StoryEditor

"Vyvíja sa to. Pozeráme sa na to." Trumpov poradca potvrdil, že prezident vážne zvažuje kúpu Grónska

18.08.2019, 20:18
Autor:
ČTKČTK
Poradcovia teraz čakajú na ďalšie inštrukcie od Donalda Trumpa, ako vážne by sa tým mali zaoberať.

Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow v nedeľu potvrdil, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa skúma možnosť nákupu Grónska a nie je to len nemiestny žart, ako si myslia dánski politici. Informoval o tom denník The Washington Post.

"Pozeráme sa na to"

"Vyvíja sa to. Pozeráme sa na to," povedal Kudlow v relácii Fox News Sunday. "Dánsko vlastní Grónsko. Dánsko je spojenec. Grónsko je strategické miesto ... Len hovorím, že prezident, ktorý niečo vie o kupovaní nehnuteľností, sa na to chce pozrieť," uviedol poradca.

​O želaní Trumpa, aby USA kúpili Grónsko, ktoré je dánskym autonómnym územím, informoval v polovici tohto týždňa ako prvý denník The Wall Street Journal.

Dvaja ľudia, ktorí o záležitosti vedia priamo, pre Washington Post povedali, že Trump o tomto svojom nápade hovoril už niekoľko týždňov.

Čakajú na ďalšie inštrukcie

Podľa nich jeho poradcovia teraz čakajú na ďalšie inštrukcie, ako sa rozhodnú, ako vážne by sa tým mali zaoberať.

Wall Street Journal vo štvrtok napísal, že Trump sa svojich poradcov niekoľkokrát pri rôznych neformálnych príležitostiach opýtal, či je nákup Grónska uskutočniteľný.

Grónsko Grónsko TASR/AP

Zaujali ho tamojšie bohaté nerastné zdroje a značný geopolitický význam. Niektorí ľudia z prezidentovho okolia podľa denníka plán podporujú, iní ho považujú za bláznivú chiméru, ktorá má k realite ďaleko.

Reakcia dánskych politikov na túto informáciu bola napospol negatívna. Dánska vláda potom na svojom oficiálnom webe jasne konštatovala, že "Grónsko na predaj pochopiteľne nie je".

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 03 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:12