Keď nájdete padnúce oblečenie v niektorom obchode, určite si zapíšte značku aj veľkosť.Pixabay
StoryEditor

Nemci sa učia šetriť. V Berlíne chcú otvoriť obchodné domy s použitým tovarom

10.11.2019, 10:08
Autor:
divdiv
Použité predmety a oblečenie by nemali byť normou len pre ľudí v núdzi.

Berlínsky senát v utorok oficiálne prijal správu zostavenú senátorkou pre životné prostredie Reginou Güntherovou, ktorá načrtla niekoľko udržateľných iniciatív pre hlavné mesto Nemecka. Medzi tie patrí napríklad program opakovane použiteľných šálok na kávu a secondhandové obchodné domy.

Cieľom je povzbudiť verejnosť, aby upustila od myšlienky, že použitý tovar je len pre ľudí v núdzi a urobiť z použitého tovaru normu pre všetkých. Na svojom webe o tom napísala nemecká televízia Deutsche Welle.

"Samozrejme, že máme bazáre, ale chceme to priviesť do väčšieho merítka a urobiť z týchto domov naozaj atraktívne miesto, ktoré bude pre návštevníkov zážitkom," povedala zástupkyňa hovorcu Senátu Dorothee Windenová. Dodala, že nové nákupné centrá by mohli byť buď v štýle obchodného domu Galeria Kaufhof alebo Karstadt.

Bazár a opravy podporované

Berlínsky senát v súčasnosti hľadá v meste potenciálne miesta pre tri až štyri z takzvaných "obchodných domov budúcnosti". Zároveň hľadá organizácie, ktoré by ich prevádzkovali. Obchody budú zahŕňať aj opravovne, ktoré majú odradiť od vyhadzovania predmetov, ktoré by sa ešte dali použiť.

V Berlíne to nie je prvý projekt tohto typu. V minulom roku bol úspešne sprevádzkovaný predajný automat na tovar z druhej ruky. Oddelenie Senátu pre životné prostredie, dopravu a ochranu klímy vyzvalo ľudí, aby darovali nepoužívané predmety a dokonca sa ponúklo, že tovar vyzdvihne.

"Každá domácnosť v Berlíne má medzi tisíckou až 20-tisícmi objektov, pričom približne 244 objektov nepoužíva, aj keď sú plne funkčné. Zhromažďujeme ich nevyužité v suteréne, pritom by ich niekto mohol dobre využiť," upozornila Windenová.

Štúdia Greenpeace z roku 2015 tiež odhalila, že Nemci mali v skriniach 5,2 miliardy kusov oblečenia, z ktorých 40 percent nosili zriedka alebo nikdy.

Po stopách Švédska

Berlín nie je prvým mestom, ktoré sa pokúša normalizovať nákup z druhej ruky. V auguste 2015 otvorilo Švédsko prvé secondhandové nákupné centrum na svete s názvom ReTuna Aterbruksgalleria, ktoré sa nachádza 100 kilometrov západne od Štokholmu. Ako uviedlo CNN, v roku 2018 obchodný dom ReTuna zarobil predajom recyklovaných produktov 1,1 milióna eur.

Okrem propagácie recyklovaných, opravených a udržateľných predmetov organizuje ReTuna tiež akcie, workshopy a prednášky, ktoré ľudí vzdelávajú v oblasti udržateľnosti a učí ich, ako opraviť veci. Rovnaký prístup budú mať aj berlínske obchodné domy.

Generálna riaditeľka a spoluzakladateľka Green Fashion Tours v Berlíne Arianna Nicolettiová, ktorá organizuje vzdelávacie zájazdy o udržateľnej móde, uviedla, že secondhandové obchodné domy budú pre Berlín príležitosťou, ako prevziať zodpovednosť za správanie spotrebiteľov.

Charity nesúce nápor

Nicolettiová upozornila na to, že predaj použitého oblečenia bol úplne ponechaný v rukách miestnych charitatívnych organizácií, ktoré nemali schopnosť spracovať stovky ton oblečenia, ktoré prijali.

Nemci každoročne venujú viac ako 1 miliardu použitého oblečenia, ale mnoho módneho odpadu nie je vidieť. Prebytočné odevy z obchodných reťazcov, ako je Primark a H&M, ktoré sú v perfektnom stave, sa k charite nedostávajú.

Boli však nadviazané niektoré spolupráce, napríklad partnerstvá medzi Berlínskou mestskou misiou a japonským maloobchodným gigantom Uniqlo. Mestská misia niekoľkokrát za rok dostáva dávku nepredaného alebo vráteného oblečenia s malými nedokonalosťami, ako sú diery alebo škvrny, ktoré potom predávajú v obchodoch z druhej ruky.

"Takých spoluprác by malo existovať stále viac a viac. Žiadne nové som však doteraz nezaznamenala," posťažovala sa Nicolettiová.

Secondhand vs. udržateľné oblečenie

Jedným z úskalí nákupu použitého oblečenia je to, že väčšinou ide o rýchlu módu, ktorej kvalita je často nízka, čo môže skrátiť životnosť odevu. Odpoveďou na túto dilemu je nákup udržateľného oblečenia, ale tieto značky zase často stoja veľa peňazí.

Nicolettiová uviedla, že často na svojich módnych prehliadkach alebo workshopoch žiada mladých ľudí, aby si položili otázku, ako by mohli také predmety kúpiť zo svojho skromného rozpočtu. Podľa nej je najlepším súčasným riešením tovar z druhej ruky.

Na druhej strane, nákup vysoko kvalitného a udržateľného tovaru môže pomôcť zmeniť vzťah človeka k oblečeniu. "Ak sa naozaj chceme naučiť ceniť si oblečenie, mať ho v šatníku dlhú dobu a dobre sa o neho starať, potom je jedinou možnosťou kupovať kvalitné oblečenie," uzavrela Nicolettiová.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:46