEditor

Nočná mora zakladateľov eura sa môže zhmotniť v Taliansku. Krajine hrozí zrútenie

02.04.2020, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Osud Talianska bude s eurozónou zrejme vždy previazaný, prijatie jednotnej meny tento fakt len ​​umocnilo.

Dvadsať rokov po zavedení eura sa jedna z hlavných obáv jeho zakladateľov zhmotňuje v tretej najväčšej ekonomike regiónu, sužovanej koronavírusom.

Pretrvávajúce podozrenie, že sa rozmarné požičiavanie, ku ktorému sa Taliansko uchýlilo, nakoniec stane problémom celej Európy, bolo v 90. rokoch opakovanou nočnou morou predstaviteľov nemeckých finančných inštitúcií. Píše o tom agentúra Bloomberg.

Teraz talianska vláda premiéra Giusepe Conteho pod tlakom krízy odstupuje od dekády prísne ohraničených deficitov a stratégiou krajiny pre budúcnosť sa znovu stáva hromadenie dlhu, ktorý by sa tak mohol priblížiť 150 percentám hrubého domáceho produktu (HDP), alebo túto hranicu dokonca presiahnuť.

Konečným výsledkom je, že talianske financie sú teraz úplne závislé na tom, že Európska centrálna banka (ECB) drží pod kontrolou náklady na úvery.

Zrútenie štátu 

Jediná realistická otázka, ktorú si medzitým môžu položiť predstavitelia Berlína, znie, ako štruktúrovať ďalšiu finančnú pomoc, pretože alternatívou k nej je zrútenie štátu v srdci menovej únie, čo by fatálne ohrozilo euro.

Hlavný problém predstavuje skutočnosť, že sa jednotlivým talianskym vládam síce darilo držať pod kontrolou rozpočtový deficit, ale žiadna z nich nedokázala zopakovať ekonomický zázrak z 60. rokov, a tým zraziť nahromadený dlh verejných financií.

Taliansky dlh

Conte a jeho kolegovia pri hasení stavu zdravotnej núdze uvoľnia ako ekonomickú pomoc najmenej 50 miliárd eur.

Táto suma sa pripočíta k dlhu Talianska, ktorý teraz predstavuje zhruba 135 percent HDP, teda viac ako dvojnásobok dlhu Nemecka.

Ak Taliansko celý balík minie, rozpočtový deficit dosiahne päť percent HDP. To by bola najvyššia miera od roku 2009, kedy krajina čelila dopadom finančnej krízy, uviedol Pietro Reichlin, ktorý na rímskej súkromnej ​​univerzite Luissa prednáša ekonómiu. Taliansko ale zrejme minie ešte viac.

Šéf euroskupiny Mario Centeno uviedol, že krajiny eurozóny z krízy vyjdú s oveľa vyššou úrovňou dlhu. Vlády podľa neho musia zabrániť tomu, aby táto skutočnosť viedla k fragmentácii menovej únie. Euroskupina združuje ministrov financií krajín eurozóny.

​​Pomoc Európy

Kým Bloomberg Economics odhaduje, že v prvom štvrťroku klesne HDP Talianska o viac ako šesť percent, americká banka Morgan Stanley očakáva, že sa v rovnakom období HDP medziročne zníži o 19 percent a v nasledujúcich troch mesiacoch o 33 percent.

Európske krajiny prejavili istú vôľu Taliansku pomôcť, zrejme by schválili pomoc prostredníctvom záchranného fondu ESM s minimálnymi podmienkami.

Európska centrálna banka medzitým zrušila limit pre nákup dlhopisov, ktorý si predtým stanovila na 750 miliárd eur, a získala tak mocnú zbraň na boj s krízou. Tieto počiny podčiarkujú fakt, že závislosť Talianska na pomoci zvonka v dohľadnej dobe pretrvá.

Uvedené opatrenia pomohli utlmiť náklady Talianska a ostatných krajín na úvery. Výnosy desaťročných dlhopisov teraz klesli na 1,5 percenta, zatiaľ čo začiatkom marca sa blížili trom percentám.

Návrat k znižovaniu deficitu 

Šéf európskeho odboru Medzinárodného menového fondu (MMF) Poul Thomsen agentúre Bloomberg povedal, že Taliansko nemá fiškálny priestor, aby zakročilo, ale časom to bude musieť zmeniť.

"Taliansko bude určite musieť v strednodobom horizonte svoj dlh znížiť," povedal Thomsen. "Akonáhle (kríza vyvolaná koronavírusom) skončí, bude sa musieť vrátiť k znižovaniu deficitu," dodal.

Podľa bývalého talianskeho premiéra Maria Montiho by pomohlo, keby sa najbohatší členovia eurozóny, ako je Nemecko a Holandsko, zapojili do vydávania dlhopisov, aby chudobnejším krajinám počas skúšobného obdobia pomohli.

"Musia si vybrať, či pripustia zrod eurobondu, alebo či pripustia smrť ECB," konštatoval Monti v televízii Sky TG24.

Osud Talianska bude s eurozónou zrejme vždy previazaný, prijatie jednotnej meny tento fakt len ​​umocnilo.

David Marsh vo svojej knihe The Euro, kde vykreslil vznik eurozóny, píše, že postupom času členstvo krajín nadobudlo také nevyhnutnosti, že mu nemohli zabrániť žiadne pravidlá. "Vylúčiť Taliansko bolo z matematického hľadiska opodstatnené, ale politicky nemožné," napísal.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-24 16:23:22 - Feat.: 0 - Title: Šírenie koronavírusu môže súvisieť so znečisteným ovzduším, tvrdia talianski vedci 02 - Modified: 2020-03-31 08:08:28 - Feat.: 0 - Title: Kostoly sú plné rakiev, rodiny ani nedostanú správu o úmrtí, hovorí Talianka z Bergama. Vidí však iskru nádeje 03 - Modified: 2020-04-05 14:13:12 - Feat.: 0 - Title: Viac ako Čína, rýchlejší ako Taliansko 04 - Modified: 2020-04-24 16:25:29 - Feat.: 0 - Title: Taliansko má vyše 12-tisíc obetí koronavírusu, pribudlo 837 obetí 05 - Modified: 2020-04-01 16:55:42 - Feat.: 0 - Title: Prečo dopadlo Taliansko tak zle a aké výhody má Kórea. Nie je to len o testovaní a veku
01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-23 10:59:24 - Feat.: - Title: Aktivita v súkromnom sektore eurozóny výrazne vzrástla. Pod výsledok sa podpísal kľúčový sektor služieb 04 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 05 - Modified: 2024-04-22 12:40:34 - Feat.: - Title: Rozpočtový deficit aj dlh eurozóny v minulom roku mierne klesli. Trinásť štátov prekonalo hranicu 60 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:25